Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator incepator

Costa

Postări Recomandate

• Răspunsuri 318
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

89

• dumitrumy

43

• hpavictor

30

• sesebe

29

Top autori în acest subiect

Imagini postate

On 6/7/2024 at 3:43 PM, dumitrumy said:

Eu doream sa va mai spun ca degeaba ati redesenat cond. de decuplare, ei lucreaza cu 
tensiuni ceea ce implica 2 pini: deci conteaza si unde este conectat minusul condului. 

Am cautat raspuns ,nu stiu daca e in aceste materiale.

Power Amp PCB design, grounding

https://www.diyaudio.com/community/threads/power-amp-pcb-design-grounding.168202/

im2-series-gnd.png

Si aici: https://hifisonix.com/technical/ground-loops/

Poate vreti voi sa-mi spuneti ,merita studiate sau sunt doar alte "prostii de pe net" ?

Link spre comentariu

Referitor la schemele astea cu simetrie totală: Cred ca în 1997 am făcut sită serigrafică pt cablajul amplificatorului cu simetrie totală și generatoare de CC in etajul de intrare, prezentat in revista "Tehnium" de ing. Sava. După ce am montat primele amplificatoare, am apelat la niște prieteni de-a tatălui meu, ingineri electroniști la "Intreprinderea de Rulmenți" Suceava. In laboratorul intreprinderii, unde aveam acces la osciloscop Tesla BMxxx, dublu spot, 100MHz, generator semnal, surse de alimentare, etc, etc, mai multe după-amiezi, am tot reglat și futizat amplificatoarele alea, că mergeau de la cațiva Hz pană la 1 MHz, sinusoidă perfectă. Măndru tare, prezint primul amplificator unor lăutari, care au fost oarecum mulțumiți de puterea obținută, dar aveau ei o nemulțumire, ceva nu suna bine. După ce au ascultat amplificatorul ăla și alți lăutari, era clar că e ceva altfel decât trebuie. M-am întors in atelier și următoarele 4 cablaje le-am plantat cu tranzistori împerecheați perfect, același beta. Tot așa sunau, lăutarii erau nemulțumiți. Am incercat să aflu ce mă-sa aud lăutarii ăia, și am ajuns la un individ care mi-a explicat că lăutarii ăia, așa tuciurii cum sunt, aud bine, spre foarte bine. Ba chiar unii dintre ei știu și ce aud. Acel individ mi-a recomandat achema de la amplificatorul Vermona de 120W,  am făcut acea schemă și lăutarii au fost mulțumiți. Am construit vreo 20 amplificatoare , foarte ușor de recunoscut, drept radiatoare foloseam treptele de la scările rulante, amplificatoarele erau construite pe verticală, ca niște turnuri, iar mânerul de transport era o curea maro, din piele, ca la geamantan.

Link spre comentariu

Asa mi-a placut mie un amplif vechi din '81 cum suna, Wega V120, la care i-am schimbat cativa electrolitici si semireglabili din superdioda. Neasteptat de frumos suna si daca te uiti la schema, iti pica fata.

Link spre comentariu

Fondurile mele pt hobby tind catre zero de cateva zile cand vecinii au hotarat ca vor acoperis nou acum...Asta mai lipsea dar n-am cum sa ma opun.

Am sa ascult muzica pe ce am construit deja.

Cand se va putea intai woofere mai bune si tw pt VTP .

Pana atunci cu cheltuieli minime si aplicand studii ca cele de mai sus am sa-mi fac de lucru.

Varianta 2 la amplif actuale incepand cu reproiectare cablaje.

Amplif simetric era o provocare care se amana.

Link spre comentariu
La 16.06.2024 la 13:14, eos a spus:

Si ce parere are de schema aia ruseasca?

Un gunoi rusesc  .

Este inspirata ( defectuos  ) din schema QSC USA400 .

Aia da schemă  ...

În fine .

Dacă cineva insista să realizeze un amplificator cu o schemă simetrică  , în primul rând trebuie aleasă o schemă cinstită  , care sa aibă amplificarea în bucla deschisa minim 80 dB / 20 KHz , de preferat peste 100 dB .

Desigur  , asta se obține lejer cu un amplificator compozit , având  un AO performant inclus în bucla de reactie negativă globală , dar genul asta de schema nu e un proiect pentru oricine .

Trebuie luate niște masuri deosebite pentru păstrarea stabilității necondiționate pentru a nu supracompensa nejustificat amplificatorul , în caz contrar se pierde SR-ul ...

Link spre comentariu

Vad ca si americanii folosesc NE5532 alimentat la +/_ 15V.  Nu este o eroare observata de un dom' inginer pe pagina anterioara?

CITAT 6 iun:

Atenție ca amplificatorul operațional este alimentat cu tensiune mai mica și nu știu daca se poate obține excursia maximă de tensiune la iesire. 

Scuze de off dar dl. Costa a spus:   Amplif simetric era o provocare care se amana.

Link spre comentariu
La 20.06.2024 la 10:20, hpavictor a spus:

Un gunoi rusesc  .

Este inspirata ( defectuos  ) din schema QSC USA400 .

Aia da schemă  ...

În fine .

Dacă cineva insista să realizeze un amplificator cu o schemă simetrică  , în primul rând trebuie aleasă o schemă cinstită  , care sa aibă amplificarea în bucla deschisa minim 80 dB / 20 KHz , de preferat peste 100 dB .

Desigur  , asta se obține lejer cu un amplificator compozit , având  un AO performant inclus în bucla de reactie negativă globală , dar genul asta de schema nu e un proiect pentru oricine .

Trebuie luate niște masuri deosebite pentru păstrarea stabilității necondiționate pentru a nu supracompensa nejustificat amplificatorul , în caz contrar se pierde SR-ul ...

Poate suna mai bine varianta facuta de rus si de aia nu a copiat`o cap coada din manualu ala

Link spre comentariu

Am sa postez o intrebare adresata dlui @hpavictor prin PM si raspunsul primit.

Am acceptul pt asta !

Subiectul discutiei, cablaj sursa de alimentare pt amplif audio .

INTREBAREA MEA

Am lecturat postarile dvstra de aici :
"Cum dimensionam condesatoarele electrolitice destinate unei surse de alimentare"
https://hobby-electronics.ro/viewtopic.php?t=45&sid=15a8871797fc31f637319b8eaff64d61

la pag2 postul 13 este o imagine comentata :
"Aici aveti un exemplu de realizare a PCB-ului unui amplificator de la Sony , prin care se separa fizic circuitul de incarcare fata de cel de descarcare al condesatoarelor de filtraj"

Anterior gasisem pe net doua articole care prezentau cablajul sursei conceput altfel decat cu niste trasee de cupru continue cat mai late .
https://roboprog.weebly.com/blog/previous/5

si aici
https://roboprog.weebly.com/blog/previous/3

Cablajul sursei de alimentare folosite de mine ca sablon este cu trasee "dirijate" in legarea componentelor .
Asta am priceput eu din ce am citit pe acel blog .
PCB-ul sursei Sony l-am interpretat ca o confirmare.

cablaj-sursa.png

Va rog daca vreti sa-mi raspundeti referitor la acest mod de a face cablajul sursei, nu cu trasee late ci cu trasee dirijate.

Sunt total in eroare sau macar partial pe drumul bun ?

Multumesc anticipat,

Cu stima

Costa

RASPUNSUL @hpavictor

Da , sunteți pe drumul cel bun .

Aproape orice schema moderna  de amplificator audio suna bine , dacă e făcută bine .

Majoritatea entuziaștilor în electronica nu vad amplificatorul audio ca pe un întreg  , ci pe etaje constructive separate .

Legea lui Kirkoff spune altceva  .

Pe scurt , fără prea multă teorie , curentul din sarcină ( incinta acustică ) se închide doar prin sursa de alimentare  !

Analizând doar în alternativ , curentul prin sarcină se închide prin condensatoarele electrolitice de filtraj .

Pana aici nu e nimic deosebit  , dar amplificatorul nostru amplifica semnale audio pe baza energiei preluate din secundarul transformatorului de rețea. 

Adică ,  noi avem un traseu ( dublu în cazul unor surse diferențiale ) de încărcare a electroliticilor și desigur , un traseu separat de descărcare a energiei stocate în acel electrolitic .

Voi cauta în arhiva mea un exemplu practic de realizare a PCB care sa respecte aceste reguli elementare .

Va invit sa prezentați acest mesaj pe forum ,  poate vor și alții sa învețe ...

De regulă nu mai am răbdare ( vârsta ) și asta e motivul pentru care intervin rareori .

Ca toate sa fie ușor de urmărit,  ar trebui să dezvoltați discuția în același loc cu amplificatorul , repet : sursa de alimentare este parte constituantă din amplificator  !

Puteti remarca ca a fost propunerea dlui hpavictor sa redau acesta convorbire privata deci nu incalc nici o regula.

Link spre comentariu

Dl. Costa, nepotul lui Lenin ar fi spus: simulati, simulati, simulati!

Redresorul cu filtru capacitiv nu se studiaza doar la Fac. de Electronica, ci si la Electrotehnica, Energetica... Cat timp electroliticii se incarca curentul spre sarcina este dat direct de secundar trafo ca nu are de ce se intrerupe. Cand tensiunea in secundar scade sub cea de pe electrolitic singurul furnizor ramane condensatorul. Nu are importanta ca alimentez un bec, incarc o baterie cu o sursa sau alimentez un amplificator. Am pus o simulare cu filtru RC, parca 4 celule, dar cine sta sa o caute. Tot undeva la audio.

EDIT: deci 7-8mS alimenteaza doar electroliticul dar 2-3mS consumul amplificatorului este asigurat de secundar traf.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Aici va prezint o schemă +PCB , parte a unui proiect de sursa de alimentare și circuitul de protecție,  realizat cu un microcontroller . 

Remarcați de ce traseele de la filtraj sunt desenate asa ?

PSU varianta modernizata pentru Q17-1.jpg

Q17-SUPPLY-TOP - Copy-1.png

Link spre comentariu
Acum 25 minute, dumitrumy a spus:

Dl. Costa, nepotul lui Lenin ar fi spus: simulati, simulati, simulati!

..............................

As spune sa faci o simulare completa care sa includa toate elementele parazite de circuit, inductantelparazite traseie condesatori, cuplaje capacitive inductive parazite.

Cind ai toate astea in simulare poti spera ca te mai apropii de situatia reala dar nici atunci nu este exact ca in realitate pta ca sigur mai sint si alte aspecte la care nu te-ai gindit.

Der degeaba as spune pt ca nu-ti pasa, ca doar ce spui tu are litera de lege.

Link spre comentariu

Va multumesc pt postari.
Alte simulari decat am incercat de curand pe subiectul dedicat? De ce nu daca pot sa fie de ajutor .

Am privit toate materialele postate .
Nu am invatat sa "citesc" scheme complexe si cablaje cu mai multe straturi proiectate profesional ,cred ca stiti deja asta.

(Vad pe schema la filtraje ceea ce am discutat deja,trasee separate incarcare,descarcare, PSU STAR GROUND cu punctul 0v intre perechea a doua de electrolitici .
Redresare cu doua punti ,cond pe secundare traf ,R1,R2 
pt ?descarcare ?, ?snubbere si cond de decuplare ?
Un grup paralel DR inseriat pe traseul de masa ?)

Doar o fisa din cele 40 cate sunt in link-ul pus in urma cu cateva zile  https://hifisonix.com/technical/ground-loops/

Multe completeaza discutia de acum cu solutii practice.

x-legare-module-im50.png

Editat de Costa
corectie
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări