Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RADIONEL - piesa de colectie

antun

Postări Recomandate

Am un aparat de radio cu eticheta din imagine , cred ca e din 1925 sau 1926 . Posibil sa fi fost asamblat cu un Kit francez , Soc. Radionel , din cate am inteles a fost prima firma romaneasca inregistrata la registrul comertului in 1925 avand ca obiect de activitate comertul cu radioreceptoare si diverse radiotehnice . Nu reusesc sa mai pun o poza , mai incerc .

Acum 2 ore, antun a spus:

Am un aparat de radio cu eticheta din imagine , cred ca e din 1925 sau 1926 . Posibil sa fi fost asamblat cu un Kit francez , Soc. Radionel , din cate am inteles a fost prima firma romaneasca inregistrata la registrul comertului in 1925 avand ca obiect de activitate comertul cu radioreceptoare si diverse radiotehnice . Nu reusesc sa mai pun o poza , mai incerc .

radionel1.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• antun

11

• doru3160

3

• sonic11

3

• tubeman

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Citeva date gasite repede despre societate Radionel:

Paginile cu domeniul radio din Anuarul SOCEC pentru Bucuresti din 1925. Doar o reclama si citeva firme, printre care si Radionel.

http://drive.google.com/uc?export=preview&id=12AVgvWzRdTXWmvaEzjhUMRtXq4C9vvL1
http://drive.google.com/uc?export=preview&id=18cmxK6Qfb5Sx3Z5kxH6tACEi2C8uoqvT
http://drive.google.com/uc?export=preview&id=1x6yfqLPL5_aLDSKzN3Uyn9Bp3h6OYO0V

Proprietarul, George Munteanu-Cârnu, e mentionat in Buletinul Asociatiei generale a inginerilor din  România (A.G.I.R.) din ianuarie 1928 cu studii in Franţa si ca director al societatii Radionel.

http://drive.google.com/uc?export=preview&id=1jRBgumX1bnk1CxO6LHlMevKKndMXQY9C

Ulterior, in cursul anului 1928, va ajunge director general al Societatii de difuziune radiotelefonica din România, SRR de azi. Casatorit cu doctorita Virginia Munteanu-Cârnu, sora polemistului Pamfil Şeicaru.

https://www.rador.ro/2015/11/01/radioul-national-la-87-de-ani/

Firma pare a fi fost longeviva, am gasit si o mentiune despre ea intr-o reclama din ziarul Buna Vestire din 19.12.1937 si apare si in Cartea de telefoane Bucuresti din 1938.

http://drive.google.com/uc?export=preview&id=1mAtHesJxi5GKn1ffOBEHXhQSPtWfSW01

Editat de tubeman
Link spre comentariu

Multumesc de informatiile postate despre " Radionel" .  Au aparut reclame inca din primele numere ale revistei Radio Roman din 1925 . Am aceste reviste , sa vad dupa masa cum reusesc sa postez reclamele si pozele . Nu prea ma pricep .

D-na Lenuta Chirita mentioneaza aceasta firma intr-un articol mai vechi pe Radiomuseum .

Chiar acum, antun a spus:

Multumesc de informatiile postate despre " Radionel" .  Au aparut reclame inca din primele numere ale revistei Radio Roman din 1925 . Am aceste reviste , sa vad dupa masa cum reusesc sa postez reclamele si pozele . Nu prea ma pricep .

D-na Lenuta Chirita mentioneaza aceasta firma intr-un articol mai vechi pe Radiomuseum .

Link spre comentariu
Acum 5 minute, antun a spus:

IMG_0079.thumb.jpg.402f313666ff9d5ebccf71f28d8d751d.jpg

Link spre comentariu
La 21.04.2024 la 12:51, antun a spus:

IMG_0079.thumb.jpg.402f313666ff9d5ebccf71f28d8d751d.jpg

Link spre comentariu
La 20.04.2024 la 19:58, antun a spus:

Am un aparat de radio cu eticheta din imagine , cred ca e din 1925 sau 1926 .

Din ce stiam eu, pana in 1925, in Romania, era interzis sa deti aparate sau posturi TTF!

Link spre comentariu
Acum 12 ore, doru3160 a spus:

Cum estimarea datei este relativa si subiectiva, se accepta. Parca daca ar fi din 1928 ar fi mare pierdere pt piesa de colectie?

Data consider ca e corecta . Am , poate primul program radio in l. romana al posturilor care se puteau receptiona in 1925 pe teritoriul tarii noastre si programele transmise . E supliment la revista " Radio Roman" . Intr-un numar al revistei , un cititor intreba in acelasi an daca se fabrica aparate de radio la noi in tara .  Raspunsul unui redactor a fost ca se fabrica de catre " Fabrica de telefoane " Timisoara . Intr-adevar , sunt reclame cu aceasta fabrica de unde reiese ca se vindeau aparate de radio in 1925 si cateva modele si piese detasate radio . Din pacate , informatiile sunt putine , nu rezulta clar ca aparatele respective au fost asamblate , construite sau doar vandute de firma respectiva .  

O sa pun mai tarziu reclame cu Radionel si Fabrica de telefoane  Timisoara .

Acum , poate modelul Radionel pe care-l am poate fi fost asamblat sau doar vandut si ceva mai tarziu . Bateria a fost fabricata poate ceva mai tarziu , la Timisoara special pentru alimentarea aparatelor de acest gen . Pe langa tensiune de filament , asigura si anodica , de negativare..

Link spre comentariu
Acum 31 minute, antun a spus:

Acum , poate modelul Radionel pe care-l am poate fi fost asamblat sau doar vandut si ceva mai tarziu . 

Despre asta vorbeam. Fără un document care sa ateste vânzarea, restul sunt povesti pe care le savuram, dar fără o legătură directa cu data de fabricație sau data la care a intrat în serviciu acel aparat. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări