Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator incepator

Postări Recomandate

On 10/23/2024 at 7:11 PM, roadrunner said:

(nu mai zic ca ca se poate face cu machine learning ca ma baneaza, adica reusim sa facem vocea oricui sa sune ca Morgan Freeman si nu putem imita timbrul unui amplif?)

Chiar este posibil utilizând tehnici digitale să obținem un aplificator audio care să semene (ca timbru) cu unul pe tuburi ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 310
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

58 minutes ago, Shambala said:

Dar sa nu iti inchipui ca este asa usor.  Si ampliful caruia ii aplici semnalul modificat isi va pune propria amprenta asupra sunetului.

Cred ca este posibil, mai ales ca user @roadrunner vorbea de learning machine, ca partea digitala să invețe cum trebuie controlat  (păcălit) ampliful analogic printr-o reacție (pozitivă de data asta !) software ...

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Nu vad de ce n-ar fi posibil, pana la urma timbrul e dat de niste distorsiuni tipice (care unora le suna bine - nu jedecam pe nimeni). Ar fi chiar interesant daca cineva care poseda un amplif din asta sa faca o analiza cu un generator, sa faca un sweep de frecventa (cu placa de sunet) si sa captureze digital pe iesrire - cu un divizor tot cu placa de sunet si sa ne uitam in domeniu timp si domeniu frecventa (amplitudine /faza) fata de semnalul la intrare ca etalon. (evident ca va trebui normalizat ce iese din generator ca nici ala nu cred ca chiar perfect ca amplitudine din cauza filrtrului de reconstructie de la iesrire. Avem Matlab (sau Octave) avem Python (SciPy) si avem Audacity (toate free). 

De obicei folosesti machine learning cand functia de trasformare intre intrare si iesire e greu de intuit (sau are prea multe variabile, nu stii care sunt corelate si care nu etc.) dar ai date training destule. Cred ca se poate si fara machine learning in cazul asta ca am impresia ca va fi evidenta treaba in domeniu frecventa (doar o banuiala) 

Ce cred eu ca se intampla la lampi (si probabil ca zic o prostie ca habar n-am despre lampi) timbrul e dat de etajul final nu de calea de semnal mic. Dar daca alterezi semnalul in acelasi fel pe calea semnal mic si-l amplifici cu un etaj final fidel (care nu-l mai altereaza il ia asa cum e) obtii ceva foarte apropiat de timbrul lampilor. DIn nou asta e doar o presupunere dar cred ca e posibil.

RR   

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Desigur  , ori alegi varianta analogică cu un lampizator , ori varianta hardware  ( DSP  , cu FPGA și funcții FIR   , sau direct din softul player ( asta e o variantă profesională - waves.com  , prin intermediul unui plugin personalizat de tine ) .

Dar un amplificator bun nu poate fi emulat software  ...

Link spre comentariu

Și nu există un astfel de analizor ?
Chiar nu s-a gândit nimeni să compare astfel intrarea cu ieșirea ?

9 minutes ago, hpavictor said:

Dar un amplificator bun nu poate fi emulat software  ...

Eu cred ca mai greu este de emulat un amplificator prost, nedocumentat, neascultat.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Aici nu e vorba de amplificator bun/rau e vorba de un semnal care e distorsionat intr-un anumit fel (adica e  functie matematica) si la iesire e putin altfel. Daca te prinzi "cum e altfel ala" matematic poti sa alterezi semnalul (cu tehnici DSP) si sa obtii un imitator de timbru.

Cei care va pricepeti la amplificatoarle astea cu lampi daca aveti orice fel de informatie despre "timbrul lor" si de unde se trage (chestii stiintifice nu de perceptie)  - va ascult cu interes.

RR

PS Rog un admin sa faca un tread nou pestu tema asta de casa sa nu mai aiurim thread-ul asta.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

La un amplificator BUN pur si simplu nu se pot face astfel de masuratori credibile cu o placa de sunet - chiar scumpa,  sau cu aparatura accesibila.

In al doilea rand, amplificatoarele BUNE costa zeci de mii de euro si putinii care au asa ceva in tara nu prea sunt dispusi sa le dea la masurat.

Si nici pe afara.

Link spre comentariu
Acum 40 minute, Shambala a spus:

Pt ca nivelul de zgomot al amplificatorului este cu 20 sau chiar 40dB mai jos decat al placii de sunet.

te referi la zgomot pe care l-ar introduce placa de sunet in amplif folosita ca generator? 

uite un IC obisnuit (AC97 care e pe mai toate Motherboard-urile de PC)

https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/ad1887.pdf

90dB signal/noise iti dai seama ce poate unul bun. Evident se mai adauga zgomot de prin PC din cuplaje dar sunt placi de sunet care sunt externe si sunt bine izolate, eu cred ca nu e asa o problema mare. Eu sincer nu am am nici o scula sa pot sa masor 1uV la full scale de 1V (am un analizor de spectru HP dar e pentru RF nu coboara asa jos) - m-am gandit placa de sunet ca sa-l pot aduce in claculator ca esantioane si sa ma uit la el cu scule de matematica.

mai jos un codec modern, mult peste ce poate urechea umana.

https://www.analog.com/en/products/adau1797a.html#part-details

Maine daca am timp ma uit la ce iese din PC cat de bun/rau.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
La 25.10.2024 la 21:45, mihaiaurul a spus:

Chiar este posibil utilizând tehnici digitale să obținem un aplificator audio care să semene (ca timbru) cu unul pe tuburi ?

Eu nu cred ca se poate.Daca s`ar fi putut asta eu zic ca era deja facuta pana acum

Link spre comentariu

pioneer-sx-535.png

Simulare Pioneer SX 535 ,de curiozitate,cu tranz pe care-i cunosc.

O schema mult altfel fata de tipicul celor vazute pana acum.

Clipping la peste 240mv semnal pe intrare.

Cele trei surse de alim 2x27v ,1x41v , 1x30v complica executia.

Nu ma pricep,poate se merita .

Link spre comentariu
La 25.10.2024 la 22:16, Shambala a spus:

La un amplificator BUN pur si simplu nu se pot face astfel de masuratori credibile cu o placa de sunet - chiar scumpa,  sau cu aparatura accesibila.

In al doilea rand, amplificatoarele BUNE costa zeci de mii de euro si putinii care au asa ceva in tara nu prea sunt dispusi sa le dea la masurat.

Si nici pe afara.

Corect! exista riscul sa vada si altii, ca au dat banii degeaba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări