Costa Postat Iulie 7 Autor Partajează Postat Iulie 7 Trebuie sa fiu mai atent,multumesc pt corectia amicala. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 7 Partajează Postat Iulie 7 Documentatia pusa de Florin este probabil cea mai completa si usor de inteles. De acolo am luat desenul: **************************** Jonctiune = locul de "intalnire" intre 2 regiuni (armate...) Link spre comentariu
ionut120v Postat Iulie 7 Partajează Postat Iulie 7 Numarul mare de tranzistoare din schema unui amplificator este in parte rezultatul dorintei de a obtiene o amplificare mare de putere cu un singur etaj, asta presupune viteza mica si tendinta la instabilitate, dezideratul se poate obtine cu doua sau trei amplificatoare in cascada fiecare cu bucla de reactie proprie. Configuratia cu mai multe amplificatoare in cascada nu garanteaza relatia de faza intre semnalul de intrare si cel de iesire, totusi in exemplul personal defazajul la 1 MHz era neglijabil, cu doua etaje din alea defajajul in banda audio pana la 200KHz nu este o problema serioasa. Sursa LLC impreuna cu un amplificator clasa AB ofera ceva mai mult decat un amplificator clasa D (ca fidelitate) in conditii de saracie energetica, adica sistemul alimentat de la un sistem fotovoltaic improvizat. Desi cand o apuci pe drumul asta saracia energetica devine relativa, te trezesti la un moment dat cu mai multa putere si energie decat esti obisnuit sa folosesti. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 7 Autor Partajează Postat Iulie 7 Stiu cate ceva despre un tranzistor bipolar . La o ora inaintata, dupa o zi plina cand crezi ca e musai sa postezi un raspuns ca sa pastrezi subiectul cald apar si greseli. Nu-i prima,nici ultima,am subliniat mereu ca sunt un amator -incepator. Cu un subiect la sectiunea incepatori. Oricand o carte e binevenita. Multe informatii mai trebuiesc reimprospatate de acum 45 de ani. Pt neprofesionisti, amatorii ocazionali de cateva montaje electronice cred ca sunt mai potrivite informatii condensate , sugestive . Link spre comentariu
cloudy Postat Iulie 7 Partajează Postat Iulie 7 (editat) 1 hour ago, Costa said: Nu-i prima,nici ultima,am subliniat mereu ca sunt un amator -incepator. Cu un subiect la sectiunea incepatori. Nu-ți face probleme prea mari. Puțini sunt cei care chiar pricep cu ADEVĂRAT cum funcționează un transistor. Majoritatea face copy/paste la niște ziceri universal acceptate. De genul "electroni" și "găuri" Editat Iulie 7 de cloudy Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 7 Partajează Postat Iulie 7 Acum 1 oră, Costa a spus: cred ca sunt mai potrivite informatii condensate , sugestive . Si cum credeti ca ar trebui sa arate un raspuns la intrebarea dvs.: *************************** Cum ajunge semnalul audio din VAS sa fie distribuit EGAL pe bazele prefinalilor ? prin Q9 ,T5 etaj (veb) pilot ? Acolo sunt si niste rezistente catre prefinalii de jos care pot sa diminueze din semnalul audio... ****************************** Nu se poate da un raspuns adecvat daca nu stii nivelul cunostintelor celui care te adresezi. "Stiu cate ceva" nu poate fi o baza de dialog. De ce credeti ca nu s-a inghesuit nimeni sa raspunda? Va spun eu, pt. ca este complicat raspunsul si neintelegerea lui va duce la alte si alte intrebari. Care insumate reprezinta de fapt explicarea detaliata a functionarii unui amplificator la nivel de inginer. De aceea credeam ca ideea de a explica de la simplu constructia unui amplificator este si un drum usor de parcurs si usor de inteles de alti pasionati incepatori fara pregatire de specialitate. Simularile mele cu adaugarea de diode intre baze finali raspunde partial la intrebarea dvs. repostata mai sus. Si nu cred ca o propozitie simpla drept raspuns este mai sugestiva decat vizualizarea semnalelor. Iar simularea de si mai inainte raspunde la o alta intrebare a dvs. CITAT: T2,Q2 au in baza semnal audio preluat de pe iesire ,in ce raport mai scazut decat cel pt T1,Q1 ? ******************** Am pus special amplificarea fara reactie negativa si apoi cu reactie pt a se intelege ce face etajul diferential. Incepe Frazier... Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 7 Autor Partajează Postat Iulie 7 @dumitrumy -100% făceam referire DOAR la manualul cu 16 capitole ca opțiune pt un amator . ATAT,nici o referire la dvstra și nici la altcineva. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 8 Partajează Postat Iulie 8 Asta e schema unui amplificator ce oferă un sunet fără cusur . E ușor de remarcat de ce ... Link spre comentariu
edu Postat Iulie 8 Partajează Postat Iulie 8 Sunt variante mai bune pentru sursa de curent constant a etajului diferential. Numele fisierului este corect? (Pioneer SA-9900) Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 8 Autor Partajează Postat Iulie 8 Multumesc pt postari,la schemele prezentate e bine sa comenteze cei care stiu... Cautare YT cu "bipolar transistors explained" si o alegere cu o prezentare animata,moderna, nu ideala. Transistors Explained - How transistors work https://www.youtube.com/watch?v=J4oO7PT_nzQ O fraza, inteleasa sau nu bine, spunea ca amplif simetrice sunt mai imune la zgomotele sursei. De aici am plecat. Informatiile din subiect mi-au aratat ca nu-i chiar asa. Un amplif functional ,fara zgomote ,poate sa fie si asimetric. Raspunsurile primite despre sursa de alimentare si cablajul ei sunt pt mine un real castig. Ca sa alegi singur o schema trebuie sa stii intai notiuni de baza. Abia apoi sa identifici pe schema blocuri functionale,calea de semnal. Intentionam sa mai intreb cate ceva despre cum se proiecteaza principial corect la nivel de amator un cablaj . Generalitati privind planul de masa , zone , apropieri de evitat,etc Subiectul initiat de mine ar putea avea cu voia si participarea dvstra o abordare mai generala. Toate contributiile potrivite pt un incepator initiat , intrebari generale ,raspunsuri , secretele ascunse in scheme celebre, cum ne ajutam cu simularile , pdf-uri, link-uri , sunt binevenite . Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 8 Partajează Postat Iulie 8 Acum 2 ore, edu a spus: Sunt variante mai bune pentru sursa de curent constant a etajului diferential. Numele fisierului este corect? (Pioneer SA-9900) Variante mai bune ? Doar în alt film , cu alți regizori și alți actori . În etajul de intrare de mai sus nu există absolut nicio sursă de curent constant ! Numele fișierului cu pricina poate fi căutat pe Google foarte simplu , folosind funcția copy-paste . Rezultatul ar fi fost lămuritor . Nu uitați : nimeni nu vă poate învăța electronică , în afara noțiunilor de bază . Este necesar mult studiu individual . Succes tuturor ! Link spre comentariu
edu Postat Iulie 8 Partajează Postat Iulie 8 6 minutes ago, hpavictor said: În etajul de intrare de mai sus nu există absolut nicio sursă de curent constant ! Aveti dreptate. Am gasit un manual intre timp, are un THD de 0.04%, daca ar fi folosit surse de curent constant ar fi avut performante mult mai bune. Tinand cont de informatiile disponibile in zilele noastre, nu vad un motiv logic pentru a recomanda aceasta schema. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 8 Partajează Postat Iulie 8 Luând în calcul distorsiunile totale ale unui sistem audio, mai ales cele ale difuzoarelor(incintelor acustice), care sunt cele ce redau în final sunetul, credeți că diferența dintre un THD de 0,04% și să zicem valoarea de 0,004% a amplificatoarelor o va sesiza cineva ? Acel cineva fiind un om, nu un osciloscop sau analizor.... Nu mai umblați după ,,amplificatorul perfect,, ci alegeți sistemul care vă mulțumește pe voi personal, fiindcă nu toți auzim spectrul audio la fel. De condițiile în care se realizează audiția (acustica) nici n-am mai amintit...și cât contează de mult. Titlul topicului e ,,Amplificator începător,,. Deci despre ce vorbim aici ? Link spre comentariu
edu Postat Iulie 8 Partajează Postat Iulie 8 Cata vreme scopul este de a oferi informatii utile despre amplificatoare, in cartile lui Douglas Self si Bob Cordell sunt analizate mai multe variante pentru etajele amplificatoarelor audio si fiecare poate alege in cunostinta de cauza pentru fiecare proiect in parte. In privinta schemei de Pioneer: oricare dintre cele 2 carti contine destule informatii pentru a intelege de ce nu este o varianta acceptabila si modurile in care poate fi imbunatatita cu cateva componente in plus. In privinta THD: trecand de la un model de DAC + amplificator de casti la altul, am constatat o imbunatatire evidenta a auditiei (fara alte schimbari in lantul audio). FiiO E10K => FiiO K7 Pe alte forumuri am intalnit utilizatori care prefera amplificatoare de putere cu THD <= 0.003% Si atunci, daca avem scheme cu THD <= 0.03%, de ce am promova variante mai slabe? Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iulie 8 Partajează Postat Iulie 8 Acum 39 minute, edu a spus: ...Si atunci, daca avem scheme cu THD <= 0.03%, de ce am promova variante mai slabe? Fiindca omu' vrea sa invete, si trebuie sa o ia gradual, cu scheme de complexitate mica, care pot fi oarecum explicate unui novice. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum