Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curent electric pe carcasa de PC, frigider si masina de spalat ?


andu1234

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am cumparat de la Hornbach un creion de tensiune. Cand il pun pe carcasa PC-ului, sau pe frigider, sau pe masina de spalat, se aprinde. Mentionez ca nu am impamantare, este un bloc vechi. De curentat, nu curenteaza cand ating. Am masurat si cu un voltmetru dintr-acela chinezesc, dar nu arata nimic.

Nu inteleg de ce se aprinde acest creion de tensiune. Chiar sa reactioneze la curenti atat de mici? 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    4

  • Elservius

    3

  • dumitrumy

    3

  • andu1234

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acel ,,creion de tensiune,, se aprinde și la curenți extrem de mici, de microAmperi.

El se va aprinde în prezența unei tensiuni continue sau alternative ce depășește circa 70V, care e tensiunea de ionizare a gazului Neon din beculeț.

Scopul lui e doar pentru determinarea Fazei la o priză sau la cablurile unui întrerupător de perete.

Dar el se poate aprinde la fel de tare și când atingi direct borna de Fază de la priză dar și dacă atingi talpa unui fier de călcat aflat în priză, deși pe talpa fierului există un potențial electric (nepericulos) indus capacitiv, prin izolația rezistenței de încălzire.

Dacă ții un astfel de creion de tensiune în mînă când treci pe sub linia de înaltă tensiune a căii ferate, se va aprinde, deși până la linia de 27kV mai sunt vreo trei metri.

Dacă vrei să te convingi că izolația aparatelor electrocasnice e sigură, nu poți folosi acel ,,creion de tensiune,, ci un aparat de măsură a rezistenței de izolație.Acel aparat se numește MegaOhmmetru.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, validae a spus:

Scopul lui e doar pentru determinarea Fazei la o priză sau la cablurile unui întrerupător de perete.

mai are si scopul sa te faca sa-ti cumperi un multimetru. Altfel o sa ai senzatia ca totul curenteaza, si la un moment dar o sa fii atat de sigur ca nimic nu curenteaza ca o sa te curentezi.

RR

Link spre comentariu

Chiar și multimetrul va arăta o tensiune destul de mare între carcasele metalice ale aparatelor electrocasnice și Pământ sau Nul, atunci când prizele nu sunt conectate la împământare.

De exemplu, la PC-uri conectate într-o priză fără împământare, între carcasa metalică și Pământ vom măsura ușor circa 120Vc.a. fiindcă între bornele de Fază și Nul și borna de Împământare a carcasei se află conectați condensatori de circa 2nF/275Vc.a. folosiți în filtrul EMI (Electro Magnetic Interferences).

Dacă atingi simultan carcasa unui astfel de PC și un perete apropiat cu dosul palmei, chiar vei putea simți curentul acela foarte mic, nepericulos.Sensibilitatea persoanelor diferă funcție de umiditatea pielii, cei cu pielea mai umedă și care transpiră mult sunt mai sensibili decât cei cu pielea mâinilor mai uscată.De altfel, cei care au mâinile mai umede se și electrocutează mai ușor....

image.png.3d55bbba37d5def6988c9ee5d8b3f33f.png

Link spre comentariu

Am mai apus, am vorbit cu un electrician (batran?...n.1950) si mi-a spus ca nu exista blocuri comuniste fara impamantare. Am un var care locuieste in blocurile de 4 etaje de la poarta 4 Faur, am sa-l rog sa faca masuratori. Dar si la mine, bloc din 1989, impamantarea este doar la baie si bucatarie. Si am mai spus atunci, chiar nu locuieste niciun forumist in blocurile din anii 60 sa faca o masuratoare?

Link spre comentariu

Poate blocul avea de mult împământare, cel puțin la baie și bucătărie dar asta nu înseamnă că după o renovare, vreun Dorel o mai fi și conectat firele alea la prize...

Link spre comentariu

Problema cu împământările artificiale la blocurile mai vechi este că în zecile de ani de când au fost realizate s-au corodat, au ruginit și nu mai corespund.

 Poate că unele s-au și întrerupt, din diverse cauze, în peste 50-60 de ani de existență. 

 Deci împământările artificiale respective ar trebui refăcute. La unele blocuri au fost reînnoite, la altele (probabil majoritare), nu.

 În plus, este posibil să se fi întâmplat și ceea ce a scris domnul validae, adică să nu mai fie conectat conductorul de împământare în urma renovării.

Editat de Elservius
Completare
Link spre comentariu

Am locuit cu chirie intr-un bloc construit prin anii '60-65.
Singura împămâtare era dusă printr-o țeavă metalică de la contor la priza din holul de la baie.
Oricum, prin acei ani (60-70) nu cred că ștecherele/cablurile de la TV/radio sau frigider aveau 3 fire.
 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

asta nu înseamnă că după o renovare, vreun Dorel o mai fi și conectat firele alea la prize...

Pai d-aia intervenim, sa puna mana sa verifice prizele, tabloul. Asa, inca un subiect de 2 bani gauriti, vorba d-lui Misura.  

Acum 2 minute, cloudy a spus:

Oricum, prin acei ani (60-70) nu cred că ștecherele/cablurile de la TV/radio sau frigider aveau 3 fire.

Am inceput liceul in 69, prin 70 am fost la Electroaparataj. Se faceau cu licenta contactoare de la 6A la 2500A. 

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. 

Am mai descoperit o anomalie, zic eu: am o priza schuko, dar care nu are impamantare legata. Pus creionul de tensiune pe lamelele de la impamantare, nu se aprinde nimic. Apoi, am bagat in ea un prelungitor. La capatul prelungitorului, am pus din nou creionul de tensiune pe lamelele de impamantare ale acestuia si ce sa vezi, s-a aprins creionul de tensiune. Fara sa fie vreun aparat conectat la ea.

Editat de andu1234
Link spre comentariu

Acolo ar fi două explicații posibile:

1) Cele trei fire (Fază, Nul, Împământare) sunt poziționate foarte apropiat în cablul prelungitorului și formează între ele doi condensatori de valoare foarte mică (nanoFarazi), iar cum priza ta nu e legată la Pământ, pe borna de Împământare va apărea un potențial electric ridicat, de circa 120Vc.a. dar numai becul ,,creionului de tensiune,, se va aprinde la acel potențial, fiind foarte sensibil.Asta fiindcă reactanța capacitivă prin condensatorii formați de cabluri reduce curentul la valori infime, la care doar un bec Neon se poate aprinde.Lucru care se și întâmplă.

 

2) Cineva a legat din greșeală și firul împământării la una din bornele de rețea ale ștecherului, iar acum acea bornă se află pe Faza prizei.E cea mai puțin probabilă situație, dar nu imposibilă...

Ca să te convingi de realitate, fă-ți o ,,lampă de control,, adică un bec de frigider sau veioză (10-20W) cu două fire destul de lungi conectate la el și cu prelungitorul introdus într-o priză, atinge pe rând un fir al lămpii cu borna împământării prelungitorului și cu celălalt fir pe rând câte o bornă a rețelei.Dacă becul lămpii nu se aprinde astfel, e doar o tensiune indusă capacitiv, cum arătam  la punctul 1...

Dacă însă becul se aprinde între borna de împământare și cea de Nul, ai o conexiune greșită în ștecher sau priza prelungitorului, ori izolația deteriorată la două dintre fire.Asta ar fi extrem de grav....iar acel cablu trebuie schimbat cu unul nou.

 

Repet ce ți-am spus în postarea anterioară, din cauza sensibilității ridicate dată de becul Neon, acel creion de tensiune te poate ,,fenta,, în multe situații de acest gen.

De aceea electricienii nu folosesc decât rar ,,creionul de tensiune,, iar principala lor sculă e ,,lampa de control,, cu bec incandescent, ori testere cu led și impedanță joasă.

Asta ca să nu fie induși în eroare de acei curenți induși capacitiv între fire....

 

Link spre comentariu

Acum mi-am adus aminte de un exemplu aflat in casa tuturor romanilor: fierul de calcat! Era cel care largea prelungitoarele simple pt. ca avea diametrul pinilor de la stecher mai mare. Pt. ca toate erau cu schuko.

Acum 15 ore, cloudy a spus:

nu cred că ștecherele/cablurile de la TV/radio sau frigider aveau 3 fire.

Cand am scris "din viteza" ca ai multe postari aiuristice ai sarit de fund in sus si ai amintit asta la "Sesizari". Sunt atatia forumisti care si-au spus varsta si pregatirea (macar indirect, spunand in ce an au terminat liceul sau amintind de exemplu de ceva ce li s-a predat la facultate) ca nu inteleg de ce nu ar face-o majoritatea. Macar stii cu cine stai de vorba si iti "modelezi" raspunsurile. Au fost N subiecte despre impamantare, am deschis si eu unul, dar se pare ca sunt doar asa, ca in socialism: sa fie acolo, la numar sau productii record la hectar. 

Impamantarea nu o pui la orice aparat, se pare ca nu intelegi cu adevarat rostul ei. In socialism oamenii aveau aparatura limitata iar cele ce puneau in pericol viata erau frigiderele si masinile de spalat. Pt ca impamantarea proteja la defectarea ce putea duce la atingerea carcasei metalice de catre faza. Iar cele 2 aveau si o suprafata mare metalica si permanent expusa atingerii zilnice. Si in saracia de atunci au zis ca este suficienta impamantarea la bucatarie si baie pt economia de Cu/ Al. Fierul de calcat socialist nu avea carcasa de plastic ca acum, era din metal. Deci obligatoriu stecher schuko cu toate ca te obliga sa nu-l folosesti in dormitor.

Pt. informarea ta, TOATE televizoarele romanesti pana la Telecolor nu aveau traf de retea, unde sa legi impamantarea? Aparatele de radio romanesti aveau majoritatea traf de retea si carcase de lemn/ apoi plastic. La ce sa pui impamantare, sau pt ce? 

Ti-am mai spus colegial, ca nu ne cunoastem sa zic prieteneste, scrie mult la ce te pricepi maxim sau suficient, nu mai intra unde nu este domeniul tau.

Din familie, varul meu de rang 1 (uite ca a prins 66 ani) locuia/ locuieste la curte si ca majoritatea (erau anii 70) nu avea impamantare. S-a electrocutat cu fierul de calcat si doar norocul a facut ca sa fie sora langa el care a tras rapid cablul din priza.

Acum exista sigurante diferentiale, lumea/ tehnologia s-a schimbat dar probabil esti prea tanar si consideri anii 60 in epoca bronzului (daca ai fost corigent la istorie).

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

 

Ca să te convingi de realitate, fă-ți o ,,lampă de control,, adică un bec de frigider sau veioză (10-20W) cu două fire destul de lungi conectate la el...

 

Uite așa:

IMG_6113(FILEminimizer).thumb.JPG.f3f9c5b27f4c2f276f63964e1933fc14.JPGIMG_6116(FILEminimizer).thumb.JPG.a254c003f99fd8f14264e2f315748b01.JPG

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări