Costa Postat Iulie 17 Autor Partajează Postat Iulie 17 Simularea a fost pusa pt @edu. Bias finali eu știu ca se calculează cu intrarea la masa, căderea de tensiune de pe rez de 5w. Pt cazul de fata 2,55mv/0.1 =25.5mA. Ar fi clasa... AB. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 17 Partajează Postat Iulie 17 1 oră în urmă, Costa a spus: Bias finali eu știu ca se calculează cu intrarea la masa Asta cu aparatul pe masa si fara osciloscop. In simulator masori si cu semnal, vezi valoarea curentului cand tensiunea de iesire trece prin zero. In acest moment intrarea este la zero, ca si cand ar fi scurt. 1 oră în urmă, Costa a spus: Simularea a fost pusa pt @edu. Asta s-a inteles dar eu am postat ca sa va spun ca puteati sa va raspundeti singur la intrebare avand simulatorul: CITAT: ce nivel de curent prin finali ? 1 oră în urmă, Costa a spus: Pt cazul de fata 2,55mv/0.1 =25.5mA Asta daca iesirea este zero, daca nu se face diferenta intre tensiunile la bornele rezistentei. Si daca recalculati o sa vedeti ca aveti cam 29mA ca in simularea mea. Un simulator nu da rezultate diferite pe calculatoare diferite. Link spre comentariu
eos Postat Iulie 17 Partajează Postat Iulie 17 Am vazut un artificiu la reglaju de curent in gol la un amplificator jvc ax-440bk cu un integrat vc5022 https://elektrotanya.com/jvc_ax-440bk_sm.pdf/download.html Ce face artificiul ala acolo? Scuze ca intreb aici. Link spre comentariu
edu Postat Iulie 17 Partajează Postat Iulie 17 @eos nu am gasit prea multe detalii despre integrat, aici este detaliata inlocuirea unuia defect (cu suficiente masuratori, inclusiv pe canalul functional): https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/jvc-ax222-vc5022-issue-fake-parts-and-improvement-repair-attempt.1057568/#post-17085796 Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 17 Autor Partajează Postat Iulie 17 @dumitrumy-din simularile dvstra am aflat ca pot sa urmaresc si evolutia grafica a curentilor. https://postimg.cc/5jRV3Whw (ceva eroare la incarcare link direct) Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 17 Partajează Postat Iulie 17 (editat) Dezactivati indicarea starii componentelor active (ON, OFF, LIN...), nu ajuta la nimic! Nu am folosit niciodata facilitatea si nu i-am simtit lipsa. Probabil la circuite logice sa ajute ceva. EDIT: simulati 2 sau 3 perioade, formele de unda vor fi mai "frumoase". Alegeti Max Time Step a 2000-a sau a 3000-a parte din Max Run Time Editat Iulie 17 de dumitrumy completare continut Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 18 Autor Partajează Postat Iulie 18 13 hours ago, dumitrumy said: Dezactivati indicarea starii componentelor active (ON, OFF, LIN...), nu ajuta la nimic Desigur stiti, butonul "condition" ar fi cu acele indicatii. Nu cred că exista în alte simulatoare. Dvstra nu aveti nevoie . Pt incepatori ,pt mine, e util . La alte imagini postate am sa tin cont sa fie dezactivat. Mulțumesc mult pt acea setare ,încerc sa aplic. Regret ca nu am pe căldurile astea și cu zgomotul făcut de cei care lucrează la acoperis mai multa inspirație . Sunt multe de aflat de la dvstra privind simularile... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 18 Partajează Postat Iulie 18 (editat) Forma de unda a tensiunii este un fel de "selfie" facut de electroni cu pozitia lor la un moment dat. Forma pt curent arata drumul electronilor pt a ocupa acele pozitii. Vezi rostul unor componente cum ar fi C7. Aflam ca pentru o anumita perioada de timp la o tensiune pozitiva de iesire nu mai injectam curent in baza finalului ci il extragem. Invatam ce este cu sarcina stocata in baza la bipolari. ************************************************************** Editat Iulie 18 de dumitrumy Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 18 Autor Partajează Postat Iulie 18 Daca-mi permiteti, acel cond C7 e denumit speed-up capacitor de catre Douglas S ... clasa B ...switchoff distortion Retin ca e util in acea pozitie la valoarea de 1uF ,restul de intelegere in timp... Pe acesta schema ar fi posibila obtinerea graficelor(de ?curent?) specifice functionarii in clasa A , clasa B ,clasa AB ? ce conditii, la ce valori de componente ? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 18 Partajează Postat Iulie 18 Acum 35 minute, Costa a spus: Daca-mi permiteti, acel cond C7 e denumit speed-up capacitor de catre Douglas S Nu trebuia sa se nasca Douglas pt. a sti ca poate fi denumit asa. Este ca vechea dilema cu oul si gaina. Tocmai pt ca se stia de sarcina stocata in baza, proiectantii au trebuit sa rezolve problema si la amplificatoarele audio. Si au gasit acea solutie. Depinde cui te adresezi, cu electronistii folosesti termeni tehnici iar cu restul termeni plastici, intuitivi. Cu cat elimini mai repede sarcina stocata, cu atat tranzistorul se blocheaza mai repede, deci este mai pregatit pt comanda urmatoare. Simulam cu 1nF in loc de 1uF. Se vede ca la un curent de 6mA prin sarcina mai avem 131mA prin tranz de sus si 380mA prin cel de jos. Acum 40 minute, Costa a spus: Pe acesta schema ar fi posibila obtinerea graficelor(de ?curent?) specifice functionarii in clasa A Pai se vede in cea de marti: Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 18 Partajează Postat Iulie 18 Cum spuneam, denumiri functie de nasi. In alta parte am gasit asta: Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 18 Partajează Postat Iulie 18 Amu, în cartea sa, dl. Slone a cam dat cu batul în balta tocmai la capitolul amplificator simetric. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 18 Autor Partajează Postat Iulie 18 Graficele de jos,ultimele 2, sunt pt IE finali. In dreapta intrare 10mv,stanga 60mv,acelasi amp blameless. La 10mv am stabilit ca este grafic pt clasa A. Modificarile vizibile pt 60mv sunt specifice clasei B ? (incep de la 15mv si devin f evidente la 80mv ) Chiar daca vad graficele curentului din emitoarele finalilor ca fiind "ciudate ", prin sarcina R21 am din nou "miraculos" o sinusoida perfecta. Pus in practica acest montaj o sa functioneze ? Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 19 Partajează Postat Iulie 19 Acum 12 ore, Costa a spus: Pus in practica acest montaj o sa functioneze ? Avand in vedere cine este parintele lui, sigur da. Si totusi, intrebarea mi se pare ciudata: avand in vedere dezbaterile despre el pe net si simularile, ce retineri ati mai avea? Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 19 Autor Partajează Postat Iulie 19 Aveti dreptate,schema trebuie sa fie functionala. Azi am vizionat pe YT un material despre SR-slew rate ca parametru important pt un amplif audio . Acolo se masoara cu osciloscopul. Pe forum la subiectul https://www.elforum.info/topic/146533-amplificator-multimedia/page/3/#comments am vazut ca se poate afla si cu ajutorul simulatorului. Cred ca era LTSpice . Oare e posibil si cu MicroCap ? nu am reusit sa gasesc nici o informatie pe net . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum