Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator nivel de tensiune cu 2 led-uri


Postări Recomandate

1 oră în urmă, ionutdragos a spus:

a funcționat pe o sursa "stabilizata". 

Uraaaaa!!! Felicitari! :aplauze:dans:

Spor in continuare! O sa-i dai de capat si pe ...

1 oră în urmă, ionutdragos a spus:

montajul inițial, destabilizat

:da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 98
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca am ajuns sa discutam pe 6 pagini un montaj cu 2 leduri, e clar ca romanii au o problema. Pentru ca nu este ora de atelier la o scoala profesionala, este cel mai reprezentativ forum de electronica dintro tara europeana (nu Senegal sau Eritrea). Si intrun fel seamana cu alegerile pt. primaria capitalei-alt haos, alta mamaliga romaneasca.

Si nu era montajul initial destabilizat, ci rezistenta de 150R despre care nu ai amintit nicio clipa cum ai "calculat-o", desi se vede ca stii despre divizorul de tensiune.

In loc sa spui montaj destabilizat, mai bine pui exact schema cu secundarul trafului, cu electroliticii de filtraj si modul cum o faci reglabila ca sa vezi depasirea pragului. In rest, vorbe adaptate, mulate dupa raspunsurile noastre ca sa lungim zeama de electronica.

In aplicatia finala riplul tensiunii nu conteaza pt ca ai doar 2 pozitii la diferenta mare intre ele: 14 si 28V. Luind o valoare intermediara de prag de 18-20V ea nu va putea fi atinsa de riplu niciodata ca altfel s-ar auzi in difuzor si ai face corectia.

Si de ce trebuia sa te convingi singur ca un montaj functioneaza dupa ce acesta a fost proiectat si verificat de un inginer, simulat cu 2 programe? Cand pleci cu masina din garaj verifici daca rotile sunt rotunde si verifici intai pe banc daca bobina de inductie da tensiunea din prospect?

EDIT:  am eliminat o concluzie incorecta, nu citisem cu atentie o postare.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Eu nu ma uit niciodata la sectiune, raspund strict la nivelul temei.

Eu am vorbit aici de abordare: ai spus unde doresti sa folosesti un montaj, ti s-a dat schema cu valori (nu mai zic de filme).

Costruiesti montajul unde o sa-l folosesti (doar redresorul cu valorile din amplificator, eventual o sarcina la jumatatea puterii de iesire) si atasezi montajelul. Abia in caz de nefunctionare vii cu noi intrebari si masuratori recomandate. Probabil totul era pe o jumatate de pagina, nu pe 6.

Si cum tot spuneam, este o rusine sa spui nivelul la care te afli, experienta in domeniu? A fost penalizat cineva cand s-a dovedit ca s-a laudat sau a facut erori grosolane? 

Nu ai vazut cum m-a luat pe mine la control cu ledul rosu ce se poate deschide la 1,2V? 

Dar e duminica, ma asteapta piticii in parc.

Link spre comentariu
6 hours ago, dumitrumy said:

Daca am ajuns sa discutam pe 6 pagini un montaj cu 2 leduri, e clar ca romanii au o problema.

Șase pagini o fi mult, o fi puțin ...
Eu cred că problema mare o să fie atunci când unei discuții despre aprinderea a 2 leduri nu i se vor aloca decât 2-3 cuvinte.
Nu suntem departe de situație.

 

Link spre comentariu

6 pagini e puțin pentru chestii analogice care nu merg întotdeauna cum vrei atunci când schema e prea simplă.

Era greu să pună un LM393, 2 sau 3 porți logice CMOS și 9 rezistențe... Și 2 leduri. Mai mult consumă ledurile decât circuitele integrate. Și în plus, sunt posibile mai multe scheme în funcție de tipul porților logice folosite iar drăcovenia are avantajul că poate funcționa fără probleme cu o tensiune stabilizată de la 5 la 15V.

Iar dacă o schemă cu 2 circuite e prea complicată, se poate folosi un attiny cu 8 pini. Mai simplu de atât nu se poate.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Un 393 este comparator, doua in capsula.

Cu o singura rezistenta poti sa-l faci sa comute cu histerezis.

Pentru aplicatia asta ajunge numai o capsula 393 si ceva pasive, plus o referinta de tensiune 431.

Link spre comentariu

Va salut pe toți.

Îmi cer încă odată scuze, pentru situația creată.

Însă,părerea mea este că scopul unui acestui forum este de a promova în primul rând activitatea diy și în același timp acest forum îl văd că pe un instrument unde începătorii au ocazia să învețe ceva. Aici ar trebui sa li se spună "de ce" rezistorul ăla nu este potrivit și "cum" funcționează un montaj.

Am citit de câteva ori "proiectele didactice" de pe acest forum și pentru mine, ca începător, pot spune că mă ajută foarte mult.

Deasemenea se afirmă că aici nu este școala...într-adevăr, nu este, dar acest forum ar putea servi și în acest scop...Spun "ar putea", că sa se înțeleagă că dacă cineva este mai puțin incantat de nivelul discuției și de simplitatea montajului, acea persoana poate sa nu intervină. Cât despre mine, acesta este nivelul meu, atât pot eu, deocamdată. Dar dacă nu înțeleg "de ce", sunt foarte încăpățânat și nu fac un lucru doar că mi-l sugerează cineva. Trebuie să înțeleg prima oara "de ce" și după aceea aplic ceea ce am fost sfătuit.

Vă mulțumesc tuturor pentru aceste 6 pagini. Eu personal nu le consider o pierdere de timp, le consider un plus din care cine dorește poate învăța ceva

Link spre comentariu

Pe forum intra tot felul de oameni. Unii pot fi "dusi cu capul" cum am fost etichetat eu. Si profit de aceasta "calificare" ca sa nu cred ca esti incepator. In 15 ani pe forum am vazut zeci (sute poate este pre exagerat) de adevarati incepatori, adica "dusi cu tehnica". Dumneata/ tu ca exprimare mai rapida pe forum, ai cautat in PDF, ba chiar ai citat parametri ce intrau in discutie. Asta ma face sa cred ca ai trecut de faza cu divizorul de tensiune si polarizarea tranzistorului.

Hai sa mergem dupa pozitia, era sa spun fenta ta. Un inginer cu experienta (se vede dupa calitatea postarilor) isi rupe minute bune dintro activitate ce putea fi mult mai benefica pt. el, iti propune o schema si apoi o testeaza. Acesta este un ajutor maxim si suficient pt un utilizator "standard". Dar tu ai recontituit schema cu alte valori (de ce oare?) si te-ai dat cocos ca nu functioneaza. Daca spunei frumos ca doresti si un mic calcul sau justificare a valorilor, sigur primeai raspuns. Ba chiar @cirip  a si justificat modificarea din 680R in 1,5k. Sa zicem ca eu sunt pensionar si nu se trece la pierdere de timp ca am facut simularile. Daca aveai dorinta asa apriga de a invata, cand s-a amintit de comparatoare, trigher, trebuia atunci, in timp real sa ceri si acele scheme pt. a le avea la documentatie. 

Cand treci la realizat montaje mai si citesti, exista "tone" pe net, mai putin in romana. Dar trebuie ore multe de munca cand e mai simplu sa ceri de la unii care au studiat acele ore. Se poate si asa, de fapt acesta este rolul unui forum. Dar trebuie sa existe un echilibru intre "cerere si oferta", nu vii sa ti se ofere asa cum vrei tu ca si cand ceilalti ar fi angajati si legati prin contract sa se muleze dupa orice doleanta. Ca sa vezi cu adevarat spiritul forumului trebuie sa citesti sute de pagini din urma (recomand alimentatoarele), sa vezi cati s-au aplecat asupra subiectelor si cat de detaliat au raspuns.

Descarca cat mai mult de aici, multe sunt de nivel scazut, dar in final poti sa-ti faci o documentatie proprie.

https://www.google.ro/search?q=electronics+circuits+for+beginners+manual+pdf&sca_esv=87931902054ff09b&sxsrf=ADLYWIJ89gR062GBtF7lEcPS9kG9kAl_FQ%3A1717225611629&ei=i8haZv-BJpyzi-gPjoCJ0AQ&udm=&oq=electronics+circuits+for+beginners+manual&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiKWVsZWN0cm9uaWNzIGNpcmN1aXRzIGZvciBiZWdpbm5lcnMgbWFudWFsKgIIADIFECEYoAEyBRAhGKABSLs7UKQLWJohcAF4AZABAJgBmAGgAfAGqgEDMC43uAEByAEA-AEBmAIIoAK9B8ICChAAGLADGNYEGEfCAgYQABgWGB7CAggQABiABBiiBMICBRAhGJ8FwgIHECEYoAEYCpgDAIgGAZAGCJIHAzEuN6AHmyU&sclient=gws-wiz-serp#ip=1

**************

Si alta pasarica de a mea, cu programele de simulare (o sa vezi ce sprijin ai si pe forum) inveti de 10 ori mai mult decat de la un profesor de liceu/ profesionala plictisit sau chiar slab pregatit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări