Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre surse si depanari -> offtopic scos din alt subiect

Postări Recomandate

Referitor la microscop, nu trebuie ceva sofisticat, este deajuns si unul de genul asta:
https://www.aliexpress.com/item/1005005919749278.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.f95c3365KzhkMp&algo_pvid=fc18083c-d68d-4e27-a17a-97325a492783&algo_exp_id=fc18083c-d68d-4e27-a17a-97325a492783-1&pdp_npi=4%40dis!RON!462.31!180.28!!!98.06!38.24!%402103251f17156759334658860ea186!12000034854903070!sea!RO!1788629957!&curPageLogUid=kwKA6MDrBMUr&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

Pretul e mai mult decat ok, si face treaba buna, ca am unul asemanator primit si filmeaza destul de bine si clar, si mareste mult ( foarte mult ).

Ajuta enorm in inspectarea placilor cu componente si trasee mici.

PS: Subscriu la ce zice @sesebe, in fapt in opinia mea n-ar trebui sa ai dreptul sa te numesti depanator daca nu ai osciloscop DSO, nu analog, nu improvizatii mici, nu nimic, DSO-urile sunt deja prea ieftine sa mai poata cineva sa pretinda ca nu-si permite. Iar depanator fara asa ceva e pur si simplu rusinos ( nu zic ca aici asa o fi cazul ci vorbesc la modul general, sa traiesti din depanare dar sa-ti bati joc de meserie si client pana intr-acolo incat sa te zgarcesti la a cumpara aparatura necesara, e rusinos! ).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O sursa de 5V ce scotea doar în jurul a 3V. Doi colegi s-au chinuit jumatate de zi încercind sa o repare. Eu cu osciloscopul am reparat-o in mai puțin de 1 minut. Condesatorul ceramic de la soft start era defect iar sursa întra în protecție de curent și nu mai ieșea. 

Pot da multe alte exemple. 

Link spre comentariu

Dacă știau cum funcționează sursa, o reparau și fără osciloscop.Dar acei colegi probabil nici nu au citit datasheet-ul driverului sursei, ei au verificat cam ce cade de obicei la ele....

Link spre comentariu

Majoritatea celor moderne. Cind intervalul de valori pt condesatorul de SS este intre 22nF si 470nF, cel mai simplu pui ceramic X7R chiar daca are variatie mare cu temperatura aici nu-i critica. Vorbim de surse facute aproape sau integral cu SMD-uri iar exemplu din postarea anterioara era o sursa din 12V-18V la 5V, deci de joasa tensiune.

edit ca sa dau si un exemplu concret.

TPS56A37 si o aplicatie de la producator (placa demonstrativa) unde Css are doar 47nF

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

Condesatorul ceramic de la soft start era defect

Postare la numar, dar hai. (ce legatura are un DC-DC cu sursa de fata).

Deci, defineste intai "defect".

Ce legatura este intre cond. de SS si protectia de curent?

Link spre comentariu

Dupa timpul de soft start bucla de reactie duce PWM-ul in maxim, daca tensiunea inca este prea mica, iar la PWM maxim si mai ales cu tensiune de iesire prea mica, curentul poate depasi valoarea de supracurent activind protectia. Iar in cazul amintit de mine cind integratul era in protectie de supracurent mergea in hiccup si nu reusea sa atinga tensiunea nominala de iesire. In mod normal s-ar fi auzit dar din cauza ca era intrerupt condesatorul de SS rata de repetitie era peste domeniul auzibil.

Link spre comentariu

Pentru ca offtopicul s-a lungit si pentru ca eu l-am starnit, am scos postarile astea aici in topic nou, si-am lasat subiectul ala liber.

Rog continuati aici, iar pe celalalt ramaneti strict pe depanarea aia.

Link spre comentariu

Da, nu esti atent la detalii. Eu ti-am spus ca nu se spune despre un condensator este defect. Asta spun babele cand le repari televizorul. Daca vrei sa vedem ce tare esti fata de acei colegi, spui cum era defect: intrerupt sau cu rezistenta  (scurt nu se pune ca nu scotea deloc tensiune). De ce? Pt ca eu stiu ca majoritatea ceramicilor capatau o rezistenta si m-am gandit ca aceasta limita tensiunea pe SS si de aceea iesirea nu depasea 3V. Daca spuneai direct intrerupt nu iti mai puneam intrebarea.

Iar cu simularile, daca tu nu le intelegi de ce crezi ca altii nu o fac? Esti vreo referinta? De ce nu intrebi in direct si la ora de varf (cand o postez) ce reprezinta si de ce nu o intelegi? 

Ce nu ai inteles la cea de azi? A dorit riplul la un redresor iar prin simulare i-am dat raspunsul: 70mVvv cu datele din schema. Cand te intreb ceva iti aduci aminte ce te-a mai deranjat, sa ies eu pe negativ. Simularile sunt chiar foarte simple, scheme banale, sa spui ca nu le intelegi cred ca te pune pe tine cu minus.

Cine intelege scopul--cum am pus la invertorul sinus--ori isi pune si el simulatorul si cunoaste simbolurilr, ori intreaba direct ce reprezinta oscilogramele. Am cerut bani pt explicatii sau nu am raspuns? Daca nu este nicio reactie cred ca nu intereseaza si imi vad de treaba. 

Spune direct de ce nu este la subiect o simulare si nu arunca asa cuvinte ca politicienii, macar sa strice imaginea adversarului daca nu au dovezi.

Link spre comentariu

Haideti amandoi zau... fara atacuri la persoana, sunt satul de ele. 

Ideea este ca electronica serioasa se face numai cu aparatura serioasa, care costa stiu, dar fara de care n-ai dreptul sa zici ca faci electronica ci cel mult carpeala. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări