Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atasare antena FM aeriana la miniradio Sony

Postări Recomandate

Salutare, oameni buni!

Nici nu am stiut la ce discutii o sa duca postarea mea. Unde dai si unde crapa! Eu am dorit sa stiu daca pot atasa o antena externa acelui aparat miniatural Sony. Am aflat ca da. Pe lângă, am dorit sa aflu si ceva informatii despre acel circuit "misterios" -CXA1129N, din curiozitate. Nu am dorit nici sa fac reclama sau apologia acelui aparat sau seriei din care face parte el, este depasit, intr-adevar, pentru electronica din anul 2024, dar totusi este un aparat de radio interesant, ganditi-va ca am 2 aparate minuscule Sony SRF S-84, tot cu CXA1129N, care au si mega-bass si receptia este extraordinara-parerea mea- pentru un aparat analogic atat de mic si alimentat la 1,5 V. In fine, referitor la discutia initiala, am lipit o sarma exact unde am desenat pe schema cu roșu si am facut contact cu o sarma mai lunga, de cca 6m, fixata pe o prajină, in curte la țară. Vreau sa va spun ca receptia a crescut simtitor, am reusit sa receptionez si alte posturi la calitate stereo, comparativ cu receptia doar prin căști, dar mi-a fost frica sa continui, neavând protecție ESD, asa cum mi s-a spus. Oricum, nu au aparut interferente de nici un fel, receptia a fost foarte bună.  Inca nu am cumparat diodele 1N4148, o sa fac montajul final dupa ce le achizitionez, dar ideea a fost pusa in practică, cu bune rezultate.

Ma bucur pentru toate raspunsurile la topicul meu.

P.S - Siteul ukradio.info nu este de la ucrainieni, este de la englezi (United Kingdom - uk).

P.S.2  - A gasit pana la urma cineva datasheetul CXA1129N? Este, sau nu este secret?

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Astea două recepționează mai bine decât combina Sony si mai bine decat alte aparate de radio pe care le dețin. În plus, au si unde medii, la o calitate a recepției la fel de buna ca cea FM. Insist cu opinia că acel circuit CXA1129N este deosebit, pentru clasa din care face parte. De asemenea, mai am radioul Sony SRF-M97, digital, dar construit cu circuite Toshiba, alimentat tot la 1,5V, dar care nici nu se apropie ca si performanțe de Sony SRF S-84. 

P.S. - Pozele apar asa caci erau prea mari si am facut print screen pe  ecran ca sa aibe mai putin megabiți și astfel să le pot încărca pe elforum.

Screenshot_20240421-103456.png

Screenshot_20240421-103442.png

Screenshot_20240421-111658.png

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
Citat

A gasit pana la urma cineva datasheetul CXA1129N? Este, sau nu este secret?

in general companiile astea mari care faceau o gramada de bunuri de larg consum si aveau si divizii de semiconductori, faceau multe piese pentru uz intern la care nu faceau release la datasheet-uri (ele circulau intern prin companie)

Am proiectat un produs pentru SONY (industria TV Braoadcast) si a trebuit sa primesc documentatie despre cum functiona un bus de extensie la un monitor (flat panel) calea ca sa receptionez documentatia a fost eu -> managerul meu -> managerul de la SONY (Tokio) -> inginerul de la SONY. am primit-o dupa o luna si era incompleta. Noroc ca proiectul (digital) era cu un FPGA atasat pe bus-ul respectiv si am facut un analizor logic si am scanat tot ce se intampla pe busul ala ala si le-am completat documentatia. Inginerul din Tokio mi-a multumit (tot pe calea aia complicata prin cei doi manageri)

Asa lucrau companiile aste mari nu puneau in domeniul public mai mult decat era necesar.

pun mai jos un link cu produsul care l-am facut pentru SONY (a luat si cateva premii internationale) - 3 ingineri am lucrat la asta (eu am facut PCB-ul - care are semnale video seriale de 3GBit/s - o parte din FPGA, un alt inginer a facut restul din FPGA, si al treilea a facut partea de software ca e si un Procesor PowerPC de la IBM care ruleaza linux) - anul de gratie 2007

https://cvp.com/images/products/altimage/01 07 20111309533814harris_qs100hd-quad_1.jpg

https://cvp.com/product/harris_qs100hd-quad

scuze de offtopic - daca un moderator vrea sa sterga are unda verde.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 18 ore, yo7lhe a spus:

Am gssit datasheetul la https://www.radiomuseum.org/forum/sony_advanced_low_voltage_single_chip_radio_ic_1992.html 

Daca mai prezinta interes. 

Da, prezintă, mulțumesc mult! E drept că e mai mult o prezentare generala a concepției din spatele circuitului, nu e chiar un datasheet (as fi vrut, de exemplu, sa stiu ce rezistenta am pentrul indicatorul cu LED fm stereo), dar este o descriere mai mult decat edificatoare asupra modului de funcționare!

Mulțumesc incă odată!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
La 18.04.2024 la 10:53, Spitfire a spus:

Durata de viata a oricarui tuner FM analogic este de cca. 5 ani, n-o sa-i cresteti sensibilitatea pana nu schimbati filtrul ceramic si condensatorii ceramici ( de cei electrolitici nu mai vorbim...) 

De ce doar atat ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări