Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator incepator

Costa

Postări Recomandate

Acum 8 ore, ex.escu a spus:

Daca am amintit de onkyo , la a-8057, pe langa diodele antiparalel, in secundarul transformatorului de retea e conectat un soc , cu 2 infasurari fazate corespunzator;...

onkyo_a-8057_a-8250_sm.pdf 641.74 kB · 7 descărcări

Redresorul cu punte si "priza mediana" sufera din cauza lipsei simetriei perfecte a înfasurarilor secundare. În caz extrem, se ajunge ca una din înfasurari sa preia aproape tot curentul debitat de secundarul de forta (pe fiecare ramura avem câte un redresor bialternanta "cu priza mediana"). Pentru a evita acest lucru, se poate lucra fie cu doua punti redresoare (caz în care cele doua tensiuni redresate pot fi usor diferite), fie se aplica artificiul Onkyo (inspirat dintr-un brevet american).

Socul este pe post de transformator (de curent) si egalizeaza tensiunile alternative aplicate redresorului în sarcina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 318
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

89

• dumitrumy

43

• hpavictor

30

• sesebe

29

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Depinde cum e bobinat transformatorul, la versiunea cu conductor dublu diferentele de rezistenta si cuplaj cu primarul sunt neglijabile.

Pentru realizarea practica fiecare conductor sau manunchi din secundar se izoleaza suplimentar cu banda kapton dupa care se bobineaza impreuna, valabil pentru traf de retea si sursa LLC.

Componenta de curent alternativ se anuleaza aproppe complet pe modul comun, chiar si pentru fecvente mari (LLC).

Filtrul de mod comun se poate implementa si pe o singura punte, dar necesita capacitati de filtraj mai mari dupa filtru pentru a asigura o cale buna pentru curentul de iesire al amplificatorului.

Se poate pune cate unul pe fiecare canal folosind o singura sursa de alimentare, o alta varianta utila mai ales la LLC este a izola amplificatorul de sursa cu ajutorul unui inel de ferita pentru filtre EMI (folosit in versiunea personala).

Screenshot from 2024-06-24 09-12-06.png

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Stiu ca de obicei seniorii de pe forum discuta doar la un anumit nivel.
Multumesc pt atitudinea echilibrata, amabila si pt informatiile oferite.
Electronica pt incepatori presupune comunicare dificila ,efort pt explicatii in plus,cu atat mai mult de apreciat cei care accepta sa participe.

O sinteza,sper corecta,cu ce am aflat pt sursa :
-curentul din boxe se inchide prin sursa,prin electrolitici
-sunt necesare trasee separate de incarcare-descarcare electrolitici
-una sau doua punti redresoare functie de simetria voltajului din cele 2 secundare
-filtraje cu o pereche de electroliti mari sau 2 perechi mai mici  obtinand astfel o impedanta a sursei mai mica si o creste a vitezei de incarcare-descarcare
-cum se realizeaza star ground-ul pt PSU si ce se conecteaza acolo,in ce ordine
-cond de decuplare pe diode punte sau pe secundare traf
-snubbere pe iesiri pt compensarea inductantei reziduale a electroliticilor si stabilitate amplif
-traf cu ecran intre bobinaje si banda metalica la exterior
-ground-lift

-diode antiparalel pe masa comuna :
"separă masa sursei de plus față de masa sursei de minus în cazul când consumul din fiecare alternanta de trafo nu este egal , adica un caz tipic al oricărui semnal audio ( este profund asimetric și continuu variabil )
- "in secundarul transformatorului de retea e conectat un soc , cu 2 infasurari fazate corespunzator"

Ultimele doua

- pt diode nu am datele necesare 
-pt bobine "soc" nu cunosc dar pare complicat (inca un camp magnetic,volum mare in carcasa)

Link spre comentariu

Diodele e bine sa fie de curentul finalilor (total x curentul unui final in cazul a x perechi in paralel) ele nu vor disipa o putere semnificativa, mai ales daca se folosesc condensatoare de capacitate mare, in general 10 A ar trebui sa fie suficient pentru un aplificator de 200w RMS.

Inductorul filtrului de mod comun depinde de felul sursei de alimentare, pentru LLC nu e neaparat necesar, poate fi relizat pe un tor de sendust cu  conductor de aceeasi sectiune ca secundarul sursei.

Pentru trafo e bine de realizat pe miez deschis sa nu se satureze E sau I, sau lasat un intrefier rezonabil mai mare de 2 mm,

conductor de sectinea  din secundar caa 20 spire pe miez de 6 cm patrati intrefier 2 mm e mai mult decat suficient, pentru 200w RMS, asta e acoperitor in orice situatii, daca doriti mai mici trebuie calculat.

Pentru calcul trebuie luata in consideratie worst case situation, tensiunea continua de 0,7v (limitat de dioda) desi la rezistenta conductorului e practic imposibila situatia respectiva.

Folosirea filtrelor de mod comun e oarecum un moft pentru pretentiosi, daca realizati transformatorul cu manunchiuri bobinate in parelel izolate suplimentar cu kapton, putin mai mai mare obtineti acelasi rezultat, transformatorul in acest caz este cam egal sau ceva mai mic, decat transformatorul +filtre de mod comun in cazul in care doriti sa utilzati filtre de mod comun.

Link spre comentariu

Din motive de distribuție a electrosmogului în carcasa , de simetrie a câmpului radiat în carcasa , din motive de conflict a curenților de sarcină în traseul de masă a prizei mediane din secundarul de putere al transformatorului nostru , de disipatie termică , de costuri nesemnificative etc nu se justifica folosirea redresării cu o punte unică  .

Trebuie sa pricepi o dată că epoca compromisurilor tehnice a trecut !

Indiferent de părerea unor colegi de forum , lungimea medie a spirei înfășurarii secundare amplasată fizic spre mies este întotdeauna mai scurta decât lungimea medie a spirei înfășurarii secundare amplasată spre exterior .

Adică o înfășurare e mai lungă fata de cealaltă  .

Adică sarma respectivă va avea altă rezistență , deci căderea de tensiune în sarcină va fi diferită  , lucru care nu poate avea rezolvare .

Bine , nu generalizez , deoarece există bobine secundare cu bobinaj  bifilar , bobine secundare perfect identice amplasate pe miezuri  R Core etc .

Niciodată , dar absolut niciodată nu le vei întâlni în industria audio de consum .

Cât despre condesatoarele de pe diodele punții , hmmm .

Majoritatea punților moderne le au incluse în interior ...

Dimensionarea diodelor , puntilor , rezistentelor etc depinde doar de D-voastră  , nimeni nu poate știi la ce amplificator intenționați sa proiectați !

Una e un amplificator de 400W  / 8 ohmi pe canal , alta e un amplificator de 35W / 8 ohmi pe canal ...

Link spre comentariu

Nu vreau sa ma contrazic pe forum dar vad ca sustii cu mare ardoare solutia cu doua punti desi eu o consider inferioara.

Poti sa-mi dai un link la masuratori facute pe acelasi amplificator dar alimentat in doua variante: cu o singura punte si cu doua punti?

Stiu ca tu ai studiat mult pe net si poate ai gasit si un astfel de exemplu de test.

Merci!

Link spre comentariu

Nu , nu pot să-ți ofer un link , nu e scopul vieții mele .

Dar pentru reclamații privind redresarea cu bucluc , te poți adresa autorului !

Nu uita , orice soluție tehnică reprezintă un compromis .

Bob Cordell 1.png

Bob Cordell 2.png

Link spre comentariu

Cam asta ar fi o traducere automată  , deci fiecare înțelege cât poate :

Un aranjament alternativ folosește două înfășurări secundare și două redresoare în punte așa cum se arată în Figura 16.2. 

Un posibil avantaj al acestui design este că evită circulaţia curentului continuu prin înfăşurările transformatorului când curenții pozitivi şi curenții negativi de sarcină a șinei sunt diferiți. 

Fluxul de curent continuu prin transformator înfășurările (primare sau secundare) trebuie evitate, deoarece pot degrada transformarea performanță și uneori creează bâzâitul transformatorului. 

Transformatoarele toroidale sunt niște- de ori mai sensibile la acest efect decât transformatoarele de construcție convențională.

Impulsurile de curent redresor pentru fiecare jumătate a alimentării nu circulă prin pământ, ci mai degrabă circulă local. 

Acest lucru poate îmbunătăți gestionarea zgomotului redresorului. 

Într-adevăr, acolo nu există o conexiune directă a înfășurării (înfășurărilor) secundare la masă. 

Aceasta înseamnă, de asemenea, că transformatorul este conectat numai la amplificator în timpul scurtei interacțiuni de conducție a redresorului.

vals.

Acest lucru poate reduce posibilitatea ca EMI de la rețea să intre în circuitele amplificatorului. 

Acolo nu pare a fi un acord universal cu privire la beneficiile potențiale ale acestei conexiuni.

Acest aranjament are un preț. 

Suferă de două ori pierderea de tensiune prin redresoare în punte și costă mai mult din cauza dublării numărului de redresoare. 

Costul adăugat nu este nesemnificativ dacă sunt folosite redresoare scumpe cu recuperare rapidă. 

Pe o buget fix, as opta pentru redresoare mai bune in amenajare conventionala.

Link spre comentariu

Multumesc pt explicatii.
R-core transformer=noutate pt mine,banuiesc mai scump decat toroidalul.

Amplif  50w/8ohm ,boxele pe simularea filtrului in Xsim 5.5-6ohm.

Toroidal Petra Iasi 150VA ,nu stiu cum au fost bobinate secundarele de putere  .
Nu are secundare separate,e cu priza mediana !
Nu are ecran de protectie sau altele.
DACA SE JUSTIFICA pot incerca rebobinarea(sarma de 1.1mm ) mai ales ca e destul de masiv avand inca 2 variante de tensiuni mai mari pt aceeasi priza mediana.
Ce am bobinat eu suplimentar pt preamplif a fost cu 2 fire deodata.

Va rog daca vreti sa-mi spuneti ,ar putea sa fie asta schema sursei ?
sursa.png

Link spre comentariu
Acum 53 minute, Costa a spus:

Va rog daca vreti sa-mi spuneti ,ar putea sa fie asta schema sursei ?

Este o strutocamila.

Am zis mai sus, simulati, simulati...

Este topicul dvs., eu am facut peste 200 simulari pt el. Am luat cele 3 scheme principale si am vazut curentul prin secundare si tensiunile pe iesire. Veti avea raspunsul "in direct si la ora de varf".

simulari.jpg

25i5a.png

Link spre comentariu

Priviti cu atentie si vedeti daca iesirea mediana nu cumva este realizata prin unirea celor doua capete ale secundarelor. 

Eu as sugera sa nu va apucati dvs sa rebobinati un transformator.

Link spre comentariu

Multumesc pt postari.

@dumitrumy
Aveti pregatire, experienta si abilitati speciale pt lucrul cu osciloscopul si simularile .
Ar fi un mare avantaj pt mine sa pot fura cate ceva dar ma tem ca e nevoie de mult timp pt asta si de un mentor f rabdator.
Chiar daca-mi dati acele rezultate muncite si acum n-am sa stiu ce sa fac cu ele.

Daca doriti ,pe subiectul de acum ceva timp cu simularea in MicroCap putem sa continuam discutia, ar fi in avantajul meu.

Toroidalul de 150VA are un singur fir central la vedere ca priza mediana.
A fost cererea mea catre Petra,asa stiam atunci ca e bine .
Incerc sa indepartez ceva izolatie ca sa vad ce sanse sunt sa ajung la lipitura.
Am alte toroidale ,200VA,450VA cu secundare separate.
Sunt fata de locatia mea actuala la 300km la Severin.
Dar discutia are sens in continuare.

Schema reparata cu secundare separate :

sursa-1.png

Va rog daca vreti sa-mi spuneti ce trebuie corectat.

Link spre comentariu

2x50 nu e putere mare nu se justifica complicatiile,  sursa aia LLC de jucarie din foto scoate 100w si merge la 200 Khz, nu prea are cum sa se auda purtatoarea in lantul audio, dar oricum chiar la 1 MHz semnalul e curat nu e este purtatoare decelabila in semnalul de iesire.

Avantajul net al sursei LLC este ca nu se supara daca circula curent continuu prin secundare deorecea are un intefier generos.

Recomandarea este sa incerci cu traful care deja il ai, daca nu esti multumit sa cumperi o sursa de un site China,  unele au auxiliare pertru preuri.

(incep de la 500w, are rezerva de putere suficienta, sunt mai multe optiuni pentru tensiunea de iesire.)

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

R1 și R2 strică  ...

Lipsește rezistența în paralel cu diodele din filtrul PI .

Fără acea rezistență nu există filtrul PI  ...

Rezistența poate fi între 1 ohm și 0,47 ohmi , în funcție de efectul urmărit .

Diodele pot fi de 8 A sau ce găsești  ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări