Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NAS pentru urmatorii 10 ani - cu NVME

Postări Recomandate

Interesant mini-pc-ul asta daca 4 sdd-uri nvme sunt de ajuns pentru stocare.

OS-ul se poate instala pe ssd sata, eventual doua in RAID 1.

Procesorul e foarte de capabil pentru un NAS (undeva intre i5 6500 si i5 6500T).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 107
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Postat (editat)

Acum testez in masina virtuala Linux Ubuntu (sint incepator) invat sa lucrez cu Raid6 cu mdadm, sint la 90%. Am invatat cum sa configurez si sa inteleg ce fac, cred ca in cateva zile reusesc (sau mai mult 😀) dupa care imi documentez pentru mine procesul de instalare / configurare, dupa care achizitia de SSD-uri si in final migrarea pe linux in Raid6 cu 6 SSD-uri.

Toata aceasta configuratie va fi mentinuta cu scripturi si voi fi protejat la aproape orice probleme de corupere date (SSD/BAD, crapat SSD - voi folosi modele diferite intentionat, sa le vad si in timp cum se comporta) bitrot, parity check ... si tot ce face si un NAS.

In concluzie merg pe directia asta, de aceea trebuie sa stiu si sa inteleg spre 99.99% (100% stie doar Linus) ce fac cu linux ca altfel ma uit la el ca la ozn si nu vreau.

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu

Concluzia pana acum:

- mai astept cel putin 6-12 luni pentru a creste concurenta pe partea de NAS cu NVME (poate) si sa mai apara si ceva cu placi de retea de viteza mare (pana in 100Gps)

- momentan merg cu NAS-ul de acum cu 4x4TB Raid 6 - Synology

Acum am reusit sa inteleg si sa configurez un sistem linux si sa-l instalez in RAID6 - Sofware dupa ce inteleg destul de bine sa nu fac o duda, renunt la windows si migrez complet la Linux (dar stiu o sa am nevpie pentru anumite programe si voi rula win in masina virtuala)

De ce am ales Raid 6 - linux, am aceeasi functionalitate la NAS, protectia informatiilor (crapa SSD, bitrot, paritycheck ... ) e un maaare plus. Portabilitate pe alt sistem, scot SSD-urile si le pun pe alt sistem

photo-2024-08-09-12-25-33.jpg

28EE78E6-CA65-48B5-8B31-331DC8DCB68A.jpe

Link spre comentariu

Neata.

Nu am inteles ce vrei sa faci deoarece:

De aici inteleg ca vrei renunti la NAS dedicat (inteleg asta deoarece ai zis la un moment dat ca te gandesti sa bagi ssd-urile in PC ca sa nu mai cumperi un NAS):

La 08.08.2024 la 21:57, digitalelectron a spus:

In concluzie merg pe directia asta, de aceea trebuie sa stiu si sa inteleg spre 99.99% (100% stie doar Linus) ce fac cu linux ca altfel ma uit la el ca la ozn si nu vreau.

Acum 23 ore, digitalelectron a spus:

renunt la windows si migrez complet la Linux (dar stiu o sa am nevpie pentru anumite programe si voi rula win in masina virtuala)

Dar de aici ca ramane ideia de NAS:

Acum 23 ore, digitalelectron a spus:

- mai astept cel putin 6-12 luni pentru a creste concurenta pe partea de NAS cu NVME

Nici o solutie nu e gresita, ambele au avantaje si dezavantaje.

Daca treci pe linux pentru a tine RAID-ul in PC nu ai de ce astepta sa apara hardware nou, poti refolosii sistemul actual cu ceva adaptoare pcie->nvme m.2 sau faci update la un PC pe gustul tau.

In schimb daca vrei sa ai stocarea separata de pc (NAS) nu e nevoie sa renunti la windows, poti da share in retea de pe linux spre windows prin samba (smb) sau alte programe asemanatoare.

PS: scuze de off topic,

Interesant ce zic astia in legatura cu ssd-uriilor, chiar daca nu e un test "academic" consider ca merita luat in calcul:

Editat de stryx
Link spre comentariu

Ideea initiala ramane valabila NAS cu NVME, dar astept sa inceapa sa apara pe piata concurenta pe parte cu stocare NVME - ori ca tot m-am bagat pe linux e posibil sa-mi configurez eu de la zero (urasc asta) placa de baza, ram CPU... etc si sa bag Unraid sau TrueNAs sa vad care suporta placa de retea de 100Gbps - in viitor, acum e rentabil doar doar 10Gbps.

Legat de migrarea la Linux am ales asta pentru ca windows devine o batjocura nu vor sa evolueze tot timpul carpesc si carpesc m-am saturat.

Acum faptul ca linux ofera si cateva extra optiuni - raid software (posibil si altele nu stiu inca) cum am aflat am si testat, deja e un plus pentru mine. Am simulat ca mi-a picat HDD-urile, le-am scos apoi pus, le-am sincronizat, tot ce trebuie merge perfect. Raid 6 Sofware daca e folosit cu SSD penalizarea de viteza nu e asa grava cand SSD-ul are deja viteza mare + ai mai mult de 4 bucati, probleme pentru mine = 0

Link spre comentariu
Postat (editat)

Ce frumusete de stocare, racire viteza super ... e clar in max 12 luni imi fac NAS cu Unraid 😀

V-am spus ca o sa inceapa sa apara solutii din ce in ce mai bune.

https://www.tomshardware.com/pc-components/ssds/raid-card-delivers-128tb-of-nvme-storage-at-28-gbs-speeds-highpoint-ssd7749m2-houses-up-to-16-m2-2280-ssds

gNsDqzDisidLs9JRDNJfeC-650-80.jpg.webp

Editat de digitalelectron
Link spre comentariu
Acum 13 ore, digitalelectron a spus:

Ce frumusete de stocare, racire viteza super

Foarte interesanta placa.

Totusi ai grija ca nu "duce" ssd-uri pci5, viteza ssd-uriilor o sa fie limitata serios dar in utilizare normala nu o sa fie sesizabil pentru uz normal (joaca, editare video, proiectare in CAD-uri, etc).

O alternativa mai rapida care se afla deja la vanzare, dar vine fara controller (se cumpara separat), este doar pentru 8 ssd-uri si e mai mare:

https://global.icydock.com/product_363.html

Offtopic: Chiar e asa greu pentru unii dintre veteranii forumului sa intervina pe un topic fara atacuri la persoana? Inteleg ca unele alegeri sunt impotriva tiparelor voastre, dar fiecare face ce vrea cu banii si timpul sau. Stiu ca fiecare avem dreptul la opinie si libera exprimare, dar poti sa-ti zici opinia cu putina decenta.

Link spre comentariu
3 hours ago, modoran said:

Tu cumperi ssd-uri de 480 GB la preț de chilipir second hand că 180 lei noi sunt prea scumpe și vrei sa te credem că vei cumpăra din astea ?

Proiecte, scopuri diferite, etc. Imi place sa explorez posibilitati multiple, testari etc si sa invat din ele.

Link spre comentariu

Cred ca acolo am vazut ceva de genul, dar nu mai sunt siugur. Ce tin minte e ca am vazut ceva de genul asta cand cautam o solutie m.2-> oculink pentru a conecta un DAS la un mini PC.

Am cautat rapid pe net "oculink ssd case" si l-am gasit. Nu stiu daca te ajuta dar cel putin mai ai o alternativa/directie de cautare.

Link spre comentariu

Cost pe termen lung, viteza, download fara restrictii, siguranta si controlul total asupra datelor. Plus ca se pot conecta mai usor la diverse aplicatii de genul "home server", dar astea sunt de nisa care nu conteaza prea mult.

Stiu ca pentru unii chestiile astea nu conteaza, iar asta face un NAS inutil. Dar fiecare are preferinte si necesitati diferite.

Link spre comentariu

NAS (prin definitie) a fost conceput pentru stocarea si partajarea informatiilor intr-o retea, cu alti useri.
(este o denumire mai cool pentru un server de fisiere partajate).
Pentru cazul Home user, care este rostul unui NAS ?
Nu este suficient un SSD conectat la un port USB ? (plus eventual ceva gen OneDrive)
Cu cine partajez informația acasă la mine ?

Link spre comentariu

E simplu, in cazul tau folosesti DAS, eu vreau NAS, fiecare cu preferintele lui. Legat de cloud, ultima tendinta in piata este EXIT de pe astfel de servicii, motive multiple. De ex acum microsift cere bani la OneDrive daca iti expira licenta si vrei sa-ti iei datele inapoi si tot astfel de porcarii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări