Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Firmele private si escrocheria cu permisul B

Postări Recomandate

Acum 30 minute, roadrunner a spus:

o foarte mare proporte sunt tineri care pleaca - du-te in Ro la un targ de job-uri si discuta cu absolventi de facultati tehnice, vorbeste cu ei.

Una este ce declara si vezi pe la TV si alta este realitatea. Ce poate sa faca un tanar absolvent de facultate in UE? Hai sa zicem ca stie engleza, si unde se duce, in IRL? Ca in UK nu mai intrii si te insurubezi asa usor. Deci limba nu o stie, dar pleaca cu diploma de inginer sa cuereasca vestul. Nici in constructii nu ajunge, ca nu-l tin balamalele!

Acum 30 minute, roadrunner a spus:

Meidici asistente dupa ce-s cu hartiile ok primul gand e sa plece. - marea lor majoritate lucreaza la stat. (ziceai ca ai in familie, intreba-i)

Nu stiu cum este la asistente, dar la medici a fost o bresa care a durat un timp limitat, astazi, pentru a fi angajat in vest trebuie sa ai ceva rezultate in tara si sa stii foarte bine limba (un obstacol major). Pe vremuri erau racolati cei la rezidentiat in ani terminali pentru ca apoi sa ramana sa lucreze pe post de rezidenti si pe un salar un pic mai mare decat rezidentul + discriminarea si injosirea care venea la pachet. Multi s-au intors in Romania. 

In plus numarul celor cu studii este foarte mic raportat la numarul diasporenilor. Acum pleaca multi soferi de tir prin vest insa grosul care pleaca se duce la munca de jos. Cauta sa vezi pe retelele de socializare cati pun faianta, gresie etc. 

De profesor universitar nici nu mai zic (desi stiu doi din Iasi de la AC care au plecat in Cork, dar asta a fost cu aproape 20 de ani in urma). Posturile astea nu sunt pentru imigranti. Ca se intampla din cand in cand o exceptie este una dar sa generalizam nu cred ca este ok. 

Ca sa te insurubezi in vest pe un post mai rasarit trebuie sa ai stomac si sa inghiti multe, nu mai spus ca trebuie sa traiesti o perioada fara prieteni (bastinasii nu-s prietenosi cu cei nou veniti) si asta am vazut ca e greu pentru multi romani. Cei care lucreaza in constructii stau ciorchine si trec mai usor peste discriminare, dar cand esti singuratic esti mai sensibil. 

Editat de merck
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 189
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 35 minute, merck a spus:

Ce poate sa faca un tanar absolvent de facultate in UE?

daca stie programare sau e un pic mai rasarit (nu chiar prostul clasei) isi gaseste un job, pe partea cu ingineria (si probabil altele de care nu stiu eu) avem reputatie buna, suficienta sa ajunga la un interviu. Daca ajunge la interviu si nu are munitie e alta treaba. Altii lucreaza pe la o multinationala in RO (1 and doi) si dupa aia aplica la un job, invata care treaba asta cu corporatiile, care-i mersul si jargonul sisi mai regeleaza limba engleza si baga viteza.

SI eu stiu cel putin un prof in Cork, Emanuel Popovici (Manu) - nu stiu daca e din Iasi. Dar stiu cative in Dublin sunt sigur ca e din Iasi (e in cercetare in fizica - plasma) - mai era unul de mate, de sociologie, e unul care preda electonica la un institut politehnic langa mine (20Km) dar nu ne cunoastem decat din auzite.

Sunt multi in meserii pe care evident ca nu-i cunosc ca nu prea ma adun cu multi romani (maxim 10 buc) din zona mea geografica (mai frigem un mic si-o bere sau mai luam la picior un "munte") - retele de socializare nu servesc decat LinkedIn care e o basina. 

Limba e un obstacol major, mai ales in meseriile unde trebuie sa comunici verbal

Cei mai multi cu studii superioare tehnice sunt pe la astea mari Intel, Microsoft, Apple, Amazon etc. 

Tin minte ca la Intel era imposibil sa nu auzi vorbindu-se romaneste in cantina. La fel la Hewlett Packard sau la Mircosoft. AM fost la o event la Vodafone in Dublin si pe directoarea Tehnica a vodafone IRL o chema Suceveanu. Sunt multi in Hithech (probabil ca si prin altele de care nu stiu eu)

Cel mai bun amic al meu (varsta 60 de ani CTO la o companie de tehnologie) ambele lui fice sunt medici la spitale in IRL, fata unei alte cunostinte e avocata in barou.

Citat

Ca sa te insurubezi in vest pe un post mai rasarit trebuie sa ai stomac si sa inghiti multe, nu mai spus ca trebuie sa traiesti o perioada fara prieteni (bastinasii nu-s prietenosi cu cei nou veniti) si asta am vazut ca e greu pentru multi romani. Cei care lucreaza in constructii stau ciorchine si trec mai usor peste discriminare, dar cand esti singuratic esti mai sensibil. 

daca esti instruit si foarte bun, nu e problema asa mare cu uitatul stramb si discriminarea. E mai greu la lucrul de jos unde te intesectezi cu oameni mai putin instruiti. Evit la maxim orice interactiune care se poate evita cu anumit tip de persoane, iar daca ma calca pe bataturi nu las lucrurile la intaplare ca sa nu mi se suie in cap.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Am cunoscut persoane cu origini romanesti, dar nascute acolo in mari companii de electronica, la United sic, PR pe EMEA era o persoana cu numele Cristopher Rocneanu, m-a spus ca bunicii lui sunt originari din Sibiu.

Pragmatic la americani pun PR cu origini in regiunea care o reprezinta daca gasesc astfel de persoane.

La un laborator de secventiere genetica PR era o fata din Serbia.

Ca PR sunt sanse mari la companiile care au afaceri in Europa de est.

Apropo de lumea de jos, am avut un prieten( coleg de depanari tv vechi aduse din DE) care pleaca la munca in constructii in DE, le cam dadea lectii la aia cu nasul mai sus decat ii ducea creierul.

Tineretul mai pleaca, unii pleaca de sus, altii urca pe parcurs.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, merck a spus:

Ca sa te insurubezi in vest pe un post mai rasarit trebuie sa ai stomac si sa inghiti multe, nu mai spus ca trebuie sa traiesti o perioada fara prieteni (bastinasii nu-s prietenosi cu cei nou veniti) si asta am vazut ca e greu pentru multi romani.

Parerea mea, bazata pe observatii personale, este ca de fapt problema este necunoasterea limbii vorbite in tara respectiva! foarte multi se lauda ca vorbesc bine limba respectiva, dar cind ajung intr-o tara straina, fac febra musculara la miini de atita vorbit!

Link spre comentariu
Acum 9 minute, Ion_Bumbu a spus:

Au fost unii care nu stiau limba tarii in care au plecat si s-au descurcat cu brio.

Engleza in domeniile tehnice este de baza.

Cum? Ca si datul din maini are limitele lui. Daca ajungi ca inginer in Franta sau Germania si nu stii limba cum poti sa fii angajat? 

Link spre comentariu
Acum 14 minute, merck a spus:

Cum? Ca si datul din maini are limitele lui. Daca ajungi ca inginer in Franta sau Germania si nu stii limba cum poti sa fii angajat? 

Exact in Germania au plecat baietii mei, ambii stiau engleza bine, germana n-au facut deloc.

La recrutare engleza li s-a cerut.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marele Savant a spus:

Parerea mea, bazata pe observatii personale, este ca de fapt problema este necunoasterea limbii vorbite in tara respectiva! foarte multi se lauda ca vorbesc bine limba respectiva, dar cind ajung intr-o tara straina, fac febra musculara la miini de atita vorbit!

sa vezi tigani irlandezi cum vorbesc ...rupere de nori.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 31 minute, merck a spus:

Adica, cei cu studii superioare, pe functii OK, au probleme de integrare? Nu au prieteni printre bastinasi? Ciudat! Poti cunoaste o limba suficient pentru a ocupa o functie oarecare, dar insuficient pentru a-ti face prieteni si a relationa cu ei! Aici e nevoie de a cunoaste si intelege tot felul de jocuri de cuvinte, expresii de argou, tot felul de sensuri figurate ale cuvintelor si expresiilor, regionalisme plus diverse dialecte locale, chestii pe care le inveti mai greu daca nu esti vorbitor nativ al limbii respective. Iar partenerii nu au rabdarea sau timp ori chef ca sa explice mereu despre ce se discuta in grup sau de ce se ride!

P.S.: La aranjat marfa in raft la Aldi, nu sint pretentii mari!

Acum 51 minute, Ion_Bumbu a spus:

Au fost unii care nu stiau limba tarii in care au plecat si s-au descurcat cu brio.

Engleza in domeniile tehnice este de baza.

Nu neg, noi discutam de relatiile cu bastinasii, pe care unii ii considera ''reci'' sau se pling ca nu pot ;ega prietenii cu ei!

Link spre comentariu
Acum 33 minute, Ion_Bumbu a spus:

Exact in Germania au plecat baietii mei, ambii stiau engleza bine, germana n-au facut deloc.

La recrutare engleza li s-a cerut.

Hai sa zicem ca au gasit un job unde colegii vorbeau engleza, dar cand plecau de la serviciu, cum se descurcau? Ca sa inchiriezi un apartament in Germania nu-ti trebuie sa stii germana? Ca sa iti faci un abonament la internet/TV nu trebuie sa stii germana? Ca sa interactionezi cu vecinii minimum necesar nu trebuie sa stii germana? Cand te duci sa cumperi o masina crezi ca dealerul vorbeste engleza in Germania? Nu mai zic de contract la electricitate, gaz, apa, etc. 

Astazi baietii tai sprechen ein wenig Deutsch? Daca nu le trebuia germana nu ar fi invatat-o degeaba mai ales ca e si al dreaku de grea si mai sunt si coispe dialecte. 

Link spre comentariu
Acum 54 minute, yo9hrb a spus:

Am fost ca inginer in Franta, Austria, Slovacia, Italia. Engleza a fost arhisuficienta.

Ai fost in vizita ca turist sau cum? Nu de alta dar in Franta si Italia nu prea gasesti vorbitori de engleza (cunosc Parisul mai bine ca Bucurestiul! ). 

Da si tu mai multe detalii cat ai stat, cum te-ai descurcat fara sa stii limba franceza sau italiana.

P.S. In Danemarca si Suedia,  gasesti cei mai multi vorbitori de engleza pe strada. Acolo si la supermarket stiu vanzatoarele engleza. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Eu astept detalii. Sunt si eu curios cum te duci si inchiriezi un apartament fara sa stii limba tarii respective. Refuz sa cred ca in Franta si Italia a gasit numai proprietari care vorbeau engleza si a putut sa inchirieze un loc unde sa locuiasca. La telefon cand avea de rezolvat o problema tot in engleza vorbea? 

Acum 18 minute, roadrunner a spus:

si nemtii vorbesc destul de bine engleza

care, unde, da detalii. Nu de alta dar pe mine m-a oprit pe autostrada un echipaj de politie si din 4 doar unul vorbea engleza si eu nu eram la volan. Cel de pe partea mea tot turuia in germana si .... masina avea numere de RO. Mi s-a parut imbecilitate ce facea ala, dar in fine. Probabil avem o reputatie de poligloti prin DE. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 1 oră, merck a spus:

Va rog mai cititi o data ce ati scris!

Uite ca poti!

La fel si apartament iti rezolva firma la care te-ai angajat daca au nevoie de tine.

Dupa aia ai timp sa inveti limba bastinasilor si o inveti.

Mai hazos e nepotelul cel mic, intelege romana, portugheza dar raspunde doar nemteste si atit, el este cetatean german si doar germana o stie, praschia lui!

Sa stiti sa sint destui proprietari care vorbesc bine engleza, mai ales cei care au asa doar cite un bloc, 2 de inchiriat...

Baiatul si-a rezolvat inchirierea asa fara probleme.

La ora asta si politistii lor cam stiu engleza, din 2 macar unu stie.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări