Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect preamp 2.1 = pream stereo+filtru bass

roby_m

Postări Recomandate

[...]

The balance control is deliberately designed to have very little effect around the central position, as this makes precise positioning much easier. The volume control uses a linear pot, and overall system gain is about 0dB with the pot in the "12 o'clock" position.

[...]

...asta zice chiar proiectantul. incearca sa citesti atent.

http://sound.westhost.com/project97.htm

ps.

chiar daca ai fi avut nevoie de potentiometru logaritmic, nu ai fi gasit decat unul scump.

fa o proba pe un pot. ieftin chinezesc cu aparatul de masura pe unul si vei vedea cat de "logaritmica" e variatia.

Deci chiar nu ma intereseaza ce potentiometru liniar a pus proiectantul !

I have been there , I have done that 25 years ago !

Nu se recomanda potentiometru liniar la volum !

PUNCT !

Intelegi ?

Iar despre chinezi si potentiometrele lor nu discutam aici .

Sigur ca prin anul 1982 sau 1983 cand am facut un preamplificator cu 741 am incercat si potentiometrul romanesc fabricat de IPEE de 100K liniar si apoi cel logaritmic si crede-ma ca cel liniar regleaza ca un mare kk !

De atunci incolo am folosit numai potentiometre logaritmice la volum .

Dar , cine sunt eu , ca sa impun ceva ? Era doar o recomandare !

Elliot zice acolo ca a facut circuitul de asemenea natura incat sa mearga cu unul liniar.

Crezi ca de prost a zis asta? :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adrian_BBS

19

• Dr.L

16

• roby_m

13

• mely17

11

Top autori în acest subiect

Poti transforma un potentiometru liniar in unul logaritmic cu ajutorul unei rezistente in paralel asa cum face Rod Elliott dar si aici e marele dar :trebuie sa-ti placa tipul asta de control !Nu e identic la reglaj cu un potentiometru logaritmic bun .La asta ma refeream eu ! Ma opresc aici . Mult succes .

Link spre comentariu

Am sa merg cum zice domnul danzup (nu am incotro)! La balans nu mai pun nimicUite si pozele (scuze de calitatea proasta nu am avut numa telefonul la indemana) cu montajul aprope gata, mai trebe sa lipesc firele!Va multumesc!

Link spre comentariu

Salutari! Am terminat acest proiect cu bine! Montajul merge dar are cateva bube pe care as vrea sa le vindec! Primu ar fi, are un zgomot BZZZZZZZ cand dau volumul mai tare fara muzica, cand ii pun muzica nu se mai aude, ori montajul este de vina ori placa de sunet onboard! Canalele nu merg la fel unu merge mai tare! As vrea sa scap de problmele astea cu ajutorul vostru! Ce ar putea fi problema de nu merg la fel canale? Ca sa verific din ce cauza am bzzzzzz sa pun intrarea la masa si daca tot am bzz inseamna ca motajul e de vina? In rest is multumit de preamplif merge mai placut decat un TDA1524 care are si el BZZZz! Sursa e luata de la alimentarea amplificatoarelor cu o punte separata si dupaia stabilizatoare de 15V! Va rog ajutatima sa rezolv problemele!O seara placuta!l.e: Am mai redus din Bzz prin conectare la masa a potentiometrelor! Mai ramane problema: un canal merge mai tare decat celalalt!

Link spre comentariu

Am verificat toate piesele si totul este ok! Ce are de un canal merge mai tare decat celalalt?Va multumesc

poti verifica si potentiometrul de volum, de regula pistele nu sunt identice, chiar si la cele cu pretentii.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am facut si eu corectorul acesta si tot asa....m-i se aude un canal mai tare decat celalalt si am un zgomot mic.....dar probabil din cauza cablurilor neecranate corespunzator......mely17...ai rezolvat problemele?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări