Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator nivel de tensiune cu 2 led-uri

ionutdragos

Postări Recomandate

Nu e ledul de vină pentru asta, ci faptul că nu se deschide suficient tranzistorul.Când căderea de tensiune pe tranzistorul deschis e de maxim 1V, ledul nu mai are cum să se aprindă fiindcă el are nevoie de cel puțin 1,5V ca să înceapă să lumineze vizibil....

Caută un tranzistor cu factor mai mare de amplificare.Ori selectează diverse combinații de diode Zenner până obții pragul corect.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutdragos

33

• dumitrumy

19

• validae

15

• cirip

12

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asta l-ar transforma în Trigger Schmidt, un circuit ce basculează ferm și cu un histerezis clar, dar având în vedere că în utilizarea actuală tensiunile comparate nu evoluează lent în timp, ci se schimbă brusc de la circa 14V la circa 28V, bascularea se va face clar și acum și nu va exista practic niciodată o stare ,,intermediară,, cu cele două leduri aprinse, fiindcă histerezisul schemei actuale e de vreo patru Volți...

Cauza aprinderii slabe a ledului ,,șuntat,, de tranzistor e doar deschiderea insuficientă a tranzistorului.Adică între Colector și Emitor rămâne o tensiune de circa 1,5V și când tranzistorul e comandat.Nu a menționat ce leduri și tranzistor a folosit și ce diode Zenner, acolo cred că e răspunsul.Cu valorile din ultima schemă se vede din filmuleț că montajul funcționează bine.

Link spre comentariu

Va salut,

Si va propun si eu o schemulita de incercat.

Schema foloseste un TL431. Pragul de comutare, asa cum arata simularea, este de 17V.

Se observa ca sub pragul de 17V, curentul prin D4 este zero (led stins), iar curentul prin D6 ar fi de vreo 6mA la 14V.

Peste pragul de 17V, curentul prin D6 devine zero, iar curentul prin D4 ar fi de 9mA la 28V.

Comutarile par sa fie ferme, adica nu exista stralucire reziduala la leduri. Nu m-as complica cu histerezis.

Valorile rezistentelor se mai pot ajusta, daca este cazul, pentru egalizarea stralucirii ledurilor.

R5, R6 ajusteaza pragul de comutare. Celelalte ajusteaza stralucirea ledurilor.

Spor!

comparator_TL431.thumb.png.2981df34167c80b362dcc6fcd388579a.png

Link spre comentariu
Acum 38 minute, cirip a spus:

Se observa ca sub pragul de 17V, curentul prin D4 este zero (led stins), iar curentul prin D6 ar fi de vreo 6mA la 14V.

Peste pragul de 17V, curentul prin D6 devine zero,

Dar cand e chiar 17V ce se intampla?

Acum 39 minute, cirip a spus:

Nu m-as complica cu histerezis.

Oare ce rol o avea histerezisul ?!!!

Link spre comentariu

@ionutdragos dacă tot nu-i dai de cap, schimbă locul ledurilor între ele, punând verde în locul celui roșu, tranzistorul îl va ,,șunta,, mai bine pe cel verde, care are o tensiune de deschidere mai mare un pic decât cel roșu.Sau poți pune chiar alb sau albastru pe poziția celui roșu, alea au deja peste  2V, spre 3V tensiunea de deschidere.

Link spre comentariu

Salutare tuturor. Mulțumesc de răspunsuri. O schemă asa de simpla a generat atâtea probleme. O schemă posibilă, similară cu a lui Cirip, am postat și eu, sub semnul întrebării și aprobării membrilor mai experimentați. La schema cu un tranzistor care are voința lui proprie și nu dorește să inte în saturație...ce sa zic..nu vrea el, asta e...

Acum mă gândesc că aș putea să fac asta cu niste relee, este o soluție absolut urâta și ocupa spatiu mult, dar elimin variantele in care tranzistorul are voința lui proprie și nu vrea el...

Răspuns pentru Validare...am 2 leduri pe care le-am folosit, primul  galben și altul verde pe astea le tot folosesc. Am deasemenea albastru, roșu....toate sunt transparente și se aprind la un microamper....daca te uiți la ele, se aprind, sunt foarte sensibile😁... Tranzistorul ăla săracul încearcă să le atingă, dar am incercat un led cu o rezistenta de 100K alimentat la 28 V și s-a aprins, slab, dar s-a aprins. Asta înseamnă un curent de 28V /100.000 ohm= 280 microamperi.

Sau cat este, că m-am pierdut intre zerouri și virgulă......

Editat de ionutdragos
Link spre comentariu

Păi am scris de la început că depinde și de caracteristicile ledurilor.Caută leduri mate, nu transparente.Probabil cele pe care le ai sunt din instalații de pom cu leduri..

Am avut și eu un led rubiniu (nu roșu pur) care se aprindea la câțiva microAmperi, îl înseriasem cu 100k băgat într-un pix transparent și-l foloseam ca ,,lampă de control,, între 5V și 380V, așa de sensibil era.Din păcate l-am pierdut, era un fenomen pe care nu l-am mai întâlnit de atunci.Și nu vorbesc de o aprindere slabă, era vizibil și la lumina zilei alimentat cu 5V prin 100k.....

Link spre comentariu

Cloudy, mulțumesc pentru răspuns.

Tranzistorul Q2, prin rezistenta sa de polarizare se deschide și ledul D2 este aprins.

La tensiunea de 18 V zenerul deschide și polarizează baza tranz Q1, ledul D1 va lumina și deasemenea baza lui Q2 va fi trasa la masa prin dioda D5.

Aparent pare să fie bine.

Și schemele de mai sus aparent erau perfecte......

O sa incerc acum schema le care am desenat-o  mai la inceputul topicului și deasemenea văd că Cirip a simulat o schemă aproximativ lafel

https://imgur.com/gallery/OiBx0D9

Editat de ionutdragos
Link spre comentariu
1 oră în urmă, ionutdragos a spus:

ncercare în baza tranzistor cu rezistor de 10 ohm. Kaboom

Previzibil! 14V/10Ohmi = 1.4A in baza BCului. Normal ca s-a rusinat.

Acum 3 ore, nel65 a spus:

Dar cand e chiar 17V ce se intampla?

Tema este ca tensiunile poti fi 14V SAU 28V. Trecerea prin 17V e suficient de rapida ca sa nu creeze nicio problema. In cel mai rau caz se vad ambele leduri aprinse timp de cateva milisecunde. Irelevant.

Acum 3 ore, nel65 a spus:

Oare ce rol o avea histerezisul ?!!!

In contextul schemei de fata, niciunul.

@ionutdragos, incearca te rog schema postata de mine. S-ar putea sa ai o surpriza placuta. Cred ca nu intelegi graficele din simulare si de aia esti sceptic. Nu te complica cu relee, parerea mea.

Acum 3 ore, ionutdragos a spus:

O schemă posibilă, similară cu a lui Cirip, am postat și eu

Schema nu este nici pe departe similara, poate doar prin faptul ca ambele folosesc TL431, dar principiul de functionare e diferit. Diferentele sunt subtile. Mai mult, fara valori, schemele pot sa fie din filme complet diferite.

L.E. Schema asta de mai jos, ultima postata de tine, nu merge. Asa cum am spus mai sus, e altceva.

R9Pvx2V.thumb.jpeg.8ec4f98252e2ca87ff79c5e06a4e74d8.jpeg

As mai comenta ca in schema mea rezistentele e posibil sa se cam incalzeasca, dar se pot re-ajusta valorile. Daca LEDurile lumineaza acceptabil la curent mai mic de 10mA, se pot recalcula valorile, ca sa scada disipatia.

Grija mare la identificarea corecta a pinilor lui TL431, ca sa nu se rusineze ca BCul cu 10 Ohmi in baza sau pur si simplu sa nu mearga asa cum te astepti.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Cirip, de ce crezi că schemele sunt  diferite? 

In funcție de divizorul de tensiune, când pe pinul de referință se obține 2,5 V TL431 intra în conducție la masa comportandu-se  că orice zener și comuta ledurile...

Daca este gresit ceea ce cred că se intampla mai sus,  va rog să mă corectati

La alimentare, la câțiva volti, ledul verde se va aprinde prin rezistenta R1 și R3.

Când divizorul de tensiune ales va face  2.5V pe pinul de referință, TL431 devine conductiv că orice dioda zener normala, șunteaza ledul verde care se stinge și se aprinde ledul de sus, cel roșu.

Posibil să greșesc la analiza schemei postate de mine, așa că vă rog să mă corectați.

Asta este schema ta, o sa o incerc in scurt timp. 

https://imgur.com/gallery/uCzvplB

Link spre comentariu
47 minutes ago, ionutdragos said:

Și schemele de mai sus aparent erau perfecte

Nu am testat, dar cred ca este o schema fara nici o dependentă de valoarea componentelor sau alte mari calcule.
Doar zenner trebuie sa fie undeva peste 14v si sub 18V.

Link spre comentariu

Nu inteleg, LTspice este gratuit, nu trebuie sa lipseasca niciunui electronist. Dar posibil unii sa nu foloseasca decat telefonul pt forum. In 3 min ai raspunsul la schema, sa o comentezi pierzi de 2-3 ori mai mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări