Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema modul de alimentare cu tensiune simetrica

Postări Recomandate

Va salut.

Am urmatoarea schema pentru un modul de alimentare pe care vreau sa il folosesc la un proiect.

sursa.thumb.jpg.31136420133d126935d65728999b913c.jpg

Pe ramura negativa am 15,7V in loc de 12V. Am testat cu mai multe stabilizatoare LM7912. Am testat fiecare stabilizator inainte de a fi lipit pe placa si toate au pe iesire 12,2V sau in jur de aceasta valoare. Cand le pun pe placa am 15,7V fata de GND si 27,7V intre cele doua ramuri. De ce se intampla asta? Multumesc.

Nu am mentionat dar cred ca se intelege ca pe ramura pozitiva nu am probleme.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

sau poate a uitat să lege la masă priza mediană... :rade:

iar dacă nu are priză mediană, trece la rebobinat, sau...

poate face tensiune diferenţială cu un transformator cu un secundar simplu care scoate 14-16V şi 2 diode.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Uitati-va mai atent pe schema inainte sa postati replici.

Desenul arata doua infasurari inseriate, si cu priza mediana deja existenta si legata la masa. 

Adica schema e ok. 

1. Pentru stabilitate, regulatoarele 78xx/79xx au neaparata nevoie de minim cateva zeci de uF pe iesire ( chestie specificata in pdf-uri ). Deci pui minim 22uF, preferabil 47-100u pe iesirea fiecaruia.

2. Uneori stabilizatoarele astea ( in special cele negative ), nu's ok cu iesirea in gol ( in special cele negative ).

Deci pui ceva rezistente de sarcina minima permanenta pe iesirile lor, ceva mA, echilibrul intre ramuri ar trebui sa reapara.

Link spre comentariu
Postat (editat)

Multumesc pentru raspunsuri. Asa cum a scris @Marian, am crezut ca este evident ca traful utilizat este cu priza mediana. Daca nu as fi conectat priza mediana, cum as fi avut GND pentru a masura tensiunile?

Cu regulatoare negative am lucrat destul de rar, asa ca daca mi-a ramas in minte schema din datasheet-ul 78xx cu condensatorii de 0.33uF pe intrare si 0.1uF pe iesire, am considerat, fara sa verific in datasheet-ul 79xx, ca se aplica aceeasi schema.

Am sa incerc si schema de la pagina 12 din acest datasheet sa vad daca se rezolva problema.

Ce nu am scris in postarea initiala, transformatorul meu este 2x24V (25V), iar dupa redresare am pe intrarea stabilizatoarelor cca 33.5V ceea ce este aproape de limita de 35V pentru Input voltage. Am schimbat transformatorul cu 2x13.5V si totul a revenit la normal. Stabilizatoarele utilizate sunt ST. Urmeaza sa inlocuiesc si condensatorii conform schemei din datasheet.

Edit:

Revin cu info dupa schimbarea condensatorilor. Am pus la 7912 2.2uF pe intrare si 1uF pe iesire. Nicio schimbare. Tensiunea pe iesire este absolut indentica daca folosesc transformatorul 2x24V.

Nu am incercat sa pun sarcina pe ramura negativa dar intentionez sa alimentez un operational cu acea tensiune simetrica, asa ca incarcarea nu va fi semnificativa.

Fiind vorba despre un proiect in dezvoltare, am sa continui testele cu traful de 2x13.5 sau cu altul de 2x17V pe care stiu ca il am.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
1 oră în urmă, zvonacfirst a spus:

Am pus la 7912 2.2uF pe intrare si 1uF pe iesire.

Ideea era ca...

Acum 6 ore, Marian a spus:

Deci pui minim 22uF, preferabil 47-100u

Link spre comentariu

Am pus si 47uF. Absolut identice tensiunile pe iesire, atat pe ramura pozitiva cat si pe cea negativa. Cred ca de fapt de vina este tensiunea de intrare care este aproape de limita.

Posibil ca stabilizatorul negativ sa fie mai sensibil la acest parametru.

Link spre comentariu

Limita de 35V este tensiunea maxima la care circuitul rezista si nu se arde, dar nu se specifica ce tensiune ai la iesire.

Eu vad ca pentru tensiunea de iesire de 12V tensiunea de intrare este VI = -15.5V to -27V (verificat documentatie TI si Fairchild)

Editat de cristi7521
Link spre comentariu
1 oră în urmă, zvonacfirst a spus:

Posibil ca stabilizatorul negativ sa fie mai sensibil la acest parametru

Da, sunt mai pretentiosi. Eu ma feresc sa folosesc 337 sau 79xxx. Am eu ceva cu gama asta.

Link spre comentariu

Tensiunea aia de intrare specificata in pdf tine de fapt cont de ce tensiune pica pe regulator ( 78xx este pana la urma varianta fixa a 317, deci regulile sunt aceleasi ).

Cand am sugerat sarcina minima permanenta pe iesire n-a fost ca as fi citit asta undeva, ci este o consecinta a propriilor mele experimente cu regulatoarele negative. Cativa mA ( deci 2-3k ) e deajuns sa duca regulatorul in regim stabil, si nici nu disipi nimic semnificativ.

Link spre comentariu
8 hours ago, cristi7521 said:

pentru tensiunea de iesire de 12V tensiunea de intrare este VI = -15.5V to -27V

Nu este legatura intre valorile max. absolute si valorile pt. care s-au masurat anumiti parametri.

7912BB.jpg

Link spre comentariu
Acum 25 minute, dumitrumy a spus:

Nu este legatura intre walorile max. absolute si walorile pt. care s-au masurat anumiti parametri.

Asa mi s-ar parea si mie normal, dar variatia Vo trebuia sa includa tot domeniul tensiunii de intrare, care ar fi motivul pentru care au micsorat domeniul?.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări