Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panouri acustice echipate cu Supravox 215 bicone


Costa

Postări Recomandate

Este asemanator  cu cea din foto:

 

https://www.decware.com/newsite/images/bestysolida.jpg

sau:

 

liue6q0mzl861.jpg

 

Daca pliezi panoul, obtii asa ceva:

 

http://glowinthedarkaudio.com/openbaffle.html

 

De vreo 15 ani ascult  si pe panouri acustice cu Monacor SP-205/8, sunt foarte multumit. Difuzoarele sunt ieftine, o bucata de pal nu e o avere, merita sa incerci.

Mai nou m-am dotat c u panouri acustice cu Sopravox 215 Bicone, panourile inca sunt in lucru, adica nu sunt finisate si lacuite. Le-am montat provizoriu si asa au ramas...de trei ani.

Link spre comentariu

Primul link nu l-am putut deschide.

Sunt interesat sa aflu mai multe.

As putea sa vad ce ai construit? cum se calculeaza?cum se aude?

Conditiile pt camera de ascultare?

Daca e permis pe acest subiect...ori pe unul din subiectele mele despre boxe ,ori prin PM .

Link spre comentariu

Momentan nu am poza cu panourile, dar am cu difuzoarele:

 

DSCF3577.jpg

 

DSCF3578.jpg

 

DSCF3579.jpg

 

Nu stiu sa am vreo carte sau  documentatie in format digital, despre cum se calculeaza panourile acustice.

Pentru difuzoarele monacor Monacor SP-205/8 am facut panourile din pal de 18 sau 20mm, dimensiuni 120cm*80cm, difuzoarele sunt cate doua pe panou.

 

 Pentru Supravox am folosit asa ceva:

 

foto-2-panouri.jpg

 

La fabrica de mobila din Todiresti am gasit un blat asamblat din sipci de lemn de frasin, facut pentru o masa serioasa, norocul meu a fost ca blatul s-a curbat dupa ce s-a uscat, nu mai aveau cum sa-l foloseasca. L-am cumparat cu 80 euro, in banii astia l-au taiat in doua si i-au facut canturile si colturile la rotunt. Acum am doua panouri de 90*95cm, urmeaza sa le slefuiesc, sa le dau cumai multe straturi de bait, pana obtin nuanta dorita, apoi lac plus slefuire, tot asa, mai multe straturi, pana sunt multumit de aspect.

 

Am citit pe undeva ca difuzoarele nu trebuie montate in centrul panoului acustic, este bine sa fie usor excentric, nu o sa explic acum de ce. Difuzoarele Monacor le-am montat simetric fata de axa vericala, arata bine cand panoul este pus , la inaltime de cel putin 1m. Daca sta pe podea, arata mult mai bine daca difozorul este mai spre partea superioara a panoului.

 

Teoretic panoul acustic ar trebui sa fie cat mai mare, totusi eu sunt multumit cu dimensiunile mentionate. Daca vrei panou mai mare, poti sa-l pliezi. Daca pliezi toate laturile la 90 grade obtii ceva care seamana cu o incinta acustica, fara panoul din spate.

 

Un amic a recuperat carcasele de la niste incinte acustice de vreo 60 cm inaltime, a demontat difuzoarele originale, apoi a  montat pe panoul spate un difuzor de banda larga, recuperat dintr-un televizor. Asa a realizat rapid un panou acustic pliat. Difuzrul folosit era eliptic, Saba sau Salora, cu membrana alba. Finisajul incintei consta intr-o husa din panza neagra pe care o spala de cate ori este nevoie. Citise el pe net ca acele difuzoare ar fi ceva de calitate.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Acum vad ca ai intrebat si de conditiile pentru camera de ascultare... Aici putem discuta doar teoria, in practica fiecare asculta unde poate. Arta este sa te orientezi, sa imbunatatesti un dormitor sau un living, cat sa-ti fie comod sa asculti acolo. Eu, care am doua proprietati, in total as avea 7 camere plus doua garaje, tot nu mi-am permis sa-mi amenajez o camera strict pt auditii. In plan aveam un fel de home cinema, in casa de la tara, la etaj, am o camera de 7,5M pe 3,75m care acum este folosita si ca ca dormitor. Am fotolii, am draperii din material gros, am si o masuta unde sa tin paharul cu coniac...nu am TV...

 

Acum 1 oră, Shambala a spus:

Nota moderatorului:   - am despartit subiectele.

 

Atentie, panourile cu balamale sunt o prostie.

Sau in orice caz numai hi-fi nu.

 

 Eu zic ca nu ar fi chiar asa rau. Balamaua a ia tip banda nu cred ca vibreaza. Sau e vorba de alt aspect?

Link spre comentariu

Distantarea recomandata fata de peretele lateral , latimea panoului, distanta rezonabila intre incinta stanga si dreapta adunate pot sa indice din start daca sunt potrivite cu spatiul existent.

 

Daca tot avem un subiect poate stie cineva

-mod de calcul pt open baffle pornind de la parametrii T/S,

-materialul potrivit pt panou,

-grosimea acestuia ,

-locul de montare al dif,

-modul de montare al dif,

-ce ?Fb? (bas) se poate obtine pornind de la Fs=56hz?

-doar full range cu Qts>0.7 ?

-se poate si cu 2,3 cai ?

 

Difuzoarele arata f bine si costa destul de mult.

Cu balamale sau fara...

Se pot gasii si alte solutii pt fixarea si stabilitatea constructiei .

Spuneti despre panouri 120x80cm respectiv 90x95cm.

Si pt varianta "pliata" panoul central e la fel de lat ? dar lateralele?cum se stabileste marimea unghiului in cazul plierii?

 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Ovidanie a spus:

 Eu zic ca nu ar fi chiar asa rau. Balamaua a ia tip banda nu cred ca vibreaza. Sau e vorba de alt aspect?

O incinta acustica - fie ea si tip panou infinit, trebuie sa fie perfect rgida, in sensul ca peretii ei trebuie sa functioneze ca ranforsare unul pt celalalt.

Altfel vor vibra independent, fiecare cu frecventa sa proprie de rezonanta.  In plus sunt necesare si alte ranforsari.

Pt ca marea majoritate a incintelor tip panou infinit sunt facute de amatori, in mod curent lipsesc ranforsarile, asa ca vibratiile panoului sunt extrem de puternice. Si nici grosimea acestuia nu este suficient de mare pt a asigura o buna rigiditate in absenta ranforsarilor.

 

S-au facut incinte [cica] reusite cu cuplaje elastice intre placile componente, dar in general sunt unicate, si au necesitat fantastic de multa munca (incercari).  Un caz aparte poate fi analizat la incintele realizate de Ahegyes, unde placutele componente sunt relativ mici.

Link spre comentariu

Pun cateva informatii gasite.

Asta nu inseamna ca stiu cum se calculeaza...necesita camera peste ce am eu...

 

https://www.diyaudio.com/community/threads/how-do-you-do-the-math-for-a-open-baffle-speaker.347071/

-Anularea basului are loc atunci când distanța de la partea din față a șoferului la cea din spate a șoferului este de o lungime de undă. În acest caz, raza deflectorului ar fi jumătate de lungime de undă.
-Folosind ecuația de undă f = v / λ putem calcula frecvența de rulare pentru orice rază de deflector. Deoarece λ = 2r obținem ecuația finală f = v/2r.
-de exemplu, pentru un deflector cu raza de 1,0 m și luând viteza sunetului ca 340 m / s, obținem o frecvență de rulare de 340/2,0 = 170Hz.
-Cu toate acestea, roll-off-ul este foarte blând, iar basul va fi de doar 6dB în jos la 85Hz.

 

-pentru Fc ~ Fs ( important cu O.B. deoarece câștigul sub Fc este mișcarea irosită)
Fc = 360 / ( B.W. * Qts )

B.W. ~ lățimea deflectorului

 

Aici subiectul este tratat dpdv al unui sbw.

https://www.diysubwoofers.org/dipole/  -

- ...la sistemele de bas dipol, radiația din spate este lăsate netratata și, în schimb, răspunsul general al sistemului este ajustat prin variația dimensiunea deflectorului și "Q"-ul sistemului pentru a obține cel mai bun general caracteristicile răspunsului

 

-Răspunsul sistemului va fi afectat de o scădere cu 6 dB / oct a ieșirii sub o frecvența specială denumită Fequal, care depinde în mod direct de dimensiunea deflectorul. 

Fpeak = c/(D)

Eequal = Fvârf/3

-ex: D=1.43m !!! Fp=240hz Fe=80hz 

 

- cu cât deflectorul este mai mare, cu atât este mai mare eficiența, dar răspunsul la partea superioară capătul benzii de trecere ar putea deveni oarecum neregulat, deoarece Fpeak este redus.

-Aproape toate modelele de bas dipol încorporează unele mijloace de stimulare a răspuns la frecvențe joase pentru a compensa pierderea deflectorului. De obicei, una sau mai multe dintre următoarele metode sunt utilizate:

1-Este angajat un șofer cu Q ridicat (Q-ul ridicat are ca rezultat un vârf în cel al șoferului răspunsul aerului liber la frecvența sa de rezonanță).

2-Q-ul sistemului este mărit prin utilizarea unui rezistor de serie (Qes este crescut, ceea ce duce la o creștere a Qts).

3-Egalizarea activă este utilizată pentru a stimula răspunsul la frecvențe joase.

4-Filtrarea activă sau la nivel de linie este utilizată pentru a reduce nivelurile de frecvență mai ridicate pentru a se potrivi cu răspunsul la frecvențe joase.


https://www.tolvan.com/index.php?page=/basta/basta.php

-download soft de simulare Basta

 


 

 

Link spre comentariu

@ Costa - Ce inseamna la o boxa deflector, sofer si Q?

 

Aveti grija ca astfel de postari nu aduc nici un ajutor nici forumului si nici chiar dvs.

Daca stiti despre ce vorbiti, scrieti - eventual explicati cu cuvintele dvs.

Daca nu, puteti eventual intreba.

Dar daca mai scrieti astfel de bazaconii ca explicatii  - la urmatoarea astfel de postare luati o pauza.

Link spre comentariu
9 minutes ago, Shambala said:

sofer

Asa traduce google-translate "driver".
Daca folosea ceva soft dotat cu AI, traducerea era cam asa:
"Anularea basului apare atunci când distanța de la partea din față a difuzorului până la partea din spate a acestuia este egală cu o lungime de undă. În acest caz, raza panoului ar fi jumătate dintr-o lungime de undă."

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Cloudy & Dumitrumy, eu cunosc bine lb. engleza, am lucrat chiar si ca traducator profesionist, am facut si corectura.   Asa ca inteleg perfect sensul traducerilor +/- eronate ale d-lui google.

Dar acest forum este vizitat si de persoane care nu cunsoc [bine] limba engleza si vin aici sa caute informatii sau explicatii.  Care trebuie sa fie inteligibile si de preferat usor de inteles.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, Shambala a spus:

Cloudy & Dumitrumy,

Scuze, am citit doar primul rand, nu am vazut continuarea. Dar si eu doream sa spun ca asa traduce Google si nu a modificat nimic, nu ca nu ati sti engleza. 

Link spre comentariu

Multe intrebări.

Acum 6 ore, Costa a spus:

Spuneti despre panouri 120x80cm respectiv 90×95cm.

Ce să spun despre panouri?

 

Mai era o intrebare despre cat poate să coboare in frecvență difuzorul. Pentru puterea nominală, probabil se poate calcula. Dar din ascultate pot spune că la volum mic, chiar și Monacor-ul de 8W, coboară foarte bine in frecvență. 

Panouri acustice pe 2-3 căi nu am auzit. Panoul acustic este soluția ieftină de a pune la treabă un difuzor de bandă largă, iar cu efort minim rezultatele sunt excepționale.

 

Acum 2 ore, cloudy a spus:

...Anularea basului apare atunci când distanța de la partea din față a difuzorului până la partea din spate a acestuia este egală cu o lungime de undă. În acest caz, raza panoului ar fi jumătate dintr-o lungime de undă...

Acesta este motivul pt care difuzorul nu trebuie amplasat in centrul panoului.

 

Despre ranforsări și grosimea panoului radiant... pal de 18mm este suficient pt. Monacorul de 8W.  Panourile pt. Supravox intenționam sa le confecționez din MDF. Norocul a făcut să găsesc tăblia de masă, grosime 35mm, chiar dacă sunt mai mici decât mi-aș fi dorit, după baițuire și lăcuire vor arăta grozav de bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări