danursu Postat Aprilie 28 Partajează Postat Aprilie 28 Buna ziua, s-a intervenit recent la tabloul electric, posibil si perete.E vorba de o garsoniera- bloc construit in 1974, instalatie din aluminiu cu impamantare, nu s-au inlocuit sigurantele.Acum problema e ca nu mai vad din perete iesind impamantarea, la perete am asa: 1 panglica cu doua conductoare negre groase -banuiesc ca faza-nul de intrare, 1 panglica cu doua conductoare bleumarin groase toate acestea in partea stanga deasupra tabloului + alte doua cabluri galbene mai subtiri care ies din partea dreapta.Am atasat pozele cu peretele, ignorati cablul alb gros din dreapta, e circuit separat pentru plita electrica. Am urmatoarele intrebari 1- mai am impamantare sau e posibil sa fie taiata de la perete? 2-pentru ce sunt firele galbene? 3- se mai poate face ceva, spart peretele si dezvelit cablurile de impamantare? 4- la cine apelez la perete, Enel sau nu e de competenta a lor? Multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 28 Partajează Postat Aprilie 28 Apelezi la un electrician, fiind pe proprietatea ta.Împământarea trebuia să fie un conductor masiv, cu izolația de culoare verde/galben.Ai putea și singur să vezi dacă e prezentă în gaura aia. Link spre comentariu
bmwh548 Postat Aprilie 28 Partajează Postat Aprilie 28 Impamantarea e singurul conductor din cupru din instalatia originala. Ar trebui niste poze de ansamblu. Ar trebui sa fie legat pe o bara/regleta/surub impreuna cu celelalte impamantari (care se duc la bucatarie si inspre baie). Link spre comentariu
danursu Postat Aprilie 29 Autor Partajează Postat Aprilie 29 (editat) Buna seara, am revenit cu cateva poze cu tabloul, primele doua sunt de ansamblu sus si jos .Eu nu vad decat cate doua fire perechi negru si albastru inchis, observati cele negre intra in siguranta de prize, cele bleumarin in cea de lumina, in total 4 aluminiu gros.Din dreapta mai pleaca cablul acela mare alb spre plita electrica. Mai sunt doua galben-verzui mai subtiri dar nu cred ca ar fi impamantare pentru ca sunt conectate la siguranta generala.Daca dvs. observati impamantarea va rog sa-mi spuneti care este, exista un fir de impamantare vizibil dar provine doar de la plita electrica, nu stiu daca borna respectiva e conectata la firul de cupru impamantare . In plus asi dori sa stiu: 1-cum disting faza de nul la firele groase din stanga tabloului.De exemplu este faza si nul pe firele negre si faza si nul pe bleumarin, sau doua faze pe negru iar pe bleumarin doi nuli de lucru ? 2-cum ar trebui legate aceste 4 fire corect la sigurante ? sunt 2 sigurante bipolare pt. prize si lumina iar una e generala tetrapolara, ultima din dreapta e pentru plita. Observ ca in siguranta generala nu intra tensiune de la cablurile de aluminiu, nu mi se pare normal.Oricum cred ca conexiunile facute nu sunt bune. Astept raspunsurile dvs, multumesc. Editat Aprilie 29 de danursu Link spre comentariu
bolek Postat Aprilie 30 Partajează Postat Aprilie 30 (editat) Din ce e placa aia neagra de dedesubt? Se poate ea scoate si vedea ditamai gauroiul unde a fost panoul vechi, probabil din marmura cu 4 socluri ceramice, in care venea curent de la contor, pe vremea cand acesta era in casa? Intreb pt ca am vazut undeva genul asta de cablaraie si blocurile respective aveau fir de impamantare de cupru in textil pe coloana separata la priza de la intrarea in baie...atat! deci nu pleca fir din panou. La mutarea contorului pe hol, s-au gasit doar cele 2 fire faza nul... Editat Aprilie 30 de bolek Link spre comentariu
bmwh548 Postat Mai 9 Partajează Postat Mai 9 Cine a facut mizeria aia trebuia sa se rezume la cizmarie, poate acolo se pricepe mai bine. Cele doua fire albe subtiri (ingalbenite de vreme) sunt alimentarea generala (faza plus nul de lucru). Ele intra in siguranta generala (care e aleasa extrem de neinspirat) si de acolo pleaca "alimentari" pentru celelalte sigurante. Perechea maro (valabil si pentru cea albastra) au fiecare cate un nul de lucru si o faza. Identificarea se poate face cu un creion de tensiune (fara a se demonta nimic in tablou), dar nu vad utilitatea. Nu vad nul de protectie in tablou, daca ar fi existat trebuia legat pe "regleta" aceea din stanga (unde este legat firul galben-verde). Un artificiu practicat uneori este legarea nulului de protectie pe cel de lucru, dar nu s-a facut nici asta (sau cel putin nu vizibil in poze). Al doilea cablu alb (cel care e marcat cu scoci maro), unde pleaca? Dat fiind intrebarile si exprimarea sfatul meu este sa apelati la un electrician pentru refacerea tabloului, exista unele subtilitati care sunt peste nivelul unui incepator. O greseala aparent nesemnificativa poate duce la o problema costisitoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum