the same Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 (editat) Scuze ca n-am scris titlul in romana . Iesea prea lung... ..................................................................................................... Voi ce ati folosit in sitiatia in care a fost nevoie? Curentul necesar pentru nevoile mele nu depaseste 500mA. In afara de de casica schema cu doi condensatori ce variante propuneti? Prefer raspunsuri din experienta proprie, ca scheme pe google sunt multe. Multumesc. Editat Mai 3, 2024 de the same Link spre comentariu
dumitrumy Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 Acum 3 minute, the same a spus: casica schema cu doi condensatori Care este acea schema clasica? Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 Eu am folosit pentru construcția unei stații de lipit, o schemă de alimentare simetrică a operaționalului. Funcționează perfect pentru situația prezentată de mine. Nu știu în ce context dorești să utilizezi tu schema solicitată. Link spre comentariu
the same Postat Mai 3, 2024 Autor Partajează Postat Mai 3, 2024 (editat) Eu am nevoie pentru audio. Am omis sa precizez acest aspect. Scuze. Pare interesanta varianta folosita de tine. Editat Mai 3, 2024 de the same Link spre comentariu
roadrunner Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 (editat) schema "clasica" iti creaza jumatate (V/2) cu ajutorul unui divizor rezistiv. Nimic nu te opreste sa-i zici GND si sa-l folosesti ca potential de referinta.(masa - limbaj popular) Problema e ca tu vrei sa tragi un curerent I (prin divizor) care iti va influenta major acest potential nou creat daca curentul prin divizor nu e semnificativ mai mare (10x) deci daca vrei sa tragi 500mA ar trebui sa costruiesti un divizor prin care trec 5A, ceea ce nu e practic pentru ca vei irosii o gramada de energie (chiar si cand tragi curent zero). Metoda esta e ok pentru curenti de sarcina mici, de ordinul miliamperilor unde irosirea a cateva zeci de miliamperi (la tensiunea X) pe divizor e accepptabila. Folosirea unui transformator cu priza mediana in secundar ar fi solutia cea mai buna si ieftina. RR Editat Mai 3, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 Cum functioneaza prima schema, cea cu doi condensatori??? pentru curenti mari, cum vrei tu, o schema practica este cea utilizata de IEMI in o parte din aparatele sale, cum ar fi versatesteru;l sau frecventmetrul e0204. Link spre comentariu
the same Postat Mai 3, 2024 Autor Partajează Postat Mai 3, 2024 Acum 2 minute, roadrunner a spus: deci daca vrei sa tragi 500mA ar trebui sa costruiesti un divizor prin care trec 5A, ceea ce nu e practic pentru ca vei irosii o gramada de energie chiar si cand tragi curent zero. Da, aici e marea problema. Schema folosita de zvonacfirst pare sa nu sufere de problema asta. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 Acum 7 minute, the same a spus: Pare interesanta varianta folosita de tine. O fi interesantă dar nu este pentru ceea ce dorești tu. De aceea am scris că funcționează perfect pentru situația prezentată de mine. Link spre comentariu
roadrunner Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 (editat) Acum 59 minute, the same a spus: Schema folosita de zvonacfirst pare sa nu sufere de problema asta. corect, schema aia nu are curent de repaus (decat unul mic dat de diferentele de referinta are regulatoarelor de 9V - dar sa zicem ca sunt la fel) - GND-ul nou creat se poate deplasa un pic in cazul consumului asimetric (din cauza rezistenteleor de 1 Ohm serie, proportional cu consumul) Mai este dezavantajul puterilor consumate de cele doua regulatoare care din punctul lor de vedere (cu referintele alea incrucisate) vor asigra o cadere de V/2 ( fiecare inmultita cu curentul ramurii respective) deci e un compromis de putere care poate fi acceptabil pentru curenti mici de sarcina (depinde de aplicatie) RR Editat Mai 3, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 Acum 10 minute, roadrunner a spus: GND-ul nou creat se poate deplasa un pic in cazul consumului asimetric Se cam deplasa cu rezistentele de 1 Ohm, consumul fiind ușor asimetric din cauză că pe ramura pozitivă am pus alimentarea de 5V pentru uC și display. Am rezolvat folosind rezistențe de 10 Ohm. Link spre comentariu
the same Postat Mai 3, 2024 Autor Partajează Postat Mai 3, 2024 Da, m-am lovit de problema asta la unele experimente. Link spre comentariu
roadrunner Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 (editat) Acum 49 minute, zvonacfirst a spus: Am rezolvat folosind rezistențe de 10 Ohm. intuitia imi spune ca ar fi trebuit sa fie si mai rau cu 10R la acelasi curent tras (U=R*I) probabil ca ti s-a redus si curentul de sarcina din cauza la 10R imi scapa mie ceva? Astept pe unul care chiar stie ce vorbeste sa se uite la chestia asta. RR PS - curentul de repaus e zero numai datorita faptului ca regulatorul 1 (cu iesirea de 18V) este suma celor doua (+9V si -9V). Editat Mai 3, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
ionut120v Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 (editat) Se poate construi folosind un operational si un divizor rezistiv, se poate folosi un operational de putere, pentru cei 500 mA, folosind in divizor rezistente de valoare mica, ex 10 ohm ca in solutia prezentata mai sus puterea consumata in gol e mare. rezistenta din iesirea amplificatorului asigura stabilitatea acestuia trebuie verificata conditia de stabilitate in data sheet, cu 100 ohm majoritatea sunt stabile. Alta versiune mai putin precisa dar neconditionat stabila este cu amplificator de curent cu tranzistoare. Versiunea 2 se poate construi pentru curenti diferentiali de 500 mA la 9v si 500mA ai 5 w pe un tranzistor, trebuie sa te asiguri ca poate disipa puterea respectiva. Intrebarea la care asteptam raspunsul este urmatoarea. curntul diferntial este de 500mA sau curentul intre bare V+ si V-. Editat Mai 3, 2024 de ionut120v Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 3, 2024 Partajează Postat Mai 3, 2024 In epoca asta problema se rezolva prin "generarea" tensiunii negative cu o sursa izolata, asta pentru puteri relativ mici. De obicei sunt dispozitive hibride si genereaza o tensiune de iesire pe care o legi cu plusul la masa si obtii ce ai necesar ca sursa negativa fata de masa... cum deja ai tensiunea pozitiva, inseamna ca ai rezolvat problema. https://vi.aliexpress.com/item/1005006458357321.html Insa, in majoritatea aplicatiilor poti sa treci de la OA clasice cu alimentare simetrica la cele care lucreaza cu alimentare numai V+/asimetrica dar pot tolera si tensiuni negative pe intrare - evident ca trebuie reconfigurate schemele... Eu de multi ani nu mai am de-a-face cu tensiuni negative din aceasta cauza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum