Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hintelijenta hartificiala revine

Postări Recomandate

• Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 28 minute, Badman a spus:

prostia naturala

Asta e ! asa sa-i ramana numele.

Citat

Va veni ziua când toți aplaudacii AI îşi vor da seama că şi-au tăiat craca de sub picioare!

cine sunt aplaudacii astia ca mie nu mi-e clar?

E un lucru dovedit ca majoritatea nu inteleg cum functioneaza (si nu spun asta de pe vre-un pedestal al cunoasterii)

De fapt machine learning este (simplificat spus) gasirea unui model matematic la o problema la care nu stim exact rezolvarea si incercam sa gasim o functie matematica care sa aproximeze rezolvarea avand la dispozitie un munte de date cu rezultate ale problemei.

Folosind rezultatele astea invatam reteaua neuronala sa devina acea functie (model matematic) pe care ni-l dorim din capul locului. Asta se numeste proces de invatare dupa care reteaua antrenata poate aproxima raspunsuri corecte statistic bazate pe rezultatele anterioare. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 57 minute, cloudy a spus:

Poate l-ai folosit numai pentru a sta la bărfă cu el, despre nimic.
Nu stiu ce pregătire ai, dar încearcă, de exemplu, să proiectați împreună ceva: o mătură, un soft sau un motor fotonic.
Apropo de inteligența roboțelului AI, tu cum definești inteligența altfel decăt capacitatea de a acumula și utiliza cunoștințe dobăndite anterior pentru a rezolva diverse situații ?

Nici eu nu stiu ce pregatire ai dar cred ca stiu mai multe despre asta decit tine si multi de aici de pe forum.

Acum 56 minute, roadrunner a spus:

De fapt machine learning este (simplificat spus) gasirea unui model matematic la o problema la care nu stim exact rezolvarea si incercam sa gasim o functie matematica care sa aproximeze rezolvarea avand la dispozitie un munte de date cu rezultate ale problemei.

Folosind rezultatele astea invatam reteaua neuronala sa devina acea functie (model matematic) pe care ni-l dorim din capul locului. Asta se numeste proces de invatare dupa care reteaua antrenata poate aproxima raspunsuri corecte statistic bazate pe rezultatele anterioare. 

RR

Si asta inseamna inteligenta?!?

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 oră în urmă, BRANCA a spus:

veni ziua când toți aplaudacii AI îşi vor da seama că şi-au tăiat craca de sub picioare

De muncă o sa se găsească mereu! Faptul că locul meu de muncă sau al lui SSB o sa fie luat de un AI, asta din motive de performanță / costuri, nu înseamnă că noi o sa murim de foame din cauza AI-ului.

Link spre comentariu
Citat

Faptul că locul meu de muncă sau al lui SSB o sa fie luat de un AI, asta din motive de performanță / costuri, nu înseamnă că noi o sa murim de foame din cauza AI-ului.

nu cred ca o sa omoare job-uri ca al tau sau a lui Sesebe dar o sa ucida o gramada de "Bullshit Jobs" (nu am inventat eu termenul e dintr-o carte consacrata link mai jos)

https://blackwells.co.uk/bookshop/product/9781501143335?gC=8ad8757ba&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwwO20BhCJARIsAAnTIVRq1YFZiAfHdZIFzXcP8W2tsM0Hx_GJdF6-8F3RL0bBpCZUH1YF0c0aAkgmEALw_wcB

Matematica n-a omorat pe nimeni.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Nici eu nu stiu ce pregatire ai dar cred ca stiu mai multe despre asta decit tine si multi de aici de pe forum.

Dă-mi voie să mă îndoiesc de cele afirmate de tine. Oricum nu are legătură cu subiectul.
Totuși, în căt timp crezi că ai rezolva problema asta fără a apela la AI (care o rezolvă instantaneu) :

"Ce viteza fata de apa va avea o barca care merge contra unui curent de apa de 3km/ora, la un unghi de 25 de grade drepta, cu vant din spate la 13 grade stanga de 5Km/ora, daca viteza fata de o barca care vine din sens opus (în aceleași condiții de vănt și curent de apă) este 14 km ora ?"
L.E. Este doar un exemplu de problema pe care un om o poate rezolva pierzand timp.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 19 minute, cloudy a spus:

"Ce viteza fata de apa va avea o barca care merge contra unui curent de apa de 3km/ora, la un unghi de 25 de grade drepta, cu vant din spate la 13 grade stanga de 5Km/ora, daca viteza fata de o barca care vine din sens opus (în aceleași condiții de vănt și curent de apă) este 14 km ora ?"

asta se face si fara AI.

Problema tipica de AI e cand ai un experiment (fizic sa zicem) si ai sapte variabile de intrare care iti misca valoare masurata la iesire, habar n-ai daca varibilele de intrare sunt "cuplate" (daca sunt idependente) si nu poti vedea cum depinde rezultatul de ele. Tor ce poti sa faci e sa inregistrezi cum se misca valorile de intrare si pe cele de iesire si sa antrenezi un model AI. Asa obtii un predictor de precizie rezonabila pentru problema data (un fel de simulator)  - ai nevoie totusi de un munte de rezultate experimentale. (se pare ca asta e si limitarea de performanta la AI in viitor, lipsa datelor noi pentru a antrena noi modele)

RR

Citat

Edward Teller. Unu mai ambițios.

au omorat asti pe cineva cu H-bomb ? cred ca au facut numai experimente (non combat) - parca rusii au trantit cateva si ei si nu e calr pe unde si cum.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Acum 27 minute, cloudy a spus:

Multe se pot face și făra AI.
AI o face instantaneu. Omul pierde ceva timp.
Asta am vrut să spun.

foarte corect.

Totul a plecat de la Yann LeCun in anii 90 cand a facut primul model care recunostea scrisul de mana (cifre) cu o eroare de 12% pe setul dat (MNIST) - de atunci s-a ajuns la precizie de 0.23% pe acelasi set.

Am studiat problema asta ca aparea ca un capitol intr-o carte de electronica (DSP de fapt) si m-am apucat sa reimplementez in hardware ce a facut el in software (prin 2005 cred ca era) - am facut o implementare a functiei de activare (sigmoid) care iti dadea rezultatul in 3 tacturi de ceas (pipelined) deci la fiecare perioada de ceas. Intre timp s-a dovedit ca toata teoria cu functia de activare de tip sigmoid la perceptron era de fapt ne necesar de complicata si s-au folosit functii de activare mult mai simple (rectifer - care e simplu de implemetat) si cu rezultate la fel de bune.

Astea au fost timpurile cand s-a progresat rapid cu matematica si hardware-ul dedicat de AI. (chiar facusem o firma de asa ceva prin 2010 - se chema Adaptive Neuro Machines ltd.)

RR

link la cartea care m-a pus pe traiectoria asta (capitolul 26)

https://www.analog.com/en/resources/technical-books/scientist_engineers_guide.html

link la capitolul respectiv

https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/dsp-book/dsp_book_Ch26.pdf

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Referitor la hardware-ul folosit in AI. am inteles ca sunt ferme asemnatoare celor de minat criptomonede bazate pe GPU, dar alea consuma enorm, probabil ferme de minat se refolosesc pentru AI din moment ce cererea a crescut.

Principala problema cu AI pe tehnologia asta e incalzirea globala.

Fermele asta simuleaza probabil retele neuronale.

Dar oare retele neuronale pe FPGA dezvoltate de @roadrunner nu sunt mai eficiente energetic.

Link spre comentariu

FPGA-urile nu pot sa faca ce fac GPU-urile si anume o caruta de nuclee (de aia bate si CPU-urile) care lucreaza in paralel. In plus mai vin la pachet si cu acceleratie hardware. Daca mai adaugam si faptul ca si softul/bibliotecile sunt foarte bine dezvoltate (ca doar NVidia si restu' asta fac) => GPU-urile sunt imbatabile. 

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări