sesebe Postat Mai 27 Partajează Postat Mai 27 În Germania te descurci bine doar cu engleza și uneori Romina. În magazine, pe strada, chiar și la shaormerie. Eram nu un prieten și el nu vroia cu ceapa și nu-i venea cuvintul din engleza pt ceapa și ma întreabă pe mine cum se spune fără ceapa iar shaurmarul răspunde en în engleza ca a înțeles ca "fără ceapa". Am crezut ca vorbește Romina deși era clar ca-i un fel de turc) și am întrebat dacă vorbește Romina și a spus ca nu dar știe ce înseamnă "fără ceapa". Prin Franța sînt "mindri" și nu vor sa vorbeasca/învețe engleza dar în Germania e foarte simplu cu engleza doar dar găsești destui Romini. Acu vreo 12-15 ani era într-un Lidl (în ro încă nu era) și aveau la chestiile alea vidate ce le mai aduc ei un joystick pt PC. O baba destul de invirsta și fără pic de aspect de intelectual (părea una care la noi s-ar ocupa cu spionatul vecinilor) ma întreabă ceva în germana și-i spun ca doar engleza și ma întreabă din nou în germana. I-am răspuns și ea a zis ca u o interesează ca nu se joaca pe calculator. Și asta în engleza fără nici o problema sau dificultate de comunicare. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 Acum 14 ore, merck a spus: Eu astept detalii. Sunt si eu curios cum te duci si inchiriezi un apartament fara sa stii limba tarii respective. De exemplu, la Bureau Veritas, in Paris, limba oficiala era... soc si groaza ... engleza. La fel si la biroul din Padova, din Atena. Rezervarea la hotel - se facea in engleza. Cand am fost la Schwechat, apartamentul l-a inchiriat angajatorul. La supermarket nu prea aveam nevoie de germana (nici nu stiu). In site ma descurcam cu engleza. La restaurant meniurile erau bilingve. Acum cativa ani, juniorul meu a fost printr-un program Erasmus in Canare. Nu stie spaniola. Apartamentul l-a inchiriat prin airbnb, masina de la Herz (cred). S-a descurcat cu engleza. In toate ofertele de munca pe care le primesc, nu se cere cunoasterea limbii locale. Este un avantaj, evident, dar nu o conditie eliminatorie. Deci se poate. Link spre comentariu
merck Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 (editat) Deci cred ca trebuie sa stabilim din capul locului despre ce perioada de timp vorbim. Pentru o luna sau doua cand pleci la o specializare normal ca nu ai nevoie sa inveti limba dar daca deja stai 1-2 ani sau mai mult imi este greu sa cred ca esti multumit si te descurci doar cu engleza. Daca te duci la primarie ca sa obtii dreptul de rezidenta vorbesti in engleza? Ma indoiesc, arabii vin cu unul de a lor care serveste de translator. Ei nu au nici un interes sa ajute imigrantii, ori tu cand te duci la primarie sa obtii dreptul de rezidenta fix in categoria imigranti te inscrii. Acum 29 minute, yo9hrb a spus: Acum cativa ani, juniorul meu a fost printr-un program Erasmus in Canare. Nu stie spaniola. Apartamentul l-a inchiriat prin airbnb, masina de la Herz (cred). S-a descurcat cu engleza. Cat a durat bursa? Pana la ce nivel de socializare (ca de integrare nu poate fi vorba fara sa stii limba macar la nivel B2) a ajuns? Ca poti sa stai singuru cuc sau esti la mila colegilor de echipa nu inseamna ca iti traiesti viata. Masina de la Herz nu inchiriezi pentru 6 luni sau 1 an ci pentru o perioada scurta de timp. La fel, nu te tine punga sa platesti un apartament prin Airbnb pentru 6 luni sau 1 an. Deci sa nu confundam procesul de emigrare cu vacantele sau o bursa ori o specializare. Nu degeaba statul dupa ce obtii dreptul de rezidenta iti pune la discpozitie cursuri gratuite de limba (aia nu se ghideaza dupa 2-3 exceptii care au avut un parcurs atipic). Oricum, nu castig nimic daca incerc sa explic niste lucruri prin care am trecut, mai bine ma retrag si zic ca m-am inselat. P.S. By the way, what your level in english? Editat Mai 28 de merck Link spre comentariu
roadrunner Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 (editat) Si milioane de Romani (ca sunt milioane) cum au reusit prin Italia, Spania, UK, Franta, Germania crezi ca stiau bine limba locului unde au emigrat? cum s-au descurcat? RR Editat Mai 28 de roadrunner Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 Domnule, colegul are dreptate si cind n-are dreptate deci comentariile si exemplele sint doar pierdere de timp. Link spre comentariu
merck Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 Acum 6 minute, roadrunner a spus: Si milioane de Romani (ca sunt milioane) cum au reusit prin Italia, Spania, UK, Franta, Germania crezi ca stiau bine limba locului unde au emigrat? cum s-au descurcat? RR Pai tu mi-ai povestit de romani care sunt profesori universitari, medici, avocati si vrei sa imi spui ca poti sa practici aceste meserii fara sa vorbesti limba din tara respectiva? Da, in Italia ca badanta te poti descurca si fara prea multa italiana, dar pentru tine astea inseamna reusita? La muncile agricole sau in constructii la fel nu-ti trebuie sa stii prea multe, este unul din echipa care intelege ce si cum si le traduce la ceilalti, dar viata lor la ce se rezuma in perioada pana invata limba (asta daca reusesc, ca nu-i obligatoriu nici asta). Link spre comentariu
roadrunner Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 (editat) Acum 20 minute, merck a spus: Da, in Italia ca badanta te poti descurca si fara prea multa italiana, dar pentru tine astea inseamna reusita? pentru femeia aia probabil ca a fost suficient. Inteleg ca ai avut o experienta nesteptata dar asta nu inseamna ca e un obstacol de netrecut. Nu te mai concentra pe experientele negative uita-te la aia care au reusit si fa ca ei sau fa ca tine dar altfel decat ai facut pana atunci. RR Editat Mai 28 de roadrunner Link spre comentariu
yo9hrb Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 Acum 5 ore, merck a spus: P.S. By the way, what your level in english? Cred ca mai trebuie un "is" pe undeva. Nu stiu, nu ma pricep, dar in ultimii 20 de ani comunic exclusiv in engleza. Asta-i serviciul, n-am ce face. Avand in vedere ca ma fac inteles, cred ca stapanesc destul de bine engleza. Cel putin aia tehnica, n-am pretins vreodata ca sunt un mic Shakespeare. Link spre comentariu
merck Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 (editat) Da am uitat ˋs . La vorbit ... e mai usor, nu mananc litere (basca ca ma enerveaza corectorul la maxim, se baga el sa anticipeze) Acum 5 ore, roadrunner a spus: Inteleg ca ai avut o experienta nesteptata dar asta nu inseamna ca e un obstacol de netrecut. Nu te mai concentra pe experientele negative uita-te la aia care au reusit si fa ca ei sau fa ca tine dar altfel decat ai facut pana atunci. Am mai zis, eu caut abundenta! Nu stiu cati de aici sunt mai sus ca mine financiar. Editat Mai 28 de merck Link spre comentariu
cloudy Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 (editat) 29 minutes ago, merck said: Nu stiu cati de aici sunt mai sus ca mine financiar. Da' chiar ! Hai să facem ceva clasamente. Și eu sunt curios cine pe aici are cele mai multe *oaie sau cine sparge cei mai mulți pepeni cu *ula. Că tot cam dracul ăla este. Încep eu: Împreună cu fratele geamăn deținem 5 coaie. Eu am unul și el patru. Editat Mai 28 de cloudy Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 Acum 39 minute, merck a spus: Nu stiu cati de aici sunt mai sus ca mine financiar. Si cui credeti ca-i pasa de asta? Poate daca era vorba despre intelectual... Link spre comentariu
merck Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 Nu au timp de forumuri cei care sunt cu adevarat potenti intelectual. Nu isi permit sa iroseasca timpul. Link spre comentariu
Elservius Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 (editat) Ei bine, pentru această dovadă de sinceritate aveți din partea mea maximul de considerație! Deasemenea, vă spun cu toată sinceritatea că vă apreciez și pentru faptul că vă place abundența și bunăstarea. Numai că probabil că nu sunt foarte ușor de ținut sub control, astfel încât să nu devină lăcomie. Editat Mai 28 de Elservius Completare Link spre comentariu
cloudy Postat Mai 28 Partajează Postat Mai 28 2 minutes ago, Ion_Bumbu said: Aveti mare dreptate! EL are mereu dreptate ! Link spre comentariu
Postări Recomandate