cloudy Postat Aprilie 20 Autor Partajează Postat Aprilie 20 Chiar nu există nici o metodă simplă (nu nepărat LED) ca să modificăm rapid "culoarea" unei surse de fotoni ... luminoși ? Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 Ori folosesti 2 leduri pt a obtine tonuri diferite, ori folosesti o prisma. Link spre comentariu
cloudy Postat Aprilie 20 Autor Partajează Postat Aprilie 20 (editat) Cu două LED-uri nu prea merge să faci modulație in frecvență cu bandă prea mare Iar o prismă înseamnă mecanică. Adică este complicat și cu latență mare. Electronic (electric) chiar nu se poate ? Editat Aprilie 20 de cloudy Link spre comentariu
roadrunner Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 (editat) nu merge cu prisma, frecventa nu se schimba. (legile fizicii) Editat Aprilie 20 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat Aprilie 20 Autor Partajează Postat Aprilie 20 (editat) @roadrunner Nu-i problema. Pot să mă exprim și corect. Așa cum ne-a spus user @Ovidanie mai sus. Refolmulez, cum putem modifica simplu lungimea de undă a unei lanterne ? Editat Aprilie 20 de cloudy Link spre comentariu
roadrunner Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 (editat) ce sursa de lumina are lanterna asta? hai ca m-am plictisit deja, e aceesi chesti ori cum ai formula intrebarea. Daca ai o sursa de o anumita frecventa si o incetinesti cu o prisma i se modifica lunfimea de unda (din cauza modificarii vitezei de propagare lungimea de unda e invers proportionala cu viteza) deci daca viteza scade creste lungimea de unda (si invers) - deci lungimea de unda se modifica. sa spun altfel daca treci IR printr-o prisma nu o faci violet. (fizica de clasa 12-a) Monochromatic light doesn't have any components. It will not disperse while passing through a prism, it will deviate RR PS - Daca te uiti printr-o prisma nu poti sa veti viata in Roz Editat Aprilie 20 de roadrunner Link spre comentariu
cloudy Postat Aprilie 20 Autor Partajează Postat Aprilie 20 6 minutes ago, roadrunner said: lungimea de unda e invers proportionala cu viteza Einstein , Albert Einstein, dacă mai trăia și era membru elforum.ro cred că ar fi intrat cu tine într-o polemică. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 Acum 21 minute, roadrunner a spus: nu merge cu prisma, frecventa nu se schimba. (legile fizicii) Propun un exercitiu de imaginatie. O sursa si un receptor, ambele fixe. In calea luminii o prisma care se roteste (cu viteza mica). Daca sursa se aprinde la un anumit unghi fata de prisma, la receptor va ajunge o culoare. Trebuie corelata aprinderea lampii cu viteza de rotatie a prismei si la receptor vor ajunge selectiv toate culorile din spectrul sursei. Link spre comentariu
roadrunner Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 (editat) daca sursa e monocromatica va ajunge aceesi culoare (fizica, nu imaginatie) hai s-o luam altfel, daca se putea cu prisme nu era mai simplu da facem led-uri verzi (ca-s usor de fabricat) si fa facem prisme in led-ri (in plasticul led-ului) sa le facem de toate culorile - ne-am chinui ca idotii cu semiconductori si dopaje speciale. RR Editat Aprilie 20 de roadrunner Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 Si daca nu e monocromatica? Link spre comentariu
cloudy Postat Aprilie 20 Autor Partajează Postat Aprilie 20 13 minutes ago, roadrunner said: daca sursa e monocromatica va ajunge aceesi culoare Dacă viteza de rotație a prismei se apropie de viteza fotonilor care o lovesc, eu cred că o să vedem un curcubeu ... multicolor. Link spre comentariu
roadrunner Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 (editat) Citat Si daca nu e monocromatica? atunci se descompune in suma frecventelor componente care fiecare iese sub alt unghi din prisma ca pe coperta de la "Dark side of the Moon" - Pink Floyd (am inceput sa sun ca "captain obvious") RR Editat Aprilie 20 de roadrunner Link spre comentariu
ionut120v Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 Am vorbit pe undeva de modularea luminii solare datorata efectului doppler, produs de plasma im miscare, doar ca colegul @roadrunner mi-a aratat documentul original NASA, modulatia fiind de ordinul milihertzilor. Un efect doppler ceva mai vizibil am urmarit cu un prieten la receptionarea unui satelit meteo, acum 25 de ani. Se poate modula un laser modificand cavitatea de rezonanta cu ajutorul unui actuator piezoelectric. pentru radiatia incoerenta cum este lumina unui led modularea in frecventa nu are utilitate practica deorece deviatiile care se pot obtine sunt mai mici decat banda de emisie. In lumea laserelor receptia luminii modulate in frecventa este posibila cu ajutorul amplificatorelor optice care au banda de amplificare ingusta, transforma modulatia in frecventa in modulatie in amplitudine. https://www.thorlabs.com/newgrouppage9.cfm?objectgroup_id=16302 mai mult decat atit, la unele amplificarea depinde de polarizare o alta metoda de a reduce zgomotul sau de a transmite doua semnale pe acceasi fibra. Link spre comentariu
daniels Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 Exact la coperta asta m-am gandit camd am pomenit de prisma (serios!). Daca receptorul e fix si vrei ca pe el sa pice alta culoare ce faci? Eu m-am gandit sa rotesc prisma. Acum 6 minute, roadrunner a spus: atunci se descompune in suma frecventelor componente care ficare iese sub alt unghi din prisma ca pe coperta de la "Dark side of the Moon" - Pink Floyd (am inveput sa sun ca "captain obvious") RR Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 20 Partajează Postat Aprilie 20 https://en.wikipedia.org/wiki/Acousto-optic_modulator Link spre comentariu
Postări Recomandate