Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recepție FM stereo cu RDS din Franța (1675km)

Kostas1

Postări Recomandate

Binâ ziua!

Ieri, 2 Iunie, pe când ascultam la casa de la țară la tunerul fm Yamaha, cu antenă omnidirecțională amplificată, la un moment dat recepția a inceput să o ia razna cam pe toate canalele. Vremea era excelentă, senin, fara nori. Peste canalele romanesti au intrat posturi de radio exclusiv franceze, nu alte limbi, din care unul a intrat puternic, cu RDS si FM stereo. Pe frecventa de 87,8 MHz a aparut pe RDS numele " "BLEUBOUR". Receptia s-a menținut peste o ora, am plecat la bloc si nu am mai asteptat sa vad cat rezista. Am aflat cercetand internetul ca este vorba de rețeaua de radio "France Bleu", iar postul de radio se afla on localitatea Les Riceys, aflat la 1675 km de Cocorăștii Mislii. Desi stiu ca mai pot avea loc fenomene speciale de propagare troposferică, as vrea sa va intreb două lucruri:

- cum este posibil ca un post de radio local, cu semnal slab, sa parcurgă atâta distanță? Chiar și cu tropo, nu e prea mult?

- de ce exclusiv posturi franceze? Inaintea lui am mai receptionat destul de bine, dar fara RDS, postul "Radio Esperance"- cu program creștin, cred pocăiți, dar și alte posturi de radio de-a valma franceze, cu muzică disco, etc., dar nu alte limbi.

Mulțumesc anticipat!

P.S. - Capturile cu tunerul sunt din filmare video, dar nu stiu cum sa o atasez.

Screenshot_20240603-180505.png

Screenshot_20240603-175902.png

Screenshot_20240602-213457.png

Screenshot_20240602-213434.png

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

6

• yo9hrb

2

• franzm

2

• cloudy

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Astfel de recepție DX dar TV am reușit înainte de 90, pe un TV Diamant alb/negru.Într-o zi absolut obișnuită, fără să intervin la antenă sau tv, m-am pomenit că apare un post TV danez, imagine și sunet acceptabile, fenomenul a durat câteva minute doar...dar am rămas mască.

În acele condiții nici vecinii bulgari nu-i prindeam fără să rotesc antena....

Link spre comentariu
2 hours ago, Kostas1 said:

de ce exclusiv posturi franceze?

Posturile "franceze" nu trebuie să emită neapărat din Franța.
Ionizarea atmosferei poate da tot felul de propagări ciudate.
Dar asta este de când lumea.
Nu ai descoperit ceva deosebit. Mai ascultă, mai ales acum când este vară pe la noi.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 30 minute, cloudy a spus:

Posturile "franceze" nu trebuie să emită neapărat din Franța.
Ionizarea atmosferei poate da tot felul de propagări ciudate.
Dar asta este de când lumea.
Nu ai descoperit ceva deosebit. Mai ascultă, mai ales acum când este vară pe la noi.

Păi tocmai ce am zis că, cercetând, posturile erau franceze 100%. Cel puțin alea două în discuție. Din contră, ca să te contrazic, am descoperit ceva deosebit. M-aș fi așteptat să mai aud ceva în germană, ungară, etc. Nici vorbă! Cu siguranță nu mi-ai răspuns la niciuna din cele 2 întrebări, mon cher!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
1 minute ago, Kostas1 said:

Cu siguranță nu mi-ai răspuns la întrebare, mon cher!

Nici nu am cum să-ți lămuresc problema. Mă depășește.
Dar am fost și eu martor la așa ceva.
Anumite distanțe sunt avantajate la propagare în anumite condiții.
Dacă citește și are chef de vorbă, un radioamator mai trecut prin viață/trafic radio poate da răspunsuri mai bune.
Mai așteaptă, poate citește careva.

Link spre comentariu

Subiectul e destul de sensibil...propagarea la mare distanta a undelor scurte si ultrascurte poate fi favorizata in urma unor fenomene atmosferice (descarcari electrice ,furtuni) care produc ionizarea /formarea unui strat care reflecta undele radio, lucru binecunoscut de radioamatorii mai vechi,amatorii de receptie tv la mare distanta,etc.

Prin 2004 au fost cel putin 3 cazuri in care pe un aparat radio auto-blaupunkt essen 21, cu acord cu variometru amplificator limitator pe fm ,etc.,peste posturile "locale" intrau posturi arabe ...fenomenele precedau cu 2-3 zile furtuni puternice , cu caderi masive de precipitatii( distrugerea falezei de la costinesti).Peste vreo 10 ani au fost prezentate in o carte de un general in retragere ca o forma de razboi meteorologic.

Link spre comentariu

Capricii ale propagarii, nu sunt previzibile. Azi am prins si eu pe statia CB un "coleg" care intreba/ comunica ceva de pe langa Sibiu. Chestia asta se intampla prin Valea Calugareasca (PH). Nu stiu sa dau o explicatie stiintifica, dar se intampla. 

De obicei, undele ultrascurte, din cate stiu eu, nu prea se reflecta de ionosfera. De aceea legaturile EME (earth-moon-earth) se fac numai in ultrascurte. Poate o fi fost vreo ionizare mai ciudata si a reflectat undele inapoi. Cu cat creste frecventa, pierderile sunt mai mici. Deci n-ar fi nevoie de puteri enorme la emisie.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, yo9hrb a spus:

Capricii ale propagarii, nu sunt previzibile. Azi am prins si eu pe statia CB un "coleg" care intreba/ comunica ceva de pe langa Sibiu. Chestia asta se intampla prin Valea Calugareasca (PH). Nu stiu sa dau o explicatie stiintifica, dar se intampla. 

De obicei, undele ultrascurte, din cate stiu eu, nu prea se reflecta de ionosfera. De aceea legaturile EME (earth-moon-earth) se fac numai in ultrascurte. Poate o fi fost vreo ionizare mai ciudata si a reflectat undele inapoi. Cu cat creste frecventa, pierderile sunt mai mici. Deci n-ar fi nevoie de puteri enorme la emisie.

Am înțeles, dar comparația între Sibiu-Valea Calugăreasca pe Citizen Band  sau CB ( sute de km) si transmisia Franța-Romania (1650 km) pe alta frecvență este o mică-mare diferență, totuși...

Link spre comentariu

In anii 70 am prins cu un tv cu lampi H1 italienii. Si nu doar o data, dar nu tin minte sa fi fost conditii atmosferice deosebite.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, yo9hrb a spus:

CB inseamna, de regula, 4W, totusi. In trecut am auzit si un sofer roman din Italia. 

Interesant!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Anul acesta am avut parte de eruptii solare intense; s-a vazut aurora boreala pâna si în Germania. În asemenea conditii, atmosfera este ionizata puternic si se reflecta oleaca si UUS.

Pe site-urile de radioamatori gasiti amanunte despre propagare, atât previziuni cât si date exacte.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, franzm a spus:

Anul acesta am avut parte de eruptii solare intense; s-a vazut aurora boreala pâna si în Germania. În asemenea conditii, atmosfera este ionizata puternic si se reflecta oleaca si UUS.

Pe site-urile de radioamatori gasiti amanunte despre propagare, atât previziuni cât si date exacte.

Mulțumesc de explicații! Rămân totuși nelămurit de ce am recepționat doar posturi de radio franceze, ar fi trebuit să recepționez și ceva nemți, unguri, etc., în condițiile ionizării atmosferei.

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

@Kostas1    Cel mai probabil a fost propagare pe E sporadic.
La propagarea prin reflexie pe diferitele straturi(E, F) există și  zone de umbră, de asta nu ați auzit unguri, nemți...
Cândva prin 94-95 mi s-a umplut și mie radioul de stații franceze. Din păcate nu am timp să vânez DX.
Vedeți detalii și distanțe caracteristice:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sporadic_E_propagation#:~:text=Sporadic E (abbreviated Es,does not refract radio waves.&text=Sporadic E propagation reflects signals,(50~100 miles).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări