Costa Postat Iunie 26 Autor Partajează Postat Iunie 26 Mulțumesc pt postări. Despre o sursa în comutație nu știu nimic,prefer sursa liniara pe care daca-i nevoie pot sa o repar. Am înțeles DOMNULE Victor fac acele corecții și modific cablajul ,stima. Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 27 Autor Partajează Postat Iunie 27 (editat) Am neglijat sa va rog sa-mi spuneti despre sigurante fuzibile la sursa de alimentare. In circuitul primarului 1bc este suficient? valoare 0.5A pt 2x50w ? Sigurante pe cele doua ramuri de alimentare ale sursei duble ? valoare 1.5-2A ? boxe 5.5-6ohm Cu ceva timp in urma am ars prefinalii (BD-uri ) cand am avut intrerupta o ramura de alimentare din cei 2x35v cc. Asa ca nu inteleg de ce totusi se mai pun cele doua sigurante pe ramurile de alimentare. Daca un incident arde doar una dintre ele atunci se pierd automat prefinalii ca in greseala mea de mai sus... Dar siguranta pe firul de semnal al difuzorului ? Editat Iunie 27 de Costa completare Link spre comentariu
mannx Postat Iunie 28 Partajează Postat Iunie 28 Siguranțele te scutesc de mare deranjat. Pe difuzoare siguranța e ceva decât nimic. Când rulezi boxe valoroase nu mai contează câțiva zeci de lei protecția cu releu. Indiferent cu e făcută, cu tranzistoare sau integrat(e) nu trebuie să lipsească. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 28 Partajează Postat Iunie 28 Siguranta pui doar in primarul trafului, nu mai pui si in secudare din motivele amintite si de tine. Pina la urma pui siguranta sa nu-ti ia foc traful nu ca sa salvezi amplificatorul. Iar la iesire o protectie cu releu sau crowbar este obligatorie daca tii la boxe. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iunie 28 Partajează Postat Iunie 28 In multe amplificatoare am vazut sigurante pe fiecare canal in parte, atat pe bara de plus cat si pe cea de minus. Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 28 Autor Partajează Postat Iunie 28 Multumesc pt postari. Dc-detect am 2bc de la Marian,una functioneaza perfect pe alt amplif cu kit-uri Quad. Salvarea boxelor ar fi pe locul intai-e bifata cu modulul dc-detect. Apoi ca si costuri traful si sursa. Am vazut ca de obicei sunt sigurante pe ramurile de alimentare . Poate tocmai ca sa salveze sursa in detrimentul unor tranz de putere ? La ce am construit nu am prevazut de loc sigurante... Pe cablaje nu prea e loc,ramane varianta cu soclu pe fire. Folosesc 2x4.7mF/ ramura,sa fie necesari 2 thermistori NTC ? Au rolul de limitare a curentului de incarcare? Rog moderatorul sectiunii sa fie de acord cu schimbarea titlului prin scoaterea cuvantului "simetric". Amplificator incepator cred ca e mai potrivit pt toate aceste discutii ,multumesc anticipat. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 28 Partajează Postat Iunie 28 Acum 5 ore, Ovidanie a spus: In multe amplificatoare am vazut sigurante pe fiecare canal in parte, atat pe bara de plus cat si pe cea de minus. La fel si eu am vazut multe amplificatoare la care nu exista siguranta in secundarele de forta ce alimenteaza etajul final. Se pune siguranta obligatoriu daca alimentarea este simpla dar la alimentare diferentiala arzi etajul final si boxele (daca nu ai protectie pt boxe). Sa nu spuneti ca etajul final deja este defect pt ca foarte rar se defecteaza ambele etaje simultan iar la defectarea unui etaj final se ajunge sa se arda si celalalt etaj care initial era bun. Iar in cazul folosirii unei singure punti de alimentare cum recomand eu (acesta este unul dintre motive) daca una dintre sigurantele de pe iesirile secundarelor trafului se arde sau se intrerupe unul dintre secundare, la iesirea blocului de alimentare nu va disparea una dintre ramurile de alimentare ci vor ramine prezente si alimentarea pozitiva si cea negativa iar redresarea va deveni redresare simpla alternanta, alternanta pozitiva incarcind condesatorul de pe plus iar alternanta negativa incarcid condesatorul de pe minus. Va creste riplul foarte mult dar etajele finale nu vor ramine fara una dintre alimentari distrugindu-se ci vor fi salvate in caz ca defectiunea nu a fost degerata de ele. Desi i-am cerut lui Victor sa-mi dea informatii concludente pe ce se bazeaza cind sustine ca redresarea cu o singura punte nu-i buna si trebuie musai cu doua punti, am fost ingorat complet. Link spre comentariu
ionut120v Postat Iunie 28 Partajează Postat Iunie 28 Cuget de ceva vreme la o punte versus 2, si nu prea gasesc justificare, poate doar interferente intre frecventa de la retea si frecvente foarte apropiate din semnalul audio care injecteaza curenti de foarte joasa frecventa in secundare, fapt ce ar putea satura miezurile toroidale, miezurile normale E+I au un oareacare intrefier, nu se satureaza in aceste conditii. Asimetria secundarelor duce la riplu ceva mai mare dar nu de bagat in seama, dim moment ce SWR-ul amplificatorului de apropie de 100dB, cele simetrice au SWR mare si simetric. Adevarat siguranta pe AC inainte de punte e ok, daca ajunge sa arda una automat o arde si pe cealalta. Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 29 Autor Partajează Postat Iunie 29 14 hours ago, ionut120v said: ...cele simetrice au SWR mare si simetric. Ce este SWR la amplif audio? Inainte de a intreba aici despre surse am citit pe diyaudio. Acolo din ce am inteles, fara sa fie citat: -amp bune cl A/B/AB au in general PSRR bun si nu impun cerinte speciale sursei PSRR=Power Supply Rejection Ratio stiti voi f bine... Dar eu si alti incepatori cum sa realizam ca schema aleasa are "PSRR bun"? Mai bine optez pt o schema de alim "imbunatatita" fara exagerari. Ca sa fiu sigur pot sa o probez pe unul dintre amp construite (tensiuni identice)care are zero zgomote in boxe cu intrarea la masa . Si daca un amplif nou in lucru are ceva zgomote nedorite stii clar ca nu e de la sursa. Am recitit,e multa informatie adunata aici care merita atentie pt un incepator. Sunt cateva contraziceri, face fiecare cum crede. Au ramas cateva intrebari fara raspuns. Sanse mici sa mai fie bagate in seama, poate totusi ? Am gasit aici "Metoda realizare cablaje electronice acasa fara fier de calcat" https://www.youtube.com/watch?v=OO1S3Ff7KyU Petru Cristea 22ian2019 Cablajele facute de mine prin transferul de toner la cald cu fierul de calcat nu au fost de cea mai buna calitate. Mi-am cumparat alcoolul izopropilic 99.9% si nitro diluantul D209 si vreau sa incerc metoda descrisa in video. Acolo nu am gasit nici o referire la hartia folosita pt transferul de toner. Va rog daca vreti sa-mi spuneti ce fel de hartie e optima ,de unde se poate cumpara si daca ati experimentat cu succes aceasta varianta de a face cablaje. Link spre comentariu
eos Postat Iunie 29 Partajează Postat Iunie 29 La 23.06.2024 la 20:56, ionut120v a spus: Acum se foloseste destul de frecvent sursa LLC chiar si pentru solutii hiend, redresarea se face cu o punte, n-am vazut pe niciunde cu doua, desi se poate. Ecranarea transformatorului e facila, iar capacitatile parazite sunt mici in jur de 100 pf pentru 100w. In exemplu e una autooscilanta oofline controlata cu amplificator magnetic design sony de demult. Carcasa e din doua, intre ele am bagat o folie de cupru ecran, trebuie taiat sa nu fie spira in scurt. Se gasesc si gata facute surse/transformatoare dedicat pentru audio. Castigul amplificatorului in bucla deschisa nu are sens sa fie exagerat, 60 dB e mai mult decat suficient, pentru un castig de 26 dB in bucla inchisa, care este ok pentru nivel standard de atac 0dBm or 775 mv. Un amplificator cu castig foarte mare nu poate fi rapid si nu este foarte stabil. mai bine din doua etaje, un preu, eventual cu ce mai e nevoie pe acolo (mixer corectii) si un etaj final pentru nivel standard 775 mv care poate fi atacat cu iesirea de casti de la placile audio si telefoane. Mi se pare primitiva schema aia de alimentare Poate merge mai bine una ca asta http://darkamp.ru/da-power1000/ Link spre comentariu
ionut120v Postat Iunie 29 Partajează Postat Iunie 29 Cea din link seamnana cu cea din amplificatorele pentru auto, cu alta tensiune de intrare, imi place aia primitiva, fara integrate, aia merge alimentata cu ac fara condensator de filtraj la intrare dar mege si cu DC, pentru cei cu sisteme fotovoltaice este exact ce trebuie merge si pe busul DC si la o priza de ac obisnuita. Referitor la SVR ,,supply voltage rejection,, am scris gresit ,,SWR,, amplificatorul propus de mine are in jur de 100dB la 50 Hz, dar se mentine destul de bine si la frecvente mai mari, in plus tolereaza pierderea unei tensiuni de alimentare la pana la 20% din puterea maxima, evident baga componenta dc pe difuzoare cu semnal, fara semnal componenta de curent continuu e neglijabila fara una din tensiunile de alimentare (bucla de reactie cauta sa mentina iesirea la potentialul referintei). Link spre comentariu
ionut120v Postat Iulie 1 Partajează Postat Iulie 1 (editat) SVR test pe amplificatorul propus, adaugarea unei sarcini comutate pe sursa de alimentare, de exemplu un bec de 100w doua de 55w/24 pentru sursa de 100w. 2x25 nu se aude nici un click de comutatie. Adaugarea unui singur bec pe o ramura, (Desimetrizare) se aude un click slab, imperceptibil la o auditie cu 3w, probabil datorat injetiei de curent prin nodul de referinta si datorita felului buclei de reactie, amplificator derivator, pentru a compensa cat mai bine offsetul de curent continuu. Un truc sa nu ardeti amplificatorul in caz ca pierdeti o tensiune de alimentare, doua diode in serie din plus masa si minus impedica inversarea tensiunii pe partea ca a pierdut tensiunea de alimentare. Editat Iulie 1 de ionut120v Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 4 Autor Partajează Postat Iulie 4 Multumesc moderatorului pt schimbarea titlului. Dupa cele aflate aici interesul nu mai e pt un amplif simetric. Cautand scheme cu ?diferential asimetric? am gasit o lista din 2017 https://www.diyaudio.com/community/threads/diy-class-ab-ss-amplifiers-top-list.305856/ Acolo un amplif proiectat de R Elliott in anul 2000 e considerat in 2017 f bun fiind situat pe locul 5 din 35 ! F convenabil,tensiuni mai mici,mai ieftin si mai simplu. Si pe forum am gasit aprecieri pt P3A. Va rog daca vreti sa-mi spuneti, este intr-adevar o schema speciala ? Link spre comentariu
edu Postat Iulie 4 Partajează Postat Iulie 4 E o schema folosita in multe amplificatoare, cu multe variatii, dar nu e nimic special in varianta in discutie (nu m-ar mira sa fi fost simplificata intentionat). Variante mai ok poti gasi in amplificatoarele Yamaha, Sony, etc. (poti incepe cu modelele care au THD <= 0.03%). Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 4 Partajează Postat Iulie 4 (editat) Este o schema simpla dar in acelasi timp si frumos gindita. As zice ca favorizeaza armonicile pare ceea ce place urechii iar finalii sint perechi Sziklai care sint rapide dar pot crea probleme de stabilitate. Pt o schema de incepatori este ideala. Tensinea de alimentare nu are nici o treaba, poate fi modificata cu mici ajustari la unele componente. Eu personal i-ar aduce citeva mici modificari ca de exemplu: as folosi tranzistori perechi pt oglinda de curent si pt diferentialul de intrare iar sursa de curent din emitorii la etajul diferential as inlocui-o cu o sursa mai performanta eventual cu un TEC-J. Si i-ar pune si o bobina pe iesire, mai ales ca are darlingtoane Sziklai care sint predispuse la oscilatii. Editat Iulie 4 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum