Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator nivel de tensiune cu 2 led-uri

ionutdragos

Postări Recomandate

7 minutes ago, dumitrumy said:

In 3 min ai raspunsul la schema, sa o comentezi pierzi de 2-3 ori mai mult.

Am preferat să mi-o explic în minte. Ca exercițiu de imaginație.
Am desenat-o in LTspice pentru că nu găseam creionul.
Îm general, nu lipesc piese.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutdragos

33

• dumitrumy

19

• validae

15

• cirip

12

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din păcate, in prezent,  nu știu să folosesc programe de simulare. Este clar că asta este o deficiența, o problema mare și o să o incerc sa o rezolv

Link spre comentariu
6 minutes ago, ionutdragos said:

Din păcate, in prezent,  nu știu să folosesc programe de simulare.

E ca și cum ai spune ca, în prezent, nu știu căt face 1+1.
Dacă ai habar de electronică, mai mult de o oră, două nu-ți ia să arzi un LED in LTspice 😀.

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Că sa se înțeleagă că experiența contează....eu am făcut experiențe de 2 zile cu tot felul de valori rezistente și am reușit să găuresc un tranzistor....

Validae a încercat  schema sj a mers din prima😃

Mie tot nu-mi merge...

Experiența contează😃

Editat de ionutdragos
Link spre comentariu

Salut,

Vrei sa spui ca tu faci tot schema lui validae cu aceleasi componente si tie nu-ti merge?

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu
Acum 13 ore, ionutdragos a spus:

Din păcate, in prezent,  nu știu să folosesc programe de simulare. Este clar că asta este o deficiența, o problema mare și o să o incerc sa o rezolv

Mai esti si mistocar. Pui o schema de gradinita, cu toate acestea unii colegi incearca sa te ajute si tu mai bagi si minciunele:

Acum 13 ore, ionutdragos a spus:

Că sa se înțeleagă că experiența contează....eu am făcut experiențe de 2 zile cu tot felul de valori rezistente și am reușit să găuresc un tranzistor....

led1.png

Link spre comentariu

Si prima schema:

led7.png

Poti alege si 3 variante de BETA:

BC447 BETA.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Dacă vă spun ceva, poate nu credeți.Eu nu am folosit niciodată un simulator gen LTSpice, deși mă descurc binisor cu programat memorii EEPROM si SPI, instalări SO pe calculatoare, etc.Dar acolo mă ajută mai mult experiența acumulată de la sute de instalări, plus faptul că inteleg binișor engleza fără să stau cu dictionaru în față.

Mi se pare ca pierd mai mult timp căutând prin bibliotecile (nu ,,librării,,)de piese ale unui program de simulator o componentă anume decât fizic in sertar.E părerea mea, luati-o ca atare.Dar eu nu sunt electronist de profesie, sunt amator pe viață...

Eu când ,,simulez,, un circuit simplu sau chiar ceva mai complex, il desenez cu creionul pe hârtie și încerc să deduc cum se va comporta, folosind logica si bineînteles experiența dobândită in timp și jdemii de lipituri.Apoi il fac de probă fie ,,in aer,, dacă are trei-patru piese, sau pe Perfoboard dacă e complex si acolo ajustez valorile necesare prin tatonare și măsuratori.Dacă făceam facultatea când eram tânăr aș fi putut acum să le fac doar din calcule, dar acum matematica mă trage la somn, iar mai departe de ,,regula de trei simplă,, și operațiile aritmetice de bază nu mă aventurez....

Circuitul din ultima schemă pusa de mine l-am ,,simulat,, pe la ora 2.00 noaptea, mi-a luat cam juma de oră să il aduc la parametri, am folosit doar un potențiometru, trei valori de rezistențe fixe pentru teste și două leduri, unul roșu și unul verde.Am luat de la chinezi două seturi de rezistori cu zeci de valori, atât THT si SMD, nu mai pierd timpul căutând prin cutii cu mii de rezistori, decât dacă chiar e musai....

Link spre comentariu

Salut @validae

Orice simulator are camp de cautare al componentei in biblioteci, pui codul componentei si o cauta automat, nu pierzi timp deloc cu cautarea.

Iar LTspice e extrem de simplu de folosit.Dupa ce ai desenat schema dai run simulation si pui sondele de tensiune sau curent si asta e tot.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

Poate spun o prostie in viteza, nu este nicio legatura intre programare si folosirea unui simulator. Eu am inceput sa le folosesc cand am iesit la pensie si mi se par niste jucarii de folosit si in clasa a 8-a pt circuitele simple. In loc sa le desenezi tu cu creionul, le are el desenate, trebuie doar sa le plimbi pe ecran. El face toate calculele, tu doar ii ceri sa afiseze tensiunea intrun punct sau curentul printro componenta. Electronica iti trebuie sa desenezi corect circuitul si sa stii sa interpretezi oscilogramele. Plus ca pe YT sunt o multime de filmulete, de acolo ma inspiram si eu cand foloseam o functie noua.

Link spre comentariu

Mulțumesc tuturor celor care au intervenit în acest topic și au încercat să mă ajute.

Dumitrumy, nu știu de ce crezi că sunt miștocar, nu am incercat sa fac glume proaste și nici nu am afirmat nimic greșit, sau așa cred... 

Sa va zic cum am încheiat parțial problema...schema lui Validare nu a mers datorita sensibilității ledurilor, acestea cred că se pot aprinde doar daca te uiți mai intens la ele... Am pus rezistor 100K in serie cu un led din acesta și la 28 V tot se mai aprindea puțin...

Am folosit schema lui Cirip, aia cu TL431. Imediat după ce am făcut-o, nu a mers pt că pe pinul de referință aveam  doar 2.3 V. Rezistente puțin deviate, toleranța etc.

Am zis sa caut un potențiometru și să pun in loc de o rezistenta, nu am găsit....

Așa că am scos TL431 și divizorul lui del a referinta și am pus un zener notmal. Astfel a mers....dar ledul ăla buclucaș tot se mai aprinde puțin...

O sa caut leduri opace care sper că vor rezolva definitiv problema

https://imgur.com/gallery/CB8uRfQ

Edit: Am găsit un led vechi, roșu, opac..

https://imgur.com/gallery/dlH11Ee

Că simulator, am inceput, foarte puțin, mai demult cu Micro Cap, imediat după ce acesta a devenit gratuit. Dar nu am avut timp să-l folosesc și cred că nici librăriile nu sunt chiar actuale. Posibil să poți să adaugi componente...

Editat de ionutdragos
Editare
Link spre comentariu
Acum 2 ore, ionutdragos a spus:

Am folosit schema lui Cirip, aia cu TL431. Imediat după ce am făcut-o, nu a mers pt că pe pinul de referință aveam  doar 2.3 V. Rezistente puțin deviate, toleranța etc.

Alta minciuna gogonata. Sau altceva, nu testezi cumva inainte TL431 inainte, il pui in montaj si zici ca acesta este de vina?

Asa seamana cu alte subiecte in care respectivul face masuratori, dar ce sa vezi rezultatele erau pe langa ale noastre, dar diferentele destul de mici ca subiectul sa ramana cald. Daca te intreb de o sursa reglabila prin casa, cine stie ce o sa mai inventezi. Cu orice incarcator de telefon poti testa separat 431 cu doar 3 rezistente.

EDIT: eu am simulat si schema ta cu 431, de ce nu o incerci?

Editat de dumitrumy
completare continut
Link spre comentariu

Dumitrumi, asta este a doua oară când spui ceva neadevărat despre mine.

Prima data ai zis că fac mișto de voi...total nefondat.

Acum zici că mint....total nefondat 

Dupa părerea mea in montajul desenat mai sus TL431 nu se poate deschide și să acționeze ca un zener daca pe pinul de referință nu avem 2.5 volti. 

Tu ce zici, se deschide? 

Cu rezistoarele care le-am avut azi-noapte când am experimentat, am reușit să obțin 2.3 V... asta e....atâta am putut, fac și eu ce pot...Nu am găsit un potențiometru, că făceam și referință aia..

Ce crezi Dumitrumy, te mint?

Se poate deschide TL431 cu 2.3V? 

In montajul arătat, TL431 acționează ca un zener?

Poate fi înlocuit cu un zener?

Era bine sa mai fi căutat ceva timp un potentiumetru? A fost bine sa pun zenerul de 18 V care îl tot folosisem mai devreme și era pe masa?

Vă mulțumesc încă odată tuturor.

Îmi pare rau că tu consideri că mint, că fac mișto de alții...

Nivelul meu este "începător" și atâta am putut eu sa fac cu aceste scheme.

Mi-ar fi plăcut că acest topic sa nu existe, ceea ce ar fi însemnat că m-aș fi putut descurcat singur.

Deasemenea cred că acest forum este creat pentru astfel de discuții.

Nivelul meu de cunoaștere este de maxim  1 led și 2 rezistoare. Daca vrei sa deschizi o discuție despre vreo tema de doctorat, poți să o faci, foarte ușor.

Daca cineva consideră că altul este scopul acestui forum, eu, cu părere de rau, mă retrag

Link spre comentariu
Acum 12 minute, ionutdragos a spus:

Cu rezistoarele care le-am avut azi-noapte când am experimentat, am reușit să obțin 2.3 V.

Daca nu spui valorile, faci misto. Daca o rezistenta este fierul de calcat si cealalta un bec, s-ar putea sa ai dreptate. Textele tale sunt pentru copii de la scoala ajutatoare nu pt oameni care isi castiga traiul din electronica. Ieri parca spuneai ca ai incercat un montaj 2 ore, azi ai avut probabil doar 2 rezistente prin casa. Pe un forum in strainatate erai deja avertizat. Pune poza cu rezistentele lipite, tensiuni in diverse puncte si apoi trecem mai departe. Un montaj se verifica si pe bucati, lasa intai etajul cu 431, pune tensiunea pe Ref la 14V si apoi la 28V. Daca la 28 este dubla fate de 14 dar nu depaseste 2,5V cu toate ca divizorul calculat da mai mult, ai un exemplar prost.

Tare sunt curios ce nuvela mai scrii dupa postarea asta.

Link spre comentariu

Am intrat pe calculator divizor te tens online. Am tot pus acolo valoarea la primul rezistor R1, tensiunea de intrare 18 V și valorea tensiunii de ieșire, 2.5V. Rezistorul R2 va fi calculat și afișat.

Mai mereu valoarea R2 este departe de o valoare standardizată. Și am tot schimbat valoarea lui R1 in programul respectiv, până când am obținut un R2 acceptabil. In final am obținut un divizor de tensiune incorect, era 2 noaptea și în final am renunțat la TL 431, am pus zener. Cred că 7K4 și 1K2 pentru rezistenta R2, ar fi trebuit să meargă de la astea 2... am mai avut și alte variante, nu au mers. Aparent trebuia să iasă bine, dar nu a ieșit...Fiind noi, nu m-am gândit că TL431 sa fie defect, dar este foarte posibil...

Pe forumuri din străinătate nu activez.

Telenovele nu scriu...

Electronică fac cam degeaba 😃, nu fac pentru a-mi câștigă existența, am alt job.

Am o punguta probabil cu 50 bucăți TL431...toate noi, de la chinezi.

Nu m-am gândit să testez componente noi, dar ideea este buna.

La acest montaj, poze cu rezistoare lipite nu am că l-am făcut pe breadboard. Rezistențele sunt "înfipte" , am pus filmare cu "infiptele" de pe breadboard. 

Noapte buna tuturor, mâine merg la scârbici și trebuie să merg la somn

Editat de ionutdragos
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări