Craciun Postat Mai 12 Partajează Postat Mai 12 Salut, Mai jos un link cu o pagina utila de cum se testeaza tranzistoarele MOSFET cu multimetrul: https://www.homemade-circuits.com/how-to-check-mosfet-using-digital/ BR/Daniel Link spre comentariu
Craciun Postat Duminică la 03:33 Autor Partajează Postat Duminică la 03:33 (editat) Salut, Am o rugaminte, daca cineva doreste sa ma ajute cu testarea unui P-MOS cu metoda descrisa in linkul din postul anterior. Eu cand testez intre drena si sursa cand mosul e blocat citesc pe scala de diode 1,5-2,3V si nu OL cum zice in linkul din postul anterior. Am incercat pe un lot de 5 P-MOSuri luate de la TME si toate indica la fel... Mentionez ca am testat si N-MOSuri si astea indica bine (adica OL cand sunt blocate). Mersi, BR/Daniel Editat Duminică la 03:34 de Craciun Link spre comentariu
Dxxx Postat Duminică la 06:31 Partajează Postat Duminică la 06:31 Nu are rost sa accesez linkul pus de tine, pentru ca exista o metoda simpla/corecta de a veifica mosfetul. Folosesti Ohm-metrul (si pe pozitia de R si pe cea de diode) intre S si D, polarizat corect in functie de canal P/N si apoi dai tensiune pe poarta raportata la sursa - in functie de pragul de blocare (threshold) vei obtine inchidere/deschidere plus ca determini si valoarea acestui prag de blocare. In plus determini si Rds in conductie, in general cu cat este mai mic, cu atat mai bine. In starea blocat in mod evident Ohm-metrul trebuie sa arate infinit / in general afisat ca OL. Link spre comentariu
Craciun Postat Duminică la 06:35 Autor Partajează Postat Duminică la 06:35 (editat) Salut @Dxxx Pe mine ma intereseaza ce arata un PMOS blocat pe scala de diode intre D si S? Metoda de masura nu importa si cea din link e identica cu ce spui tu... Eu am niste PMOSuri tip SPP15P10PLHXKSA 1 luate de la TME si toate arata cum ziceam mai sus... BR/Daniel Editat Duminică la 06:47 de Craciun Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Duminică la 07:45 Partajează Postat Duminică la 07:45 (editat) Depinde si de aparatul de masura daca are tensiune mai mare pe test diode poate la masurere G-S le-ai deschis, vad ca cel in cauza are gate treshold la -3V (-2.1). Poate sunt prea sensibile si se deschid chiar cu Gate in aer sau ai masurat inainte G-S si le-ai deschis Poti incerca sa-l masori D-S dupa ce il masori G-S in doua variante in care schimbi sensul la testere, in o varianta ar trebui ca masurarea G_S sa-l deschida in alta sa-l blocheze. PMOS blocat pe scala de diode intre D si S intr-un sens indica o dioda, dar invers ca la NMOS in celalalt sens nimic. Editat Duminică la 07:49 de gabiz_ro Link spre comentariu
Craciun Postat Duminică la 07:55 Autor Partajează Postat Duminică la 07:55 (editat) Salut, Am facut asa si tot indica 1,5,-2,3V pe diode .. Deci cred ca sunt defecte. PS:Ma gandeam sa masor punand si o rezistenta de 1Mohm intre G si S. BR/Daniel Editat Duminică la 08:12 de Craciun Link spre comentariu
Craciun Postat Duminică la 08:18 Autor Partajează Postat Duminică la 08:18 (editat) Salut, Am facut proba asa, am masurat intre D si S si am atins simultan S si G cu degetul si indica OL intre D si S pe diode. Deci sunt foarte sensibile si se deschid partial si cu G in aer... Multumesc tuturor ptr raspunsuri. BR/Daniel Editat Duminică la 08:23 de Craciun Link spre comentariu
cimitavita Postat Duminică la 08:22 Partajează Postat Duminică la 08:22 MOS-urile se testează simplu dacă aparatul tău de măsură furnizează o tensiune de 2,7-3V sau chiar mai mult pe scala diode. Prima dată descarci poarta făcând un scurt între grilă și sursă sau se poate descărca chiar și cu degetele dacă strângi toate cele 3 terminale între degete. Întotdeauna primul pin lăsat liber trebuie să fie poarta iar ultimul sursa altfel ai ocazia să încarci poarta din nou. Fără să mai atingi poarta sau să o apropii de ceva electrizat (cum ar fi suprafețe de plastic), măsori drenă-sursă. Într-un sens îți arată tensiunea care cade pe dioda internă iar invers îți arată OL (aparatul meu de măsură nu arată OL ci arată exact tensiunea de la borne, adică 3,000V). Dacă în momentul în care aparatul arată OL este cu testerul plus pe drenă, mosul este cu canal N. La canal P testerul minus este pe drenă. Dacă aparatul indică o scădere cât de mică a tensiunii după ce ai descărcat poarta, ori ai greșit ceva la descărcarea porții ori ai apropiat ceva electrizat de ea, ori tranzistorul este bolnav de deces. Apoi încarci poarta punând aparatul de măsură între sursă și poartă. Ca regulă la canal N poarta se încarcă cu plus iar la canal P cu minus dar la multe merge și invers, exceptând mosurile digitale. Și aici trebuie să ai grijă ca mai întâi să iei prima dată testerul de pe poartă și apoi pe cel de pe sursă. Apoi, măsori din nou drenă sursă. De data asta, în loc de OL, o să-ți dea o valoare cu atât mai mică cu cât mosul este de putere mai mare sau grila merge cu o tensiune mai mică. Sunt anumite tipuri de MOS digital de putere care nu pot fi măsurate prin metoda asta deoarece au nevoie și de o tensiune de peste 7-20V între drenă-sursă pentru a putea încărca poarta tranzistorului de putere atunci când pui 3-5V pe grilă. Mai sunt și unele mosuri mai proaste la care poarta se descarcă singură după ce o încarci. Asta vezi atunci când măsori tensiunea drenă sursă și aceasta crește mai repede sau mai încet până când aparatul indică OL. La astea, e bine să alimentezi poarta permanent dintr-o baterie ca să le poți măsura. Pot fi folosite doar în anumite montaje mai puțin pretențioase dar trebuie să știi că oricând se poate face scurt în tranzistor între poartă și sursă. Link spre comentariu
Dxxx Postat Duminică la 09:09 Partajează Postat Duminică la 09:09 Nu trebuie sa pleci de la presupunerea ca sunt defecte... nu fara a avea motive. Testarea poti sa o faci cum vrei, dar chiar daca este inconcludenta sau chiar negativa tot merita sa faci un mic montaj ca sa vezi functionarea reala - cateva piese in aer sau pe un cablaj mai mult sau mai putin improvizat si in sarcina poti sa pui spre exemplu un mic bec de lanterna. Evident ca trebuie sa iei in considerare si sarcinile stocate pe poarta (ceea ce ti se intampla) dar cu o rezistenta de ordinul zecilor de kilo pusa G-S o anulezi imediat. Link spre comentariu
ionut120v Postat Duminică la 11:43 Partajează Postat Duminică la 11:43 La p mos trebuie pusa drena la - si sursa la + adica invers decat la n-mos,la unele p-mos-uri de mica putere dioda interna nu are prag 0.5v poate sa arate peste 1v pe dioda, pentru a bloca porta trebuie tinuta la potentialul sursei chiar prin degete cum spun colegii, pentru a deschide poarta poate fi incarcata chiar cu ajutorul multimetrului pus pe dioda, cu plusul la sursa, intai atingeti poarta apoi drena, in mod normal poarta ramane incarcata si dispozitivul este in conductie, apoi o descarcati prin degete, daca e ok dispozitivul se blocheaza. Pentu asta mainile trebuie sa faca contact doar cu plusul (sursa) daca fac contact cu ambele borne se formeaza un divizor rezistiv si puteti avea situatia descrisa de dumnevostra, adica 2,5v in polarizare directa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum