hpavictor Postat Iunie 6, 2024 Partajează Postat Iunie 6, 2024 Dacă vrei stabilitate la nivele mari audio ( în domeniul sonorizari Pro ) , e recomandata simetria cap-coadă . Dacă vrei răspuns armonic cât mai aproape de realitate pentruauditii casnice , amplificatorul trebuie sa aibă obligatoriu etajul de intrare asimetric : https://hobby-electronics.ro/viewtopic.php?t=14 Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 6, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2024 Am citit, f interesant ,merita retinut si trecut intre criterii de baza. Daca e sa construiesc un nou amplif o sa fie totusi simetric pt ca asimetric am . Unul dupa Tehnium 5/83 si altul dupa o schema scoala proiectata de Marian pe forum,amandoua functionale,plus Quad405 care nu stiu unde se incadreaza. Schema lui Marian are de toate inclusiv surse de curent si oglinda de curent (?). Un amator care face ca mine si citeste div subiecte pe net devine confuz si se complica crezand ca poate sa adauge un fel de buton de "acord fin" . La unele surse vezi NTC-uri,rezistente serie intre doi electrolitici, snubbere pe primar, pe secundare si pe iesiri ,cond.pe diodele puntii ,rezistente de descarcare ,condensatori nepolarizari pe iesire si te candesti ca cine stie ce efect benefic pot sa aduca... Tot la surse unii zic ca nu e bine cu trasee late ci bine directionate in anumita ordine catre componente. La surse duble,locul potrivit pt conectarea mijlocului secundarelor si locul potrivit pt iesirea gnd . La cablaje ar fi despre plan de masa star ground, locul potrivit pt conectarea gnd sursa ,despre Hum Breaking Resistor =HBR ... La legaturile intre module in amplif ,gnd boxe legat la sursa sau la pcb,grosime fire,rasucire fire,conectarea la masa carcasei. Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 6, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2024 Postul anterior a fost editat ,nu e ce doream ,ceva nu a mers bine... Link spre comentariu
eos Postat Iunie 6, 2024 Partajează Postat Iunie 6, 2024 Pentru incepatori nu merge o schema simpla ca asta ruseasca? http://darkamp.ru/usilitel-dorofeeva-2022/ Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 6, 2024 Partajează Postat Iunie 6, 2024 Atenție ca amplificatorul operațional este alimentat cu tensiune mai mica și nu știu cit de stabil va funcționa și nici daca se poate obține excursia maximă de tensiune la iesire. În alta ordine de idei nu este o schema simpla decit aparent. Link spre comentariu
eos Postat Iunie 6, 2024 Partajează Postat Iunie 6, 2024 Pune OPA454 pentru tensiuni mai mari Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 7, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2024 On 6/5/2024 at 9:08 AM, zvonacfirst said: Un sfat de la mine, adică un pensionar care își ocupă timpul exact ca și tine: găsește proiecte realizate fizic de cel care le postează, care oferă cât mai multe informații, detalii, pași de realizare, rezultate, etc. Altfel, nici cerând sfaturi pe forum, nu vei rezolva mare lucru Partial adevarat. In 3pag am cateva informatii care conteaza . Si pe google daca nu stii intrebarile potrivite nu ai nici raspunsurile dorite. Totusi e un sfat bun merita incercat sau caut sa cumpar cablaje. Din lipsa de inspiratie intrebarile puse raman valabile,raspunsurile aici sau pe net. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iunie 7, 2024 Partajează Postat Iunie 7, 2024 Posted Wednesday at 09:05 AM L1 și R23 au rol în stabilitatea amplificatorului pe sarcini capacitive (tweeter piezo de exemplu). Puristii nu le pun dar sint o protecție la auto oscilatie. *************************** Eu am citat AI: Celula formată dintr-o rezistență de 10 ohmi în paralel cu o inductanță de 1 microhenri, plasată între ieșirea unui amplificator și difuzor, este cunoscută ca un circuit de stabilizare sau de protecție, și are câteva roluri importante: Dampingul oscilațiilor de înaltă frecvență: Această celulă acționează ca un circuit de damping care atenuează oscilațiile de înaltă frecvență (paraziți RF) ce pot apărea la ieșirea amplificatorului. Aceste oscilații de înaltă frecvență pot fi generate de amplificator din diverse motive, cum ar fi feedback-ul negativ, interacțiunea cu cablurile de difuzor sau cu impedanța variabilă a difuzorului însuși. Inductanța mică (1 microhenri) împreună cu rezistența (10 ohmi) formează un filtru care atenuează aceste oscilații. ************************* Colegul ex.escu Posted Wednesday at 02:19 PM Daca nu-i cu suparare, circuitul LR impreuna cu cel RC (Boucherot)reduc nivelul semnalui de radiofrecventa,care poate fi captat de cablul de legatura cu difuzoarele, care poate fi transmis la intrarea amplificatorului prin bucla de reactie . ************************** In general oamenii raspund "dupa chipul si asemanarea lor", majoritatea chiar doresc sa ajute. Iar faptul ca unele postari par a nu fi raspunsul dorit, nu este din cauza rautatii lor, ca ar fi incercat sa induca in eroare sau sa se distreze. Pur si simplu este o tematica vasta, cu multe necunoscute, cu multe variabile ce difera de la o realizare la alta. Chiar nu ati observat ca sectiunea audio este cea mai dezvoltata, cea mai populata, cea mai controversata? Nu v-ati gandit- departe de mine gandul de a va ofensa- ca sunteti prea pretentios (scuze, nu am gasit alta formula) si in felul acesta indepartati pe multi care ar avea cate ceva de adaugat? Dupa formularea dvs. pe care o citez <<<In 3pag am cateva informatii care conteaza>>> ce am postat eu, adica raspunsul AI, este un fel de gunoi. Dar eu am avut toata deschiderea sa ajut, am vazut ca o suplimentare la ce a spus colegul si in plus ca o noua modalitate de informare. Ca sa nu mai astept dupa colegi si sa scap de cei rautaciosi, intreb intai AI, imi fac o imagine mai exacta despre problema mea si apoi pot veni cu o intrebare mai sintetica pe forum eliminand aproape din start pe rauvoitori. Eu doream sa va mai spun ca degeaba ati redesenat cond. de decuplare, ei lucreaza cu tensiuni ceea ce implica 2 pini: deci conteaza si unde este conectat minusul condului. Dar daca apreciati asa putin din ceea ce postam pt. ca nu reusim ca la tir sa lovim inima problemei, am sa stau pe margine. Link spre comentariu
ionut120v Postat Iunie 7, 2024 Partajează Postat Iunie 7, 2024 (editat) inca unul facut de mine demult are si versiunea THT si SMD. in diferite variante de puteri sunt multumit, ascult la el. Nu are condensatoare de decuplare electrolitice, polipropilena SMD de 4,7 uf la 100v sau ceramice de 10 micro la 100 v sunt suficient. Nu am gerber cablajele sunt desenate cu markerul. Editat Iunie 7, 2024 de ionut120v Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 7, 2024 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2024 @dumitrumy-"cateva" cu sensul de mai multe. Apreciez toate postarile si nu uit ca pe subiectul anterior mi-ati fost de ajutor. "Pretentios" nu e jignitor ,sunt, in primul rand cu mine,aici nu e cazul. Fraza a doua autocritica denota tocmai ca realizez lipsa mea de inspiratie in a face subiectul mai interesant. @ionut120v-nu ma pricep sa evaluez o schema. Multumesc dar m-am obisnuit cu un anumite scheme de genul celor postate de mine si prefer sa raman la acestea. Va rog,nu doresc propuneri noi ,am multe scheme salvate,cateva preferate. Sunt pus in situatia de a parea cu adevarat pretentios. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 8, 2024 Partajează Postat Iunie 8, 2024 (editat) La 06.06.2024 la 17:21, sesebe a spus: Atenție ca amplificatorul operațional este alimentat cu tensiune mai mica și nu știu cit de stabil va funcționa și nici daca se poate obține excursia maximă de tensiune la iesire. În alta ordine de idei nu este o schema simpla decit aparent. Se poate; chiar si saturarea finalilor. Ce facem însa cu sarcina stocata în bazele finalilor? (Nu vad acolo nici o oscilograma cu dreptunghiular, preferabil pentru diverse valori ale lui C8.) Schema s-ar încadra foarte bine în topicul cu "scheme mai altfel"; cred ca am s-o supun atentiei lui I. Hegglun. La 06.06.2024 la 20:41, eos a spus: Pune OPA454 pentru tensiuni mai mari Nu-i necesar. Editat Iunie 8, 2024 de franzm Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 8, 2024 Partajează Postat Iunie 8, 2024 La 05.06.2024 la 12:53, dumitrumy a spus: Robotii pot inlocui intro oarecare masura colegii cu un horoscop nefavorabil: ******************************************************************************* Celula formată dintr-o rezistență de 10 ohmi în paralel cu o inductanță de 1 microhenri, plasată între ieșirea unui amplificator și difuzor, este cunoscută ca un circuit de stabilizare sau de protecție, și are câteva roluri importante: Dampingul oscilațiilor de înaltă frecvență: Această celulă acționează ca un circuit de damping care atenuează oscilațiile de înaltă frecvență (paraziți RF) ce pot apărea la ieșirea amplificatorului. Aceste oscilații de înaltă frecvență pot fi generate de amplificator din diverse motive, cum ar fi feedback-ul negativ, interacțiunea cu cablurile de difuzor sau cu impedanța variabilă a difuzorului însuși. Inductanța mică (1 microhenri) împreună cu rezistența (10 ohmi) formează un filtru care atenuează aceste oscilații. Îmbunătățirea stabilității amplificatorului: Amplificatoarele pot deveni instabile în prezența sarcinilor reactive (cum sunt difuzoarele reale, care au atât componente inductive cât și capacitive în impedanța lor). Celula RC (rezistență-inductanță) ajută la stabilizarea ieșirii amplificatorului, asigurându-se că acesta rămâne stabil și nu oscilează. Protecția difuzorului: Oscilațiile de înaltă frecvență pot provoca încălzirea excesivă și deteriorarea tweeter-elor (difuzoarelor de înaltă frecvență) din boxe. Acest filtru ajută la protejarea difuzoarelor de astfel de oscilații, preluând energia de înaltă frecvență și disipând-o în rezistență. Funcționarea circuitului Inductanța de 1 microhenri: Inductanțele au impedanță (rezistență la curent alternativ) care crește odată cu frecvența. La frecvențe înalte, inductanța de 1 microhenri va avea o impedanță mare, ceea ce înseamnă că va bloca mai eficient oscilațiile de înaltă frecvență. Rezistența de 10 ohmi: Rezistența rămâne constantă la toate frecvențele și asigură o cale de descărcare pentru energia de înaltă frecvență, disipând-o sub formă de căldură. De asemenea, contribuie la stabilizarea sarcinii prezentate amplificatorului. Impedanța echivalentă La frecvențe joase, unde amplificatorul operează în mod normal, inductanța de 1 microhenri are o impedanță foarte mică (aproape zero), astfel încât majoritatea curentului trece prin inductanță, iar rezistența de 10 ohmi nu influențează semnificativ semnalul. La frecvențe înalte, impedanța inductanței crește, iar rezistența de 10 ohmi devine calea principală pentru curentul de înaltă frecvență, disipând energia și protejând difuzorul și amplificatorul. În concluzie, această celulă RC formată din rezistență și inductanță plasată între ieșirea amplificatorului și difuzor are rolul de a stabiliza amplificatorul, de a reduce oscilațiile de înaltă frecvență și de a proteja difuzorul de potențiale daune cauzate de aceste oscilații. Rețeaua cu pricina este complexă si destul de complicat de analizat , deoarece în socoteală intră și difuzorul ( este o sarcină reactivă complexă) . Boucherot și Zobel au analizat doar o parte a acestei probleme, dar cel care a fundamentat teoretic aceasta rețea ce contribuie la stabilitatea amplificatoarele audio a fost Thiele. Articolul lui Neville Thiele este din „Journal of Audio Engineering” (JAES) 1976 Volumul 24 Numărul 1 paginile 20-23. „Rețea de stabilizare a încărcăturii pentru amplificatoare audio”. Detalii puteți găsi pe net. Cât despre rețea, există variante cu două celule înseriate ( cu RL paralel ) etc. Link spre comentariu
eos Postat Iunie 8, 2024 Partajează Postat Iunie 8, 2024 Acum 5 ore, franzm a spus: Schema s-ar încadra foarte bine în topicul cu "scheme mai altfel"; cred ca am s-o supun atentiei lui I. Hegglun. Cine este respectivu? Link spre comentariu
ionut120v Postat Iunie 8, 2024 Partajează Postat Iunie 8, 2024 (editat) Asa merge cel propus de mine la 1 Mhz pe generatorul de functii cu incinta de 6 ohm conectata. Castigul in tensiune e de vreo 26 dB in bucla inchisa, il puteti calcula singuri, atenuarile sondelor sunt declararate corect, nu se modifica la conectarea si deconectarea difuzorului, semnalul de iesire e decent fara semne de instabilitate. In genere sunt stabile necompensate la castiguri de peste 30 dB cam cu orice finali, dar se poate scoate stabil si la 20 dB prin alegrea corecta a prefinalilor si finalilor. Excursia tensiunii la iesire e simetrica (aprope rail-to rail) slew rate e simetric in jur de 80v/us cu finali cu ft 30 Mhz. Editat Iunie 8, 2024 de ionut120v Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 9, 2024 Partajează Postat Iunie 9, 2024 Acum 18 ore, eos a spus: Cine este respectivu? Cineva care stie mai multe decât mine. Îl gasiti pe forumul în limba engleza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum