zvonacfirst Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 (editat) Salut. Am o mandrina 0.3-4mm cu adaptor pentru ax de 3.17mm, cumparata de pe AE. Vreau sa montez aceasta mandrina pe axul unui motor care axul de 3.17mm. Axul motorului are si trei embose antialunecare care maresc un pic diametrul. La rece nu pot introduce adaptorul conic pentru mandrina pe axul motorului cu niciun chip. Am incercat cu adaptorul incalzit, sperand ca dilatarea acestuia sa ma ajute. Tot nu am reusit. In final am facut un fel de presa cu o menghina, pe o falca fixand axul care iese prin lagarul de la perii, iar ce cealalta falca adaptorul . Am reusit sa introduc adaptorul cam 7-8mm dar nu reusesc sa nu am bataie radiala. este vizibila bataia la turatie mica, pe masura ce creste turatia parca se estompeaza dar la turatia maxima a motorului devine din nou foarte vizibila. In conditiile in care vreau sa folosesc acest ansamblu pentru gaurirea cablajelor realizate manual, acel joc poate duce le ruperea burghielor din carbura. Acea bataie este vizibila chiar si fara mandrina, doar cu adaptorul montat pe axul motorului. Acum sa nu va inchipuiti ca sare motorul din mana, dar imi dau seama ca nu este in regula dupa vibratia pe care o simt si se vede si cu ochiul liber la varful burghiului. La burghie HSS de 3mm mai lungi varful bate foarte vizibil. Sa fi avut eu ghinion primind un adaptor prost prelucrat sau gresesc eu undeva? Multumesc. Editat Mai 26 de zvonacfirst Link spre comentariu
validae Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 E foarte posibil ca prin presarea în menghină să fi îndoit puțin axul rotorului, care are totuși o grosime foarte mică raportată la lungimea lui... Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 Pt centrare perfecta, cele 3 embose ar trebui sa lipsească. Prin presare, niciodată nu vor ceda toate 3 la fel. Link spre comentariu
validae Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 Asta presupunând că vor ceda embosele și nu peretele interior al bucșei de alamă adaptoare. Dar întradevăr, acele proeminențe ar trebui șlefuite cu atenție până la nivelul la care axul să aibă doar câteva sutimi peste diametrul interior al bucșei. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 (editat) "Embosele" alea se pot şlefui uşor conectând motorul la tensiune şi folosind şmirghel fixat pe plăcuță lemn pe post de pilă. Foarte ieftin şi f bun este şlefuitorul cu acumulator de la Lidl.Are cap adaptor pentru burghie.E sub 100 de lei şi în plus pot fi efectuate operații tip dremel. Asta e maşina,freza,aci la suprapreț: https://m.olx.ro/d/oferta/masina-de-gaurit-si-slefuit-polizat-fin-parkside-mini-freza-12-v-IDi2RDP.html Editat Mai 26 de BRANCA Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 Aia cu alimentare la 12V e buna pt unghii. Cum intri puțin mai tare, cum se oprește. Am luat și eu, dar îmi cam pare rău. Am luat varianta alimentata direct la priza, cu motor adevărat. Aia e altceva. Dar având în vedere contextul, orice prelucrare manuala, înseamnă abateri, deci centrarea va ieși numai cu puțin noroc. Am făcut pe vremea când autofiletantele erau din misiune imposibilă, un adaptor pt mandrina mica cu con și ax de motor de 8mm. Piesa făcută dintr-o singura prindere pe strung, și bătaia insesizabil la ochi. Doar la comparator am văzut ceva nesemnificativ. Cred ca am postat pe undeva poza pe forum, nu mai știu pe unde. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 26 Autor Partajează Postat Mai 26 Acele embose încep la cca 1.5-2mm de capătul axului, iar axul este rotunjit. Mă așteptam să intre măcar acel capăt iar embosele să asigure fixarea, mai ales dupa incalzire. Dar nu intră deloc. Nu vă spun ce chin a fost să scot acel adaptor de pe ax. Am încercat și cu un alt motor, unul mai vechi tot cu ax de 3.17mm. A întrat un pic mai ușor adaptorul, acum am pus și WD40, dar jocul este același. Să corectez manual nu este posibil, aș strica conicitatea adaptorului. Și nici asupra axului motorului nu aș vrea să intervin. Ma gândeam sa bag motorul în congelator și să încălzesc adaptorul, dar la 3.17mm nu cred că aș obține mare lucru prin răcire. Link spre comentariu
validae Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 Mai merită să te complici când se găsesc atât de ieftin ? https://vi.aliexpress.com/i/4000705688355.html?gatewayAdapt=glo2vnm Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 26 Autor Partajează Postat Mai 26 (editat) 1 oră în urmă, doru3160 a spus: Piesa făcută dintr-o singura prindere pe strung Acel adaptor nu cred că ar putea fi făcut dintr-o singura prindere. Mă gândeam cum a făcut chinezul gaura pentru ax. Probabil cu spiral de 0.14 inch (adica 3.5mm ?!!, cred ca 3.17 inseamna 0.13 inch), dar cum a rectificat-o să iasă la cota? A lăsat-o brută. Editat Mai 26 de zvonacfirst Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 26 Autor Partajează Postat Mai 26 Acum 6 minute, validae a spus: Mai merită să te complici când se găsesc atât de ieftin ? Asa ceva folosesc acum dar nu pot prinde spirale mai mari de 3mm. Am nevoie de 3.5mm în mod curent. Ca să nu mai zic că strângerea nu este foarte bună, la table se blochează spiralul și se învârte în mandrina, iar uneori este aproape imposibil sa mai desfaci mandrina fără patent. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 El are mandrina pana in 4mm. Jucariile alea merg cu pensete. Pt fiecare dimensine, schimbi penseta. Acum 10 minute, validae a spus: Mai merită să te complici când se găsesc atât de ieftin ? https://vi.aliexpress.com/i/4000705688355.html?gatewayAdapt=glo2vnm Acum 6 minute, zvonacfirst a spus: Acel adaptor nu cred că ar putea fi făcut dintr-o singura prindere. De ce? Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 26 Autor Partajează Postat Mai 26 Acum 12 minute, doru3160 a spus: El are mandrina pana in 4mm. Jucariile alea merg cu pensete. Pt fiecare dimensine, schimbi penseta. Corect, acesta este motivul pentru care mă complic acum. Acum 13 minute, doru3160 a spus: De ce? Nu știu, poate greșesc. Dar modul cum a prins chinezul acel adaptor în strung nu îmi rezolvă problema. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 Acum 32 minute, zvonacfirst a spus: Dar modul cum a prins chinezul acel adaptor în strung nu îmi rezolvă problema. Exact, si nici nu e relevant. Era important, daca te apucai tu sa strungaresti o piesa din aia adaptoare. Si merge dintr-o prindere. Daca ai dispune de un strung, cu un cutit profilat pt interior, decalat la 120 grade, ai putea sa faci inceputurile de canal pt embose. In felul asta piesa se poate auto ghida la presare, nu o mai ia pe calea de minima rezistenta. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 26 Autor Partajează Postat Mai 26 Nu cred că embosarea generează acea bătaie. Adaptorul întra cca 10mm pe ax, nu are cum sa nu se centreze. Ca intră foarte greu (de fapt mult mai greu decat ma asteptam eu, pentru că nu mai înțeleg rostul celor două șurubele)... asta am am rezolvat improvizând acea presă cu menghina. În mod logic ar trebui să fie perfect centrat. Înseamnă că este o problemă de fabricație a acelui adaptor conic. Am să comand un alt adaptor, poate am mai mult noroc. Din start îi voi da o gaură de 2.5mm (străpunsă în prelungirea celei existente) pe care să o filetez cu M3. Astfel aș putea depresa adaptorul de pe ax cu ajutorul unui șurub. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 26 Partajează Postat Mai 26 Acum 6 minute, zvonacfirst a spus: Am să comand un alt adaptor, poate am mai mult noroc. La cum lucreaza chinejii la serii de mii de exemplare, ma indoiesc sa fie o chestiune de noroc... Link spre comentariu
Postări Recomandate