Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre surse si depanari -> offtopic scos din alt subiect

Postări Recomandate

condensatorii ceramici SMT se pot defecta si sa fie in scurt. Am niste radiografii pe undeva pe hard-drive. Se fracureaza si se deplaseaza ca doua placi tectonice si aramturile (metalizate) se ating. E un defect tipic la stres mecanic cand e plasat pe PCB aprope de puncte de stres (gauri de prindere) sau daca placile au fost supuse la stres mecanic la depanelizare in procesul de productie se poate intampla. Pentru aplicatii cu stres mecanic major (sau vibratii) cum sunt cele automotive exista condensatori ceramici cu metalizari flexibile (se numesc "soft termination") - daca ai norocul "major" sa ti se puna unul MLCC in scurt si e un cond de decuplare pe un rail la un circuit digital (si mai ai cateva sute pe railul ala in paralel) noroc bun cu depanarea.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 36 minute, roadrunner a spus:

condensatorii ceramici SMT se pot defecta si sa fie in scurt

Buna completarea, dar fiind offtopic scos, noi eram doar la discutii diverse. Eu am reactionat "instinctiv" (cam mult spus) la limitarea iesirii si m-am gandit la ce am intalnit foarte des: rezistenta la ceramici, mai ales cei rosii rusesti. A fost si testul de primire colaborator la o firma de depanare TV (un TV sovietic) in 91 cand ICE se vedea ca este in cadere.

Link spre comentariu

asta  cu ceramicii in scurt nu e asa frecventa "la public" o vedem mai mult in procesul de productie (sau pre productie) - de exemplu am avut 8 placi in 30.000 buc si a fost prinsa inainte sa paraseasca fabrica. (X-ray)

e tot discutie diversa - ca nu e despre SMPS. (si oricum sunt campion la off topic)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 4 ore, Marian a spus:

in fapt in opinia mea n-ar trebui sa ai dreptul sa te numesti depanator daca nu ai osciloscop DSO, nu analog,

Corect! osciloscoapele analogice au fost bune pentru fleacuri, cum ar fi zborul spre Luna, satelitii, echipamentele radio/tv, dar in nici un caz nu fac fata la depanarea un radiorecepror, sursa de alimentare sau preamplificator audio!

Acum 4 ore, sesebe a spus:

O sursa de 5V ce scotea doar în jurul a 3V. Doi colegi s-au chinuit jumatate de zi încercind sa o repare.

Inseamna ca trebuie sa-si caute de lucru si ei si ala care-i tine pe acolo! sigur asta doar daca sint de meserie, daca erau din cei ''universali'' mai trebui vazut!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Pe cuvant, cand am citit am contactat o ruda sa ma ajute cu cumpararea unuia. Sper sa nu imi treaca entuziasmul pana seara mai ales ca eu nu mai depanez dar nu doresc sa-mi pierd sigla de fost depanator.

osc-batr.png

Link spre comentariu
1 hour ago, roadrunner said:

condensatorii ceramici SMT se pot defecta si sa fie in scurt.

Un defect comun la laptop-uri ( spre exemplu ), e suficienta o crapatura minuscula.

exista condensatori ceramici cu metalizari flexibile (se numesc "soft termination")

Dave Jones a discutat pe larg treaba asta intr-unul dintre video-urile sale ( daca gasesc link il pun ).

22 minutes ago, Marele Savant said:

Corect! osciloscoapele analogice au fost bune pentru fleacuri, cum ar fi zborul spre Luna, satelitii, echipamentele radio/tv, dar in nici un caz nu fac fata la depanarea un radiorecepror, sursa de alimentare sau preamplificator audio!

Sunteti carcotas si plin de sarcasm ( ca de obicei ), iar eu de asta sunt satul asa ca nu mai musc momeala, am spus ce am avut de spus, cine a inteles e bine, cine nu...n-are decat sa se supere.

Link spre comentariu
Acum 17 minute, Marian a spus:

Un defect comun la laptop-uri ( spre exemplu ), e suficienta o crapatura minuscula.

m-ai facut sa zambesc cand ai zic minuscula. (tocmai am montat 20.000 bucati de condensatoare 0201 -  adica  0.6 x 0.3 mm) iti dai semama cum arata o crapatura minuscula la unul din ei.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 50 minute, roadrunner a spus:

asta  cu ceramicii in scurt nu e asa frecventa "la public" o vedem mai mult in procesul de productie (sau pre productie) - de exemplu am avut 8 placi in 30.000 buc si a fost prinsa inainte sa paraseasca fabrica. (X-ray)

e tot discutie diversa - ca nu e despre SMPS. (si oricum sunt campion la off topic)

RR

In schimb, am avut acum citeva luni in service  cinci sau sase analizoare trifazate de retea, la care a fost defect smd-ul de pe aceeasi pozitie la toate! Avea rezistenta vizibila deja pe multimetru! erau pe linia de 3,3V. I-am gasit rapid cu camera de IR, altfel era mai cu pierdere de timp, pentru ca erau multi si apropiati!

Link spre comentariu

Tot cu degetul le oscilografiez si eu, dar aici erau prea multe si prea apropiate asa cum am spus. Dar cu ceva atentie se vedea care se incalzeste primul.  Desigur, alimentat din sursa lasata in limitare -la un amper in cazul acesta.

Asa ca chestie, in service cred ca o camera de IR este extraordinar de utila, Flir are modele care se conecteaza la telefon, deci un pret mai mic fata de unul complet.

Cam toti electroliticii uscati! probabil ca au aparut supratensiuni si acestia au fost la limita cu tensiunea de lucru! sint deja in functiune de ceva timp si nu au mai aparut alte defecte!

Respectivele aparate au venit cu cite o eticheta pe care scria ''nu comunica pe portul X''. Si aveau dreptate, daca nu mergea sursa, nici nu comunicau pe portul optic.

Link spre comentariu
Acum 58 minute, Marian a spus:

Sunteti carcotas si plin de sarcasm ( ca de obicei ), iar eu de asta sunt satul asa ca nu mai musc momeala, am spus ce am avut de spus, cine a inteles e bine, cine nu...n-are decat sa se supere.

Ia sa intrebam publicul:

-daca eu sint ''circotas si plin de sarcrasm'' pentru afirmatia respectiva, cum poate fi numit cel care jigneste sute, poate mii de colegi de forum care nu detin un DSO, dar practica electronica profesionala de ani buni, cu rezultate foarte bune, spunind ca:

''in fapt in opinia mea n-ar trebui sa ai dreptul sa te numesti depanator daca nu ai osciloscop DSO, nu analog, nu improvizatii mici, nu nimic, DSO-urile sunt deja prea ieftine sa mai poata cineva sa pretinda ca nu-si permite. Iar depanator fara asa ceva e pur si simplu rusinos'' 

desi este posibil sa aveti pe undeva dreptate: adica aceia sa nu fie ''depanatori'' orice o insemna asta, ci ''profesionisti''!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 28 minute, Marele Savant a spus:

''in fapt in opinia mea n-ar trebui sa ai dreptul sa te numesti depanator daca nu ai osciloscop DSO, nu analog, nu improvizatii mici, nu nimic, DSO-urile sunt deja prea ieftine sa mai poata cineva sa pretinda ca nu-si permite. Iar depanator fara asa ceva e pur si simplu rusinos''

eu zic sa fim mai flexibili, e o opinie si trebuie respectata indiferent cum e prezentata. (realitatea nu se schimba e tot aia) - nu suntem din generatia barbatilor cu posete si fuste, rezistam la chestii d'astea fara probleme, le luam barbateste.

Partea hazlie e la inceput -> "in fapt in opinia mea"  - opinia nu e fapt e opinie.

Fapt -> realitatea

Opinia -> interpretarea personala a realitatii, parere despre realitate.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

si a mea a fost la fel de opinie! Sigur, am si eu dreptul sa gresesc, pentru ca nu sint ''depanator'' si folosesc destul de rar osciloscopul! Care de fapt sint mai multe si absolut toate, au verificarea metrologica la zi! Chiar pentru unele aparate verificarile se fac in Germania sau Elvetia, la noi nefiind laboratoare acreditate pentru asta!

Link spre comentariu

tocmai am montat 20.000 bucati de condensatoare 0201 -  adica  0.6 x 0.3 mm

Pick and place? 

iti dai semama cum arata o crapatura minuscula la unul din ei

Microscopica 🤣

56 minutes ago, roadrunner said:

Buna ideea asta cu camera IR.

Camera IR sau eventual daca s-a localizat zona unde e condul sau componenta de se incalzeste, se pune alcool izopropilic pe acea zona, o sa sfaraie alcoolul imediat la ala care se incalzeste.

17 minutes ago, roadrunner said:

rezistam la chestii d'astea fara probleme, le luam barbateste.

N-are legatura cu barbatia, ci cu pragmatismul si respectul fata de meserie.

Sa traiesti din depanare si sa n-ai un amarat de osciloscop nu e electronica oricum ai da-o, e cel mult carpeala.

Cum am spus, cine se supara n-are decat, scuza nu-i pentru lipsa unui dispozitiv indispensabil din atelier, nu acum in ultimii ani cand au devenit foarte accesibile.

PS: Faceti un calcul cati bani ard oamenii lunar pe tigari daca spre exemplu fumeaza un pachet pe zi, si apoi discutam daca ne permitem macar un Hantek din ala de se conecteaza la laptop.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, Marele Savant a spus:

Chiar pentru unele aparate verificarile se fac in germania sau elvetia

da voltii si amperii nostrii din strabuni ce au? ca tot la 90 de grade fierbe unghiul drept si la ei.

sa nu mai aud de laboaratore acreditate ca saptamana trecuta am avut parte numai de belele. (EMC testing) mi-au mancat zilele. ( dBuV-oltii mei nu se potriveau cu dbuV-oltii lor din cauza ca ei aveau antene de banda larga si eu un rahat) am picat cu brio.

RR

Citat

Camera IR sau eventual daca s-a localizat zona unde e condul sau componenta de se incalzeste, se pune alcool izopropilic pe acea zona, o sa sfaraie alcoolul imediat la ala care se incalzeste.

na c-am mai invatat o chestie azi. (asta eu care le stiu pe toate)

Citat

Pick and place? 

da, ca arata ca nisipul la vederea mea.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări