Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incendiu siguranțe invertor

Denisa

Postări Recomandate

Acum 4 minute, Denisa a spus:

Am citit ca ar fi trebuit sa fie montat la distanta de orice altceva, la mine au montat sigurantele invertorului si sigurantele casei lipite unele de altele, fara a respecta distanta corespunzatoare pentru aerisire, amplasat in casa...

nu stiu cum sa argumentez, desi am suferit pagube la casa, ma incarca sa achit si invertorul

invertor ars.jpg

tablou casa  ars.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Denisa

20

• Ion_Bumbu

5

• sonic11

4

• BRANCA

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, Denisa a spus:

Am citit ca ar fi trebuit sa fie montat la distanta de orice altceva, la mine au montat sigurantele invertorului si sigurantele casei lipite unele de altele, fara a respecta distanta corespunzatoare pentru aerisire, amplasat in casa...

nu stiu cum sa argumentez, desi am suferit pagube la casa, ma incarca sa achit si invertorul

Pai daca e din 2020 si acum suntem in 2024, credeti ca mai aveti garantie ?  Normal ca e pe banii dvs reparatiile.

Link spre comentariu

D-na @Denisa, instalația era din 2020? Sau instalatorul era autorizat din 2020?

Este posibil să fi fost un contact slăbit undeva în tabloul cu siguranțe, sau un conductor (fir) cu secțiune prea mică pentru consumul sau vârfurile de consum ale locuinței.

Când a izbucnit incendiul aveați un consum destul de mare (4kw). Este bine să aveți măcar un stingător cu pulbere și CO2.

Oricum, invertorul Huawei era de foarte bună calitate și din ce se poate vedea în poze reiese că incendiul a izbucnit dintr-unul din cele 2 tablouri de siguranțe; și nu neapărat din cauză că au foarte apropiate.

Link spre comentariu

Tabloul aplicat era al invertorului iar cel îngropat, al retelei.... a luat foc tabloul invertorului.....ca să ardă astfel a fost nevoie de arc electric prelungit, sustinut mai mult timp, exact ce se întâmplă atunci când apare un scc pe curent continuu.... cu siguranță acolo au fost aprox 600-700 Vcc în gol iar arcul electric s-a amorsat la intrarea in sigurantele cc.... motive pentru această situație sunt destule.... contacte imperfecte, umezeală, izolatie proastă,etc, etc... un exemplu: eu am prăjit un bloc de cc (bloc comun pt. 2 sigurante) când am facut verificarea tensiunii la intrarea in bloc.... nu exista sarcină conectată... s-a amorsat un arc electric de cel puțin 3cm lungime in condițiile unei tensiuni de intrare de 760V...de ce s-a întâmplat asta-multimetrul a fost uitat pe continuitate!.... alt bloc cc, alt multimetru.... 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, modoran a spus:

Pai daca e din 2020 si acum suntem in 2024, credeti ca mai aveti garantie ?  Normal ca e pe banii dvs reparatiile.

Depinde de conditiile in care s-a facut instalarea, eu am 5 ani garantie la manopera si 10 ani are invertorul Huawei.

Garantia la invertor este standard, o ofera Huawei nu instalatorul.

Parca distanta minima intre invertor si orice il deranjeaza la racire este de 0,5m.

Trebuie ceruta o expertiza acolo deoarece asaceva nu trebuie sa sa se intimple, care-i rostul tuturor sigurantelor si disjunctoarelor?

La ora aia, dupa ora 18 as exclude partea de panouri si flama de DC.

Daca sigurantele invertorului, alea pe AC au fost distruse total posibil ca cel care a cauzat dezastrul sa fi fost chiar invertorul, a intrat in scurt partea de iesire spre retea a lui si a tras curent cit a putut, aia poate s-o confirme producatorul.

Oricum sigurantele alea trebuiau sa sara nu sa se topeasca.

Oricum e interesant, nimeni nu-i acasa si ceva consuma 4kW...

Vinovat pentru ce? de ce n-au lucrat protectiile puse in tablou? aia nu se intreaba instalatorul?

P.S. de aia-i buna camera cu termoviziune... 😞

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Poate plită electrică+cuptor+mașină de spălat, sau cine poate ști?

Ar fi bine dacă d-na @Denisa ar da cât mai multe amănunte.

Dar oricum, dumneaei este acum supărată și interesată în primul rând de paguba materială și financiară consistentă pe care a suferit-o.

Important este totuși ca să știe ce s-a întâmplat și de ce, pentru a putea preîntâmpina pe viitor astfel de necazuri.

Bine că nu a fost și mai rău decât atât, Doamne ferește!

Link spre comentariu

Buba cu tablourile de sigurante combo, DC+AC. Omu nu are experinta nu stie ce a luat foc si nimeni nu-i spune.

Mai bine separat sa scrie DC pe el sa stie tot muritorul.

Metoda mea cu lipitul are si parti bune, se topeste, conductorul fiind sustinut de lipitura  se topeste  si cade de acolo separatia de de metri n-are ce arc sa se mentina.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Asta e rezultatul firmelor autorizate care lucrează cu dorei....electrozugravi...etc

Având în vedere faptul ca e montat de ei vor trebui sa plateasca.

Angajați o firma sa va facă o expertiza autorizata și acționați în instanță.

Link spre comentariu
2 minutes ago, sonic11 said:

Asta e rezultatul firmelor autorizate care lucrează cu dorei....electrozugravi...etc

Nu toți au calificarea de electrozugravi.
Cu 100-200 de euro te faci electrician autorizat instalare panouri foto în câteva zile/săptâmăni (de așteptare a diplomei).
Dacă ai studii superioare, calificarea de expert costă ceva mai mult. Dar tot online se defășoară procedura. :)

Link spre comentariu
Acum 2 ore, cloudy a spus:

Nu toți au calificarea de electrozugravi.
Cu 100-200 de euro te faci electrician autorizat instalare panouri foto în câteva zile/săptâmăni (de așteptare a diplomei).
Dacă ai studii superioare, calificarea de expert costă ceva mai mult. Dar tot online se defășoară procedura. :)

Pai rezultatele se vad...când se lucrează cu cc și tensiuni mari... dacă nu ști ce faci se la sa cu flăcări.

Link spre comentariu

Tot n-am înțeles în ce situație e...Mai avea garanție la invertor?În caz afirmativ tabloul nu e unul sigilat??

Se spune că vreau s-o "încarce" cu invertorul.În ce condiții,că nu reiese?Nu era achitat complet sau trebuie pus unul nou pe spinarea proprietarului?

Din ce se specifică f vag ar fi o dispută cu firma instalatoare şi nu cu furnizorul de curent electric...

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Ion_Bumbu a spus:

Depinde de conditiile in care s-a facut instalarea, eu am 5 ani garantie la manopera si 10 ani are invertorul Huawei.

Garantia la invertor este standard, o ofera Huawei nu instalatorul.

Parca distanta minima intre invertor si orice il deranjeaza la racire este de 0,5m.

Trebuie ceruta o expertiza acolo deoarece asaceva nu trebuie sa sa se intimple, care-i rostul tuturor sigurantelor si disjunctoarelor?

La ora aia, dupa ora 18 as exclude partea de panouri si flama de DC.

Daca sigurantele invertorului, alea pe AC au fost distruse total posibil ca cel care a cauzat dezastrul sa fi fost chiar invertorul, a intrat in scurt partea de iesire spre retea a lui si a tras curent cit a putut, aia poate s-o confirme producatorul.

Oricum sigurantele alea trebuiau sa sara nu sa se topeasca.

Oricum e interesant, nimeni nu-i acasa si ceva consuma 4kW...

Vinovat pentru ce? de ce n-au lucrat protectiile puse in tablou? aia nu se intreaba instalatorul?

P.S. de aia-i buna camera cu termoviziune... 😞

Buna ziua.  Deci, cum sa procedez? Nu ma descurc sa frmilez o sezizare in termeni tehnici, daca ma puteti indruma va rog. Am atasat poze doveditoare in care se vede clar ca:

1) desi figureaza in procesul verbal de punere in functiune cablu impamantare, au conectat tabloul si invertorul in instalatia proprie, pe sistemul fotovoltaic nu exiata cablu de impamantare, am inteles ca din acest motiv s-a produs um camp magnetic pentru ca nu  nu s-a instalat bucla magnetica;

2) sigurantele montate in tabloul AC DC nu coresspund cu cele din oferta sunt  sigurante AC 20 A, si DC 10 A, si in montaj se vede clar ca au montat sigurante de 32 A,  plus ca nu este un sistem de protectie compet.

3) tabloul AC DC  trebuia sa fie montat la distanta de minim 30 cm de alte sirse;

4) circuitul la fotovoltaice este cablat la circuitul instalatiei casei, langa tabloul general;

Ce parere aveti?  Inainte de a descoperi aceste inadecvente, i-AM SPUS INSTALATORULUI CA LA MINE SIGURANTELE sunt OK SI s-ar fi declansat daca problema ar fi fost de la instalatia mea..... mi-a raspuns: vreti sa ma prostiti? I-am raspuns: mie mi-a luat foc casa si dvs spuneti ca vreti sa va prostesc? 

LIPSA CABLU.jpg

thumbnail (5).jpg

thumbnail (4).jpg

COMP SISTEM.pdf

Link spre comentariu

Fotovoltaicele  au fost  montate anul trecut in luna iunie, dar totusi firma ma scoate pe mine vinovata sa achit invertorul, desi pagubele mele sunt insemnate, profita de lipsa mea de cunostinte in acest domeniu, sa suport pagubele produse de montajul incomplet si defectuos ale acestui sistem care a luat foc..

Procesul verbal de constatare de la instalator.

PV INCENDIU.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări