Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Split power supply dintr-o singura sursa simpla

the same

Postări Recomandate

Acum 3 ore, Marele Savant a spus:

frecventmetrul e0204

sursa frecw iemi.jpg

Acum 3 ore, Marele Savant a spus:

frecventmetrul e0204

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• the same

13

• zvonacfirst

4

• dumitrumy

4

• ionut120v

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E asemanator cu varianta 2 propusa de mine doar ca are un AO, nu este neconditionat stabila, dar e mai precisa, exista si alte solutii,  charge pump pentru generarea tensiunii negative (mai ales pe baterii), am folosit acum 25 de ani, precum si tot felul de convertoare care pot fi utilizate.

Pentru aplicatii cu AO nu este neaparat nevoie de tensiune diferentiala, se poate genera o referinta convenabila prin diferite procedee, fata de care se face biasul intrarilor, merge si cu AO care tolereaza tensiuni pe intrare dincolo de bara de alimentare si cu AO obisnuite.

Tensiunea diferentiala este necesara doar in cazul circuitelor de forta care trag curent mare prin nodul de referinta, gen amplificator audio, dar daca sursa e construita din start ca diferentiala se foloseste GND ca referita pentru circuitele cu AO.

Link spre comentariu

Daca vreti ajutor la proiectarea unui circuit, atunci trebuie sa desecretizati macar un minim de date: tensiuni, curenti, topologii preferate/acceptate/impuse sau neacceptate. Altfel discutam discutii si ne dam cu parerea. Mie, de exemplu, globul de cristal mi-a aratat un blue-screen.

Link spre comentariu

Ce sa fac cu Quad 606?

Eu am nevoie de + gnd - ,  split power supply dintr-o sursa simpla de 24V sau ceva mai mult, nevoia fiind de  12V maxim 300mA pe ramura. 

Nu incap in carcasa sursele clasice cu traf adecvat, mediana la secundar sau doua secundare identice.

Sa schimb carcasa... E complicat.

Editat de the same
Link spre comentariu
Acum 3 ore, the same a spus:

nevoia fiind de  12V maxim 300mA pe ramura. 

De ce nu încerci una dintre variantele pe care le-ai găsit pe site-ul al cărui link l-ai postat? Pentru 300mA pe ramură vei avea cca 600mA pe stabilizatorul principal, ceea ce este fezabil cu o soluție bună pentru răcire.

Ce nu înțeleg este, si văd că te ferești să detaliezi, ce sistem audio este acela care se mulțumește doar cu atât?

Link spre comentariu

Pentru audio e potrivita o sursa rezonanta LLC, cu siguranta intra in carcasa si furnizeaza o putere decenta. cea din exemplu scoate 30w continuu si 60w 1 secunda fara filtraj pe bara de intrare, emuleaza un transformator, in curent continu, 300v scoate 50 w.

Se poate construi sau se gasesc de cumparat.

DSCN3104.JPG

Screenshot from 2024-05-04 17-59-57.png

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
Acum 4 ore, the same a spus:

Eu am nevoie de + gnd - ,  split power supply dintr-o sursa simpla de 24V sau ceva mai mult, nevoia fiind de  12V maxim 300mA pe ramura.

Greu fu; zici ca ai nascut.

Una bucata operational cu tensiunea de lucru corespunzatoare, stabil ca repetor (îndraznesc sa rostesc numele unui drac antic, LM741), un divizor rezistiv, patru tranzistoare conectate doua câte doua în configuratie CPF, doua diode, patru rezistoare si ceva condensatoare de decuplare. Sau un circuit integrat modern, anume conceput pentru aceasta functie. Pe lânga sursa stabilizata de 24V (wall-wart).

Link spre comentariu

Eu tot n-am înțeles, este la dispoziție o sursa simple DC sau un traf cu o singura înfășurare secundara?

Oricum pt doar 300mA se pot face multe dintre cele prezentate deja dar și multe altele. Dacă este vorba de un traf cu o singura înfășurare atunci este foarte simplu: redresare mono alternanță cu dublare de tensiune iar punctul dintre condensatoare se leagă la gnd. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, zvonacfirst a spus:

ce sistem audio este acela care se mulțumește doar cu atât?

Preamplificator+amplif pentru casti.

Acum 30 minute, sesebe a spus:

Eu tot n-am înțeles, este la dispoziție o sursa simple DC sau un traf cu o singura înfășurare secundara?

Este un traf cu o singura infasurare. Sursa de alimentare deja exista, doar ca nu este diferentiala.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, the same a spus:

Preamplificator+amplif pentru casti.

Este un traf cu o singura infasurare. Sursa de alimentare deja exista, doar ca nu este diferentiala.

Cea mai simpla rezolvare este un redresor monoalternanta cu dublare de tensiune iar punctul comun unde se leagă condensatoarele și una dintre ieșirile secundarului se leagă și la GND. 

ful2Bwave2Bdoubler-1.png

Link spre comentariu

Mai este o soluție, cu Tda 2030, pe intrarea neinversoare faci divizorul 1/2 din tensiune și în configurație de repetor. Între pinii de alimentare și ieșire conzii de filtraj și gata.

Link spre comentariu

Eu zic sa schimbi sursa de alimentare - respectiv traful.

300mA este o valoare mare de curent, exista riscul ca la redresarea monoalternanta sa ai riplu mare / audibil, sau daca maresti f mult condensatorii sa apara spitzuri mari de curent la incarcarea lor.

Trafuri bune se gasesc destul de ieftin la "Vanzari".

Dubloare sau triploare de tensiune au sens la cativa mA, nu la sute de mA.   

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări