Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NAS pentru urmatorii 10 ani - cu NVME

Postări Recomandate

Acum 37 minute, digitalelectron a spus:

uzeaza prematur siliciul

asta-i alta prostie legata de flash, de fapt creste leakage-ul si pierde sarcina flotanta nu se uzeaza nici un siliciu la memorii din cauza temperaturii. Daca rescrii locatia aia e informatia ca noua, nu se intampla nimic cu siliciul e informatia (charge) care se reduce in timp.

Acum 37 minute, digitalelectron a spus:

Lucrez cu electronica, zilnic si dupa multee teste daca nu depasesti 70C poti avea o speranta de viata 5-10 ani. Dar asta e temperatura ce o citim exterior, conteaza in interior care e mai mare.

sa nu-mi zici ca ai vreo doua trei patente in industria de semiconductori ca ma supar (nu conteaza ce zic eu, citeste tu pe net ca aia stiu mai bine)

Oricum cand sustii ceva vino cu argumente tehnice si vorbim pe meserie.

RR

PS 

Archival or long-term storage[edit]

Floating-gate transistors in the flash storage device hold charge which represents data. This charge gradually leaks over time, leading to an accumulation of logical errors, also known as "bit rot" or "bit fading".[188]

https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 107
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 2 ore, sesebe a spus:

Exact! Atita doar ca acea poarta poate fi alterata de fotonii de mare energie generati de activitatile umane sau chiar din spatiul cosmic si astfel sa fie pierduta informatia.

@sesebe deja parasim teritoriul memoriilor flash, la orice FF (registru) poate fi schimbata starea in medii cu radiatie (cosmos) si nu mai are legatura neparata cu meoriile flash. (SEU - single event upset)  mai exista si defectarea permanenta (SEU nu e defectare isi revine la reset) cand ai neutroni cu energie foarte mare aia chiar defecteaza.(iremediabil)  - e o intreaga stiinta care se ocupa de asta. Cam orice particula incarcata cu energie mare vine cu "beneficii". In aplicatii pentru spatiu se zice ca trebuie sa ai un bootloader bun (ROM facut direct in masca) si un canal de comunicatie reliable sa poti sa-i dai soft nou acolo sus.

Din cauza asta exista radiation hardened devices (construite special pentru aplicatii ne-panatene) si cipuri cu triple redundancy si voting mechanism.

RR

Scuze de offtopic - sa revenim pe pamant la subiectul de baza NAS si restul - Pentru iubitorii de experimente cu asa ceva am vreo 500 bucati de HDD noi de 1TB (Toshiba 2.5inch)

@digitalelectron success cu proiectul si scuze de offtopic.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Nu neapărat. Aici vorbim de stocare pe interval mare de timp iar cu cit creste intervalul de timp riscul ca un foton de mare energie din spațiul cosmic crește. 

Așa ca fapt divers am găsit printre hodrobeie primul meu telefon cu camera foto (K750) ce are peste 15 ani decid nu mai funcționează. Am găsit în el cardul și toate informațiile de pe card erau intacte. 

Link spre comentariu
Postat (editat)
48 minutes ago, roadrunner said:

Oricum cand sustii ceva vino cu argumente tehnice si vorbim pe meserie.

Aici ai dreptate, nu am venit cu argumente, trebuie sa sap dupa rapoarte cu date publice, dar recunosc, nu am chef sa le caut, nu e un subiect sensibil pentru mine sau nu sint destul de provocat.

Legat de siliciu cu temperatura despre lucrul asta am tot citit, in timp, si da intervine degradarea, intr-o forma usoara sau mai avansata, la fel particularitati.

Acum daca tu zici ca viata siliciului nu are legatura cu temperatura si ca e totul ok ... cum zici tu, eu mi-am stabilit limite de max 50C la orice trece curent prin acel dispozitiv.

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

" Stocarea la flash se face prin poarta flotanta (tehnologie inventata de Toshiba in 1980) - practic e sarcina care e capturata in poarta unui mos si e izolata. Timpii de retentie la flash sunt de sute de ani la semiconductorii moderni nu e nevoie de nici un refresh. "

Exact! Atita doar ca acea poarta poate fi alterata de fotonii de mare energie generati de activitatile umane sau chiar din spatiul cosmic si astfel sa fie pierduta informatia.

E vorba de particulele din spatiu incarcate cu energie foarte mare

https://www.facebook.com/watch/?v=3580592618847105&ref=sharing

Editat de eos
Link spre comentariu
Acum 33 minute, digitalelectron a spus:

Acum daca tu zici ca viata siliciului nu are legatura cu temperatura si ca e totul ok ... cum zici tu, eu mi-am stabilit limite de max 50C la orice trece curent prin acel dispozitiv.

Crede-ma temperatura e problema mica in cazul tau daca vei folosii flash. Cam toate OS-urile au ceva ce omoara flash-ul (cu scrieri repetate) de obicei log-uri partitia /var/log din linux, care e bine sa fie in RAM disk si sa muti logurile periodic intr-un flash dedicat.(nu in SSD) 

sunt multe strategii care majoritatea vin din lumea embedded de la "safety critical products" (in general chestiile care zboara)

@sesebe 

Citat

Așa ca fapt divers am găsit printre hodrobeie primul meu telefon cu camera foto (K750) ce are peste 15 ani decid nu mai funcționează. Am găsit în el cardul și toate informațiile de pe card erau intacte. 

pai sunt o gramada de masini industriale care merg de 35 de ani care au microcontrolere cu flash.

Am un cuptor in fabrica (reflow) care are un PC cu ISA (Bios-ul e cu flash) - am masinarii la care datele de claibrare sunt in flash de 25 de ani (calibrare mecanica) d-asta zic ca nu e asa o problema. (cu toate ca tranzistoarele de prin chestiile aste sunt 100-200nm nu 32-20nm cum sunt la flash in ziua de azi - de pe vremea lu' 5V) 

Nu mai zic de tastaturi de PC vechi care unele erau bazate pe I8048 si I8051/52 (unele mai aveau si ferestra de UV) - mai tarziu le-au facut cu ROM si au devenit neintereante.  

Autoturisme cu ECU cu flash care merg de 20-25 de ani.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
La 06.06.2024 la 13:45, digitalelectron a spus:

- chiar daca consum mai mult HDD/SSD e mult mai eficient hardware sa merg pe SATA (compatibiltati etc)

Am pus clipul in ideea alegerii placi de baza si a procesorului, tinand cont ca ai scris ca vrei nvme gen 4 sau 5 ca sa fie future-proof nu am luat in calcul consumul stocarii.

Daca tousi o sa mergi pe varianta cu VM in windows pe PC-ul principal nu are rost sa-ti bati capul cu consumul de electricitate.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Postat (editat)

Ce am vorbit cu ChatGPT, nu le am cu linux, dar daca face ce zice (mai jos) sa mor ca trec pe linux, indiferent cat de greu este.

Ce imi spune el, e asa, ca imi pot instala un sistem de operare linux, apoi pot lucra in linie de comanda (sau scripturi) si sa aiba grija de RAID (scrub, etc) sau sa pot folosi aplicatii care sa preia partea asta de management de RAID.

Asta inseamna ca NU MAI AM NEVOIE DE NAS, nu mai am probleme cu pierdere de date (RAID 6), nu mai am probleme cu viteza de acces, nu mai am probleme de upgrade adaugarea de HDD / SSD la RAID 6 (software).

Teoretic imi pot pune NVME cu QLC de 16TB x n SSD-ui (sau cate or fi) fara sa imi mai fac probleme de viteze, pierdere de date, si tot asa.

Ce parere aveti, multumesc in avans !

Link la discutie cu ChatGPT

https://i.postimg.cc/WjYwL6qt/chat.png

chat.png

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu

@sesebe explica, nu vad sensul concluziei tale ?

Te referi ca chatgpt stie comenzi de linux si ca iti poate face varza in sistem, asa si, ce treaba are asta, asa o poate face oricine care are acces la sistemul tau.

Chat gpt creaza si virusuri asa si ?

Eu i-am cerut o parere si am vrut sa vad ce imi spune si poate sa-mi recomande

Link spre comentariu

@sesebe i-am cerut o parere daca exista o solutie, daca va fi sa implementez ceva o voi face sub supravegherea cuiva care stie cu ce se mananca.

Am si spus, ca nu sint cu linux, dar daca face ce zice, ma convertesc.

Legat de ChatGPT, momentan, e un bun "motor" de cautare avansat care poate da indicatii, inca nu e doctor sa "opereze" dar tinand cont ca invata exponential, in viitor efectiv chiar o sa fim dependenti de el.

De aceea te rog inca o data, cum sa-i dau tot ce pe disk-uri ca nu inteleg, explica, ce vrei sa spui ?

Link spre comentariu
Acum 14 ore, digitalelectron a spus:

...

Ce imi spune el, e asa, ca imi pot instala un sistem de operare linux, apoi pot lucra in linie de comanda (sau scripturi) si sa aiba grija de RAID (scrub, etc) sau sa pot folosi aplicatii care sa preia partea asta de management de RAID.

Asta inseamna ca NU MAI AM NEVOIE DE NAS, nu mai am probleme cu pierdere de date (RAID 6), nu mai am probleme cu viteza de acces, nu mai am probleme de upgrade adaugarea de HDD / SSD la RAID 6 (software).

Teoretic imi pot pune NVME cu QLC de 16TB x n SSD-ui (sau cate or fi) fara sa imi mai fac probleme de viteze, pierdere de date, si tot asa.

....

Trebuie sa aveti in vedere ca solutia data de chatgpt se bazeaza pe software raid, deci este performanta raidului este dependenta de performanta sistemului,  in plus,  poate va fi nevoie de ssd-uri plp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări