Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Turometru 0-120 rpm :) cine stie sa faca?

Vizitator kenwood

Postări Recomandate

Vizitator kenwood

Salut electronistilor! Stiti...eu sunt(ma cred) ciclist.Mi-ar prinde tare bine un mic montaj care sa imi indice exact frecventa.Mai pe romaneste,numarul de rpm ale axului pedalier.Pentru mine personal(nu cred ca pentru toti "ciclistii" ,are o mare importanta cunoasterea exacta a frecventei.Ea poate fi intre o si max 120 cred,depinde de pas(raportul de transmisie).

Cam cum se poate face asa ceva,la cel mai simplu mod?Trebuie neaparat o baza de timp si un numarator de impulsuri,nu?Personal prefer ca numaratorul de impulsuri sa nu fie ceva gen efect hall,se poate si altfel?

Ma gandeam la o mica bobina,un magnet DAR! numararea impulsurilor sa nu o faca un nenorocit de integrat ci un tranzistor.Se poate?Tranzistorul mi se pare mai fiabil,integratele astea fac figuri la frig.Si la soare si la multe...etc.Personal (poate gresesc) mi se pare ca un tranzistor e mai indicat.Si in fond ar lucra la frecvente mici...ce sunt 120Hz pentru el?

Afisajul sa fie cu 3 digiti,pentru ca frecventa trece de 100.

Consumul sa fie mic,pentru ca o baterie plata e mai usoara ca una "normala".Si conteaza si greutatea...

Ideea e montajul sa aiba urmatoarele caracterstici:

Sa fie exact.Cat mai exact.

Sa nu fie influentat de frig sau soare

Sa consume putin

Sa aiba cadranul mare,pentru ca la viteza nu pot sa fiu prea atent la un ecran mic.

Deci...ce spuneti?Stiti sa faceti voi?Cam cat ar costa?Sau,daca chiar nu poate nimeni sa faca/e prea scump...dati-mi macar o schema va rog.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

3

• aghora17

2

• diaconuliviu

1

pei am si eu o sugestie...nu neaparat in leg cu montajul, ci cu senzorulpoti sa pui un magnet pe roata, si pe cadru pui un contact REEDasta e sigur. a comutat, e ca un intrerupator, deci din pundtul meu de vedere e cat se poate de sigur. ca sa ai o precizie mai mare ai putea sa pui mai multi magneti. daca ai pune un PIC si cu un display LCD din ala cu 3 1/4 cifre cred ca ar consuma destul de putin de la o bat de 9V. asta ar fi cea mai precisa varianta. ai pus quartz la PIC si merge super bine. ar mai fi o varianta, dar nu stiu cat de precisa va fi. de ex sa folosesti un convertor frecventa-tensiune si sa il legi la un multimetru. poate mai au si altii alta idee

Link spre comentariu

rutina stiu eu sa o fac, dar partea hard nu vreau sa ma bag pt ca experienta a aratat ca produc un fel de efect pauli (tipul a luat premiul nobel pt fizica teoretica. la practica era atat de tamaie incat atunci cand era el in oras, nici un experiment nu mai mergea cum trebuie, indiferent de cine il realiza)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator kenwood

nu am ce sa zic...o sa ma duc la magazinele de prfil si sa vorbesc face to face cu careva....asta e ultimul mesaj,nu o sa mai stau pe forum,nu mai am net.Scriu de la sala.Cya lume

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări