Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

brum 50Hz la radio interbelic

antun

Postări Recomandate

Buna ziua , am un radio interbelic pe care vreau sa-l reconditionez . Am constatat ca electroliticii de filtraj de 16Mf nu mai au capacitate . Am pus in locul lor noi , de aceiasi capactate , ma rog , de 22Mf chinezesti . Brumul persista . Nu am ESR-metru . Cu ce pot inlocui , sa incerc cu valori mai mari ? Multumesc . Rog pe cei care vor sa ma ajute cu aceasta informatie . 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• antun

6

• Kosmin

2

• validae

2

• QQme

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce tip de radio, dați detalii, fiindcă nu știm ce schemă are.Cel mai probabil mai e ceva în neregulă acolo, în afară de condensatorii schimbați.

Link spre comentariu

Precis e brum ? ca pe AM e plin de paraziti  ( casnici ,vecini tot felul de surse/ incarcatoare  ,  becuri Led ,etc....)care se manifesta ca si brum.....asta daca ziceti ca dupa schimbarea condensatoarelor nu este diferenta....

-  vedeti daca este diferenta la : cu antena- fara antena...

-  daca brumul creste daca apropiati mana de potentiometrul de volum sau alte zone ( fara sa atingeti ) 

- are redresare cu tub sau seleniu....seleniul face figuri....

-   un nume de marca si model ar fi bine de specificat...

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Păi dacă nici nu a specificat modelul, de unde să știm ce are ? Are un radio interbelic....deci sute de variante posibile.Și întradevăr, unele perturbații radio cauzate de electronicele din lămpi și surse, pot fi confundate ușor cu un ,,brum,,.

Link spre comentariu

Trebuie sa caut schema , modelul nu-l stiu , firma Paillard elvetiana , tuburi americane . Redresoarea 80 a mai fost inlocuita cred , este Tungsram si are culot american din fabrica , 2 picioruse mai groase , 2 mai subtiri . Finala audio cu 4 picioruse , pe culot scrie TUNG-SOL , made in USA . Pe balonul de sticla nu se mai vede scris nimic . 

Totusi , ar trebui sa mearga cu condesatori chinezesti , de aceiasi valoare ? Am mai inlocuit , e adevarat cam de mult si parca chinezesti de aceiasi valoare si a disparut brumul . Dar nu sunt tare sigur...

Link spre comentariu

Am mai reparat candva multe romanesti de Electronica si Popular , in mod sigur e in zona de alimentare si filtraj a aparatului .  Astea din anii aprox. 35 - 36 nu am reparat .

Link spre comentariu

Pune măcar niște poze cu șasiul, poate îl știe careva. Ce vrei să-ți spună cineva, că merge cu condensatori chinezești? Merge dacă sunt în toate mințile și la locul potrivit. Numai că brum de rețea nu ai doar din cauza filtrajului, ci și din cauza filtrajului. 

Link spre comentariu

Din ce imi amintesc , n-avea nici un efect potentiometrul de volum .  Am lucrat mai de mult la acest aparat .

Multumesc la toti pt interes , acum am pus aparatul din nou pe masa , nu-l mai dau jos pana nu-l repar . Chiar daca nu pot lucra doar cate o ora pe zi la el , tot o sa-l repar .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 18.04.2024 la 15:25, antun a spus:

Am constatat ca electroliticii de filtraj de 16Mf nu mai au capacitate ........ Cu ce pot inlocui , sa incerc cu valori mai mari ?

Nu recomand așa ceva, adică valori mai mari fiindcă e posibil să crape și redresoarea 80. Într-o foaie de catalog Tung-Sol stă scris maxim 10uF pt. primul electrolitic.

Fără osciloscop și generator de semnal este....mai greu de "identificat/ghicit" cui i se datorează brumul.

Link spre comentariu

Ce motiv au sa crape? filamentul se incalzeste lent, cand eram copil am pus o dioda in aia in scurt pe 300vdc, s-a intrerupt ribbonul care lega catodul la terminal, in rest n-a patit nimic.

Sa moara redresoarele alea trebuie folosire intensiva, cine mai foloseste asa ceva intensiv in ziua de azi.

Exista 10uF polipropilena la 400v de dimensiunea unei cutii de chibrituri, acolo nu trebuie mai mari deoarece nu e comutatie de forta cu curenti de riplu mari de frecventa mare.

Link spre comentariu

Radio Paillard, despre care se vorbește mai sus, folosește la redresare lampa 80.

Între lămpile 80 și EZ80 sînt diferențe semnificative și de construcție și funcționale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări