hpavictor Postat August 5, 2024 Partajează Postat August 5, 2024 Marian a învățat și muncit foarte mult , bravo lui . De aia a obținut rezultate excelente . Desigur , calea aleasă de Self este cumva limitată , la un nivel de excepție . Acel nivel THD absolut minimal , la limita inferioara a măsurătorilor arată un concept filozofic " fără de păcat " dar cumva duce la o audiție sterilă , chirurgicală . Totuși , există o schemă perfectă , cu un sunet plăcut , iubit de muzicieni încă din prima auditie . Da , e vorba de Pioneer SA-9900 . Știu că nivelul tehnic al forumului este în cădere , dar merită descoperite secretele acelei scheme de geniu . Aici aveți câteva documente despre dezvoltarea schemei lui Self . https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/diy-250w-4ohm-amplifier-based-on-blameless-topology-and-measurements.21542/ https://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=28955&postdays=0&postorder=asc&start=0 https://pmacura.cz/DIY_250W_4ohm_amplifier.html Link spre comentariu
Costa Postat August 6, 2024 Autor Partajează Postat August 6, 2024 11 hours ago, edu said: Amatorii de distorsiuni cat mai mici pot aplica imbunatatirile din articolul lui Douglas Self. Doar pt cine stie sa proiecteze o schema ,eu risc sa spun ce am inteles. Rezumat de incepator, corectati cu bunavointa si o sa inteleg mai bine. Distors armonice total 8 din care ,3,4,5,6,7 DOAR la cl B. (aici am notat pt mine ATENTIE la reglare bias ca sa nu fii in clasa B,deci caderea de tens de pe rez de 5w reglata pt minim ?10mA ?) Pt amp meu,schema de mai sus cl AB ,mai raman cu : -ord 1 la et diferential,se rezolva cu sursa de curent, oglinda de curent,rezist in emitoare (degenerare),selectare T1,2 cu hfe mare, imperechere , cuplati termic -schema mea are deci... -ord 2 la et VAS (aici era bun inca un etaj cu un tranz ca la amp blameless) compensarea cu Cdom scade distors... -doar pt ca am citit,e pt cei avansati... (?TPC-two pole compens, TMC-transient Miller compens, https://www.diyaudio.com/community/threads/how-to-use-tpc-tmc.236919/ ) (alegere pt VAS a unui tranz cu ?Cob mic si Ft mare ? https://www.diyaudio.com/community/threads/vas-transistors.66234/ https://www.elforum.info/topic/109205-tranzistoare-pentru-vas-cu-cob-mic/ ) ... -ord 8 generata de funct neliniara electrolitici ?cand au o incarcare mare AC pe ei? -ar fi ?electrolitici in circuite de blocare DC cu incarcare rezistiva semnificativa ? (exclus electrolitic pe iesire boxe,pericol de explozie si mareste distors ) -vizat cond serie din filtrul bazei lui T2 diferential (?reactie negativa ?),daca cond e de val mic creste THD la LF low fr. -rezolvare- cond de val mai mare in paralel cu diode ori un cond nepolarizat -inlocuire cu un cond nepolarizat Link spre comentariu
Costa Postat August 6, 2024 Autor Partajează Postat August 6, 2024 Asa cum mi-am insusit sa renunt la ideea unui amp simetric tot asa am inteles din prima si ca Pioneer SA9900 este o schema speciala. Cu tot respectul ,nu a fost alegerea mea din motive banale de incepator. Mai intai ,evit scheme care nu au etaj pilot cu un tranz apoi tensiune de alim f mare 2x56v ,putere mult peste necesarul si boxele mele f modeste home made. Schema pusa in simulator (ce am inteles eu acolo ) nu pot sa o vad ca fiind functionala...comparativ cu multe altele incercate. Deci e posibil sa fie peste ce pot eu si stiu ca nu se raspunde la intrebari -drum inchis. Am deja descarcate mai multe variante de amp blameless inclusiv cea prezentata. Ce am stiut sa incerc in simulator privind THD mi-a demostrat ca schema lui Marian e f buna comparativ cu blameless originala si nu numai. Executia mea poate sa fie deficitara ,pt var 3 pot sa aplic cele citite pe net ori aflate aici. Link spre comentariu
Costa Postat Septembrie 19, 2024 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2024 A trecut ceva timp. In foto amplif meu functional construit in primavara cu componente ieftine locale. Prima rugaminte ar fi sa-mi spuneti daca schema, in special preamplif, necesita corectii- componente,valori- sau poate imbunatatiri. Apoi mi-ar prinde bine ceva ajutor in privinta condensatorilor. Ca exemplu -pe calea de semnal electrolitici, bipolari sau film . Impedanta intrare-iesire dintre etaje poate sa fie (calculata)estimata ? Ca sursa de semnal -iesirea pt casti a tabletei cu un adaptor jack3.5 la rca-muzica Tidal. Urmeaza sa inlocuiesc cablajele pt a corecta cateva erori si ar fi o ocazie buna si pt alte imbunatatiri. Link spre comentariu
Costa Postat Septembrie 20, 2024 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2024 circuit amp meu complet.cir Este fisier MicroCap. Mizez pe faptul ca simularile sunt mai aproape de realitate avand sursele, preamp si amplif unite in aceeasi "schematic file". Ar fi fost si mai interesant daca reuseam sa inlocuiesc sursele de cc cu sursa ac(220v), toroidal si redresare. Pe forum am gasit multe discutii despre alegerea condensatorilor . Am incercat sa-mi fac un rezumat,un indrumar practic pt incercarile mele in audio . Nu cunosc si nici nu am avut ocazia sa vad toate aceste tipuri de cond. F posibil sa nu fii preluat corect datele ,deci nu sunt afirmatii ci intrebari . -de evitat cond cu hartie, policarbonat, tantal, ceramici (efect piezo) -de preferat plastic polipropilena-poliester ,cei mai buni WIMA- MKP,MKS,MKT,FKP -cond pe IN e bine sa fie MKP sau macar bipolar, nu MKS -de inlocuit electroliticii mici sub 10uF pe cale semnal cu WIMA/30-50V cu 5% ,(MKP-fizic mare) ,MKS,MKT,FKP sau ?bipolar? -filtru RF intrare-mica si la fel toti cei sub 1nF -cond zobel si cond etaj pilot-0.1uF, 1uF ?WIMA MKT? -electrol din baza Q2 diferential -C1 in schema de mai sus- ?bipolar? -decuplari (V+,V- la GND), 0.1uF-1uF-2.2uF, WIMA MKT -electrol minim Samwha la 105gr -tensiunea cond nou minim egala cu a celui inlocuit Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 20, 2024 Partajează Postat Septembrie 20, 2024 Ce anume vrei sa vezi din simulari? Doar daca merge schema si grosier cam ce factor de distorsiuni poti obtine cu ea. Oricum LTspic-eul am indoieli mari ca simuleaza corect. Toti clientii de la servici refuza simularile in LTspice iar cind o schema nu-ti merge in Pspice iar in LTspice merge cu exact aceleasi librarii totul este clar. In nici o simulare, indiferent de programul utilizat, nu vei obtine rezultatele din viata reala atita timp cit nu ai modele reale (nu ideale) la aobsolut orice componenta condesator rezistor traseu de circuit imprimat transformator ETC. Deci nu are rost sa-ti bati capul prea mult cu simularile. Iar legat de condesatorii folositi/recomandati chiar nu mai conteaza daca tu folosesti iesirea de casti dintr-o tableta. Cu oricare dintre ei va suna la fel. Cind vei folosi un DAC performant (nu chinezariile ce se gasesc cu citiva euro la nivel de placuta pe net) poti sa inceti sa discuti si de condesatori, tip, dielectric, producator, serie etc. Pina atunci e pierdere de timp si de bani. Link spre comentariu
edu Postat Septembrie 21, 2024 Partajează Postat Septembrie 21, 2024 1. Costa a folosit Micro-Cap. 2. Bob Cordell pune la dispozitie modele pentru tranzistorii folositi in cartea lui: https://www.cordellaudio.com/book/spice_models.shtml Quote SPICE models for all of the transistors used in the LTspice simulations in the book are available here. I have found that manufacturers' models are often quite inaccurate, so I created the models here for use in the book simulations. These models have been adjusted for better conformance with datasheet information and, for transistors, for conformance with actual DC measurements of samples of the real devices. Link spre comentariu
Costa Postat Septembrie 21, 2024 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2024 Multumesc pt postari. Ideea mi-a venit cand tot incercam sa unesc mai multe imagini separate pt o prezentare aici. Apoi am simulat pt transient si AC si am constatat ca functioneaza normal. Nivelul hobby difera fata de cel profesional al multora dintre voi -e mult mai permisiv-cred eu. Schema in totalitate este construita si functionala de ceva timp. Pot sa experimentez in simulator cat ma pricep sau sa compar cu realitatea . @sesebe-Am gasit ieri pe un alt forum recomandarile dvstra din 2016 pt small-polypropylene-capacitors ,e un bun punct de plecare,am vazut si preturile 10lei/bc ,17lei/bc. Alta liga decat piesele locale ieftine folosite de mine pana acum. Aveti dreptate ,nu s-ar justifica acum. Si totusi...,am nevoie de timp sa-mi procur cele necesare,sa modific cablajele in Eagle ,sa fac altele... Plus ca am depasit o parte din problemele financiare de familie -mai e un singur hop- si am pe lista maximul accesibil acum ,streamer WiiM mini si DAC SMSL SU-1 ,aprox 1000lei. Sper ca astfel sa obtin mai mult decat ce poate tableta. La preamplif vroiam sa intreb daca C19 pus de mine este necesar acolo. Si poate reconsiderati si-mi spuneti cate ceva la intrebarile de mai sus. @edu-modelele sunt pt LTSpice,pt mine e suficienta libraria avuta la dispozitie cu echivalentele existente. Link spre comentariu
edu Postat Septembrie 21, 2024 Partajează Postat Septembrie 21, 2024 Am mentionat modelele lui Bob Cordell pentru ca nu stiam ca LTspice nu e considerat un simulator "de incredere". Link spre comentariu
Craciun Postat Septembrie 21, 2024 Partajează Postat Septembrie 21, 2024 Salut @edu De ce zici ca LTspice nu e un simulator de incredere? BR/Daniel Link spre comentariu
edu Postat Septembrie 21, 2024 Partajează Postat Septembrie 21, 2024 21 hours ago, sesebe said: Oricum LTspic-eul am indoieli mari ca simuleaza corect. Toti clientii de la servici refuza simularile in LTspice iar cind o schema nu-ti merge in Pspice iar in LTspice merge cu exact aceleasi librarii totul este clar. @Craciun ^^ Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 21, 2024 Partajează Postat Septembrie 21, 2024 Acum 6 ore, Craciun a spus: Salut @edu De ce zici ca LTspice nu e un simulator de incredere? BR/Daniel Pt ca face aproximari și corecții invizibile pt utilizator astfel incit sa poată face calculele necesare simulării și sa convearga spre rezultate fără a se mai bloca cu erori de convergenta ce trebuie corectate manual. Lipsa acestor erori fac programul mult mai ușor de utilizat dar din cauza ca nu poți vedea ce modificări face "în spate" nu poți avea încredere în rezultate în sensul cit de reale și corecte sînt. Un alt motiv este ca linear-maxim nu oferă modele pt componentele lor pt alte simulatoare inafara de Ltspice iar modelele Ltspice sint codate și blocate în utilizarea pe alte simulatoare deși Ltspice poate utiliza modele Pspice. Această secretomanie și blocare înseamnă că se ascunde ceva. Probabil pt entuziaști acest lucru nu prea contează dar în mediul profesional este un mare semn de întrebare legat de aceasta secretomanie. Păcat ca au integrate foarte faine dar ai de munca cu testele luni de zile - sute poate mii de ore de munca pina cind poti sa fii sigur ca poți utiliza un anumit integrat. Și mai sint și niște parametri foarte importanti la integrate, parametri ce țin de fiabilitatea în funcționare în timp, parametri ce nu prea sint furnizați, nici măcar la cerere. Link spre comentariu
Craciun Postat Septembrie 22, 2024 Partajează Postat Septembrie 22, 2024 Bun @sesebe tu ce simulator folosesti in loc de LTspice? BR/Daniel Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 22, 2024 Partajează Postat Septembrie 22, 2024 Eu personal Pspice. Link spre comentariu
Craciun Postat Septembrie 22, 2024 Partajează Postat Septembrie 22, 2024 (editat) Pspiceul din pachetul Orcad? Am si eu Orcad 16.6 Lite dar nu-mi place ca instalaeaza modulele alea separat si trebuie sa te plimbi printre ele. BR/Daniel Editat Septembrie 22, 2024 de Craciun Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum