Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor depanare osciloscop vintage HAMEG HM-412

john snow

Postări Recomandate

Pare cel mai dificil subiect in 15 ani de cand sunt pe forum. Sunt si pe un grup FB de surse din America, le-am transmis si lor si astept rezolvarea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

15

• john snow

14

• dumitrumy

13

• doru3160

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 4 ore, 22euu a spus:

Schimba cele 4 punti redresoare ...

nu  o  sa  cada  niciodata  never ever  intr-o  scula  oarecare --- darmite  intr-un  osciloscop --- toate  puntile  redresoare... se  pot  masura  ff  usor  si  schimbi  doar  ce  gasesti prajit ... electroliticii  din  sursa ...aia da , este  recomandat  sa  ii  schimbi  preventiv , insa  TOATE cele 4 punti NICI VORBA  DE  ASA  CEVA ...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, misuraelectronic a spus:

nu  o  sa  cada  niciodata  never ever  intr-o  scula  oarecare --- darmite  intr-un  osciloscop --- toate  puntile  redresoare... se  pot  masura  ff  usor  si  schimbi  doar  ce  gasesti prajit ... electroliticii  din  sursa ...aia da , este  recomandat  sa  ii  schimbi  preventiv , insa  TOATE cele 4 punti NICI VORBA  DE  ASA  CEVA ...

Sa cada toate puntile redresoare e putin probabil dar trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:

- aparat personal, nu stai sa umblii toata ziua prin el mai ales ca sa ajungi la punti trebuie sa desfaci o gramada de "matze", suruburi, potentiometre...

- costul unei punti e unul accesibil si tinand cont de vechimea lor si temperaturile la care lucreaza sunt predispuse sa cedeze.

Mai jos ai niste poze din timpul depanarii unui Hameg pe partea de alimentare in conditiile in care nu exista sarcina!!!

punti.JPG

temp.JPG

temp1.JPG

Link spre comentariu

O punte redresoare ce se infierbinta asa de tare fara sarcina este ori defecta dar asta inseamna aproape obligatoriu lipsa sau macar tensiune redusa la iesire, evental cu riplu mare, sau este prost aleasa si este de tensiune mult mai mica. Bine, mai exista o varianta: condesatori de filtrare de valoare enorma la iesire.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

in mare majoritate daca e dusa o punte " bate " sigurante sau fumega traful.... mai intai ar trebui schimbate electroliticii....

masurati zenerii.... rezistente din jur....

Hamegul meu HM203 primit gratis / nefunctional are alimentarea originala, am schimbat 2 diode de 1000V din multiplicatorul de inalta....am pus de 2000v....

Link spre comentariu
Acum 1 minut, sesebe a spus:

O punte redresoare ce se infierbinta asa de tare fara sarcina este ori defecta dar asta inseamna aproape obligatoriu lipsa sau macar tensiune redusa la iesire, evental cu riplu mare, sau este prost aleasa si este de tensiune mult mai mica.

Nu neaparat. Erau puntile originale din Hameg deci nu aveau cum sa fie subdimensionate. Tensiunile masurate pe iesire erau apropiate de cat trebuia sa scoata.

Link spre comentariu

Se incalzesc astfel ,dar nu in gol, conform postarii anteroare pot crea probleme, se coc se intrerupe o dioda sau doua, se desimetrizeaza si astfel tensiunile o iau razna.

Recomandarea este inlocuirea si verificat cu un alt osciloscop.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, sesebe a spus:

sau este prost aleasa si este de tensiune mult mai mica.

este  absolut  exclus  asa  ceva  atunci  cind  vorbim  despre  o  firma  vest-germana  infiintata  in  1957 si  care , mai  nou  a  fost  cumparata  de  Rohde und Schwarz ... puntile  din  poza  sint  de  1,5a /250v  si  sint  de  maxima  calitate , evident ... cauza  pt  care  merg  puntile  fierbinti  fara  sarcina  trebuie  cautata  in  alta parte ... eu  banuiesc  filtrajele  cu  esr-ul  marit

...

pentru  orice  eventualitate , ca  sa  fie  toata  lumea  multumita , ai  putea  sa  le  schimbi  doar  pe  cele 2 care  se  infierbinta  rau  cu  unele  de  2 amperi / minim 400v ... musai  de  firma , adica  Vishay / Diotec / etc ...

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Eu am pus doar un exemplu ilustrat din depanarea unui Hameg pe partea de alimentare. Evident ca puntile au fost inlocuite si electroliticii.

Am oferit doar un sfat lui @john snow si altora care vor sa invete ceva din experienta mea. Ideea ca daca ai o punte defecta e dificil de depanat daca nu ai un osciloscop.

Link spre comentariu

Nici o punte redresoare nu se incalzeste asa de tare "IN GOL" cum a specificat colegul decit din cauzele enumerate si poate altele la care nu m-am gindit. 

Sau este o exagerare si poza termica nu este facuta "IN GOL". 

Ps: ESR-ul marit reduce spike-ul de curent si implicit reduce si incalzirea.

Acum 2 minute, 22euu a spus:

Eu doar un exemplu ilustrat din depanarea unui hameg pe partea de alimentare. Evident ca puntile au fost inlocuite si electroliticii.

Am oferit doar un sfat lui @john snow si altora care vor sa invete ceva din experienta mea. Ideea ca daca ai o punte defecta e dificil de depanat daca nu ai un osciloscop.

In cazul exemplificat merge si degetoscop.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor celor care incearca sa ma ajute cu fel de fel de pareri, mai bune sau mai putin bune (conform unora si altora) dar pana la teorii si alte minuni tehnico-populare doresc sa aduc la cunostinta faptul ca tot eu sunt cel mai "putin inginer" dintre toti. De ce? Pentru ca am omis un lucru esential: nu am masurat tensiunile iesite de pe transformator ca daca le masuram dinainte imi dadeam seama ( parerea mea ) unde e buba. Buba e ca tensiunile secundare de la aparatul meu nu bat absolut deloc cu cele din schema: la intrarea de 132 VAC ( bl - bl ) am 139,1 V iar pe cea de 136 VAC ( gn - gn ) am masurat 138,3 VAC. Diferentele sunt destul de mari ( parerea mea ) si astfel cred ca se explica de ce au ars tranzistorii originali si tensiunile marite de la iesirile regulatorului. Ps 1 : Am schimbat si condesatorii de filtraj cu altii noi marca Nichicon 47uF @ 450V, sa fie treaba buna. Ps 2 :  S-a schimbat zenerul de 120 V cu  3 diode zener de 33V in serie, a scazut tensiunea de pe bara de 250 la 240 v dar si cea de 130 a scazut la 120 V, deci mare branza nu am facut. Ps 3: Puntile redresoare nu se incalzesc deloc, deci nu cred sa fie acolo problema. Multumesc!

Editat de john snow
Link spre comentariu

Tensiunile de la intrare sînt doar puțin mai mari și nu asta este problema la tine. Probabil aveai ceva mai mulți volti la priza. 

Schema este super banala iar cineva cu putina experienta o rezolva în doar citeva minute. Dacă vrei pot incerca sa te ajut dar trebuie sa faci ce spun eu și colegii. 

Pt început va trebui sa decupezi o bucata de schema și sa notezi pe ea anumite tensiuni măsurate. Dacă accesezi forumul de pe un calculator e simplu de pe telefon cam complicat. 

Intii raspunzi la intrebarile mele si ale colegilor si apoi spui si suplimentar ce masuratori ai facut.

Descarci poza urmatoare si pui pe ea valorile masurate iar apoi o incarci din nou pe forum.

https://i.imgur.com/i5SdsLl.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări