Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect preamp 2.1 = pream stereo+filtru bass

roby_m

Postări Recomandate

• 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 69
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Adrian_BBS

19

• Dr.L

16

• roby_m

13

• mely17

11

Top autori în acest subiect

salutare ... am si eu o intrebare....am facut si eu preamplificatorul cu corectorul de ton de mai sus si m-am blocat la ceva....este vorba despre 2 condensatori care in schema originala nu sunt (sper sa nu ma insel)....imi puteti spune si mie ce valoare au?

Link spre comentariu

Merge foarte bine si fara ei , au rol de filtru trece jos pe intrare limitand banda de frecventa ( bineinteles mai sus de 20KHz :smt003 ). Valoarea se poate calcula , dar fiind destul de mica ( zeci de picofarazi ) , conteaza si capacitatile parazite ce se formeaza pe cablaj si ai sanse sa intri cu limitarea in banda audio. Nu-i pune , nu e neaparata nevoie de ei.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Pentru balans trebe neaparat sa fie linear! Eu am deja potmetrele pentru acest corector de ton si nu as vrea sa dau bani pe alti! LM358 are distorziuni de 0.02% si TL072 are 0.003%! Pe mine ma intereseaza daca va functiona acesta schema cu LM358 nu am pretenti mari pentru distorziuni, eu cred ca ori cum iasa mai bun decat un TDA1524! Va multumesc!

Link spre comentariu

Salut! Adrian_BBS condensatorii aia de care zici tu sunt de 10pF din cate imi aduc aminte (daca te mai intereseaza) ca am facut si eu corectorul asta si sunt foarte multumit de el (imi cer scuze ca am raspuns asa de tarziu dar acum am vazut si eu postul).

Link spre comentariu

Pana la urma merge sa pun la volum si la balans potentiometri logaritmici? Punctu de masa de unde sa il iau? Eu mam gandit sal iau de langa alimentarea + / -!

Va multumesc!

Regula generala :

- intotdeauna la volum se foloseste numai potentiometru logaritmic

- intotdeauna la balans se foloseste numai potentiometru liniar

- intotdeauna la reglaje de ton se folosesc numai potentiometre liniare

Orice alte variante nu sunt recomandate !

Ok ?

Link spre comentariu

Atunci suntezi reglajul de balans ca potentiometri de tipul ala nu mai gasesc! Daca nu pun nici un potentiometru la balans are ceva? Peste cateva ore pun o poza cu placa in progreseMultumesc!

Link spre comentariu

Atunci suntezi reglajul de balans ca potentiometri de tipul ala nu mai gasesc! Daca nu pun nici un potentiometru la balans are ceva? Peste cateva ore pun o poza cu placa in progreseMultumesc!

Nu are nimic daca nu mai pui reglajul de balans !Mult succes !
Link spre comentariu

[...]

The balance control is deliberately designed to have very little effect around the central position, as this makes precise positioning much easier. The volume control uses a linear pot, and overall system gain is about 0dB with the pot in the "12 o'clock" position.

[...]

...asta zice chiar proiectantul. incearca sa citesti atent.

http://sound.westhost.com/project97.htm

ps.

chiar daca ai fi avut nevoie de potentiometru logaritmic, nu ai fi gasit decat unul scump.

fa o proba pe un pot. ieftin chinezesc cu aparatul de masura pe unul si vei vedea cat de "logaritmica" e variatia.

Link spre comentariu

[...]

The balance control is deliberately designed to have very little effect around the central position, as this makes precise positioning much easier. The volume control uses a linear pot, and overall system gain is about 0dB with the pot in the "12 o'clock" position.

[...]

...asta zice chiar proiectantul. incearca sa citesti atent.

http://sound.westhost.com/project97.htm

ps.

chiar daca ai fi avut nevoie de potentiometru logaritmic, nu ai fi gasit decat unul scump.

fa o proba pe un pot. ieftin chinezesc cu aparatul de masura pe unul si vei vedea cat de "logaritmica" e variatia.

Deci chiar nu ma intereseaza ce potentiometru liniar a pus proiectantul !

I have been there , I have done that 25 years ago !

Nu se recomanda potentiometru liniar la volum !

PUNCT !

Intelegi ?

Iar despre chinezi si potentiometrele lor nu discutam aici .

Sigur ca prin anul 1982 sau 1983 cand am facut un preamplificator cu 741 am incercat si potentiometrul romanesc fabricat de IPEE de 100K liniar si apoi cel logaritmic si crede-ma ca cel liniar regleaza ca un mare kk !

De atunci incolo am folosit numai potentiometre logaritmice la volum .

Dar , cine sunt eu , ca sa impun ceva ? Era doar o recomandare !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări