Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre amplificatoare cu tuburi => discutii generale

ionut120v

Postări Recomandate

Problema etajelor finale cu tuburi e transformatorul de iesire, acesta face ca raspunsul in frecventa sa nu fie plat, cu tranzistoare am reusit banda la -3 dB de 10 MHz cu finali cu ft de 220 MHz, e plat pana la 10 MHz cu atit mai mult in audio, iar in topologia full simetrica a tuturor etajelor produsul de intermodulatie e mic, pot baga 1MHz peste audio la jumate din puterea normata si abia se distige o modificare auditiva.

la prefinale tuburile se comporta in functie de regimul de overdrive, cu semnal mic sunetul e curat, dar amplifificarea poate diferi, mai ales la cele rusesti, unele au un zgomot de popcorn, probabil legat de vidul slab si impuritati in materiale.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sonic11

12

• ionut120v

11

• sesebe

9

• AlpHs00

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, ionut120v a spus:

Problema etajelor finale cu tuburi e transformatorul de iesire, acesta face ca raspunsul in frecventa sa nu fie plat, cu tranzistoare am reusit banda la -3 dB de 10 MHz cu finali cu ft de 220 MHz, e plat pana la 10 MHz cu atit mai mult in audio, iar in topologia full simetrica a tuturor etajelor produsul de intermodulatie e mic, pot baga 1MHz peste audio la jumate din puterea normata si abia se distige o modificare auditiva.

la prefinale tuburile se comporta in functie de regimul de overdrive, cu semnal mic sunetul e curat, dar amplifificarea poate diferi, mai ales la cele rusesti, unele au un zgomot de popcorn, probabil legat de vidul slab si impuritati in materiale.

Asta ziceam si eu candva....apoi am ascultat pe lampi si nu mai vreau tranzistoare....Am cam 10 statii de firma : 2 Yamaha ,1 Pioneer, JVC , Technics  etc....

toata lumea vrea plat.....cand urechea umana nu e " plat " .....sunt curios daca tu asculti cu basul si inaltele pe mijloc  "0 " ...

Link spre comentariu

Eu ascult fara corectii, vreau sunetul cat mai natural posibil. Cu toate acestea imi plac borcanele si clasa A SE.Nu-mi place sunetul bumtzi-bumtzi in care inginerii de sunet folosesc loudness war fara numar.

In rest felicitari pt constructie! 

Link spre comentariu

Unii cred ca daca numai pronunta "amplificator pe tuburi" cade audienta pe spate.

Amplificatoarele pe tuburi, mai ales clasa A SE are mari probleme in a reda joasele. Daca mai bagi si un semnal dreptunghiular de 20kHz deja te apuca plansul. 

Nu poti sa asculti muzica cand amplificatorul devine un filtru trece banda si nu auzi contrabasul, harpa sau orga. 

Tuburile au sunetul/farmecul lor, dar sa nu largim prea mult ringul ca frizam penibilul. Basca ca vin unii cu transformator bobinat pe genunchi din tole de traf de alimentare si o ard cu epitete si superlative de nici cu 1kg de lamai nu scapi de greata. 

Au fost prezentate pe aceasta sectiune si cateva realizari de exceptie, dar sa largim ringul si sa pretindem ca orice lampa + traf care guita <=> amplificator pe lampi e jenant. 

Link spre comentariu
Acum 34 minute, merck a spus:

Unii cred ca daca numai pronunta "amplificator pe tuburi" cade audienta pe spate.

Amplificatoarele pe tuburi, mai ales clasa A SE are mari probleme in a reda joasele. Daca mai bagi si un semnal dreptunghiular de 20kHz deja te apuca plansul. 

Nu poti sa asculti muzica cand amplificatorul devine un filtru trece banda si nu auzi contrabasul, harpa sau orga. 

Tuburile au sunetul/farmecul lor, dar sa nu largim prea mult ringul ca frizam penibilul. Basca ca vin unii cu transformator bobinat pe genunchi din tole de traf de alimentare si o ard cu epitete si superlative de nici cu 1kg de lamai nu scapi de greata. 

Au fost prezentate pe aceasta sectiune si cateva realizari de exceptie, dar sa largim ringul si sa pretindem ca orice lampa + traf care guita <=> amplificator pe lampi e jenant. 

- amplificatorul meu nu este SE....

- se aud toate instrumentele ,ba mult mai placut.....cine a ascultat la mine Yamaha Pure Sound si apoi pe lampi au " votat" = lampi...

-tuburile chiar au farmec.....cel mai ieftin amp pe lampi ,de marca incepe de acolo unde se termina majoritatea celor pe tranzistoare....daca nu ar suna mai bine nu le-ar lua nimeni....mai ales la acel pret....

- folosesc transformatoare de fabrica ,facute in Europa de west...

https://i.servimg.com/u/f93/12/35/49/74/trafo310.jpg

https://i.servimg.com/u/f93/12/35/49/74/trafo110.jpg

https://i.servimg.com/u/f93/12/35/49/74/trafo210.jpg

Am gasit prima filmare cu telefonul ......

Link spre comentariu

@merckEu nu ma refer la flansete cu transformatoare anemice sau facute aiurea. Ca le bagi pe toate in aceiaisi oala e strict parerea ta.

BTW eu  imi fac singur transformatoarele de iesire, la ultimele 2 bucati am avut mai mult de 30 ore de munca iar rezultlatele sunt mai mult decat multumitoare pt. mine.

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu

Pai puneti dom'le masuratori sa vedem ce banda au amplificatoarele facute de voi, ca doar nu suntem la biserica sa credem si sa nu cercetam. 

P.S. Nu vreau masuratori la 1W ci la macar 50% din puterea maxima, ca nu ascultam musica la 1W. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Eu nu vreau sa demonstrez nimanui nimic si nu o sa vezi vreodata masuratori de la mine. Ramai la parerile tale ca o  clasa A SE= flanseta!

Link spre comentariu

Exista etaje pe lampi transformerless, era in televizoare si suna mai bine decat acela cu transformator, avea bass ok.

Daca aveti priceperea sa bobinati difuzoare pentru ele, jos palaria.

Revenind la topologia cu transformator probabil utilizarea de transformatoare diferite pentru bass+medii si inalte e solutia rezonabila.

La 20 Hz miezul trebuie sa fie de 4 ori mai mare decat la 50 Hz pentru acceasi putere

pentru tranzistoare e bun un slew rate simetric, topolologie simetrica.

Am gasit un site fain de OTL cu poze si scheme. dar nu este https, e doar http, nu cred ca am voie sa pun link, multumesc.

https://en.wikipedia.org/wiki/Output_transformerless

futterman.gif

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Tot vad/aud discutii pe tema redarii joaselor, de catre amplificatoarele cu lampi, ca nu redau bine, ca pierd din putere, ca pica curba, ca... asa si pe dincolo. Pun si o intrebare: citi dintre cei ce sustin asta, au ascultat o orchestra simfonica, ce canta intr-o sala de concerte, sala buna zic, direct, la rece, sau un concert de coarde, fie el si Bach, pe viu, adica fara "bagat in priza"? Citi au auzit o gurduna, asa pe viu? Cum suna basul? Se confunda basul real, cu basul ala de-ti face stomacul punga, bas care nu exista! Basul ala, amplificat de 10 ori peste cel emis de instrument, ca asa da bine, asa se aude bine. Sa luam, de exemplu, nota F2 (fa, octava mare), gasita pe un violoncel. Ce frecventa are ea? 87,3Hz! Sa admitem o cadere de 1 dB, la aceasta frecventa, cat se pierde din sunet? Puteti discerne +/- 1dB? Poate +/- 3 dB! Credeti ca se pierde ceva din calitatea muzicii (ma refer strict la liniaritatea amplificatorului!), daca nota F2 este redata de un amplificator pe lampi, liniar pana la 30 Hz? A, ca la o bubuiala techno, vrei sa auzi basii amplificati de 10 ori fata de real, basi sub F0,  redati de woofere cat roata carului,  asta e alta poveste si nu are nici o legatura cu muzica. O orchestra de jazz sau blues, nu va cobori, cu instrumentele, sub F1, 43,65 Hz (fa contraoctava), adica note din cheia fa. Nu comparati stadionul cu sala de concert, nici muzica techno cu muzica directa, la rece!

Ca exista "amplificatoare" si amplificatoare pe lampi, ca si "amplificatoare" si amplificatoare pe tranzistori, e perfect adevarat, dar e o alta discutie, poate nu mereu obiectiva.

Ca sa nu vorbim de coada lantului, difuzorul. Da, stiu, este o buata, cat se poate de reala, "nici un transformator nu poate fi mai bun decat amplificatorul la care e atasat, cum nu exista nici un difuzor mai bun decat amplificatorul la care e atasat. Fara chestii audiofile!!!

Link spre comentariu

Tehnic e corect, dar la auditia in surdina exista dorinta de ceva mai mult bass, pentru stadion e suficient class D, dar cand asculti incet in surdina se aude tot borhotul din class D, in acest caz amplificatorul cu tuburi face diferenta, oricum si un liniar hispeed cu tranzistoare e mai bun decat class D.

Ca masuratoare am gasit 3% THD pentru OTL pe toata banda cam la fel cu cel personal construit cu tranzistoare rapide.

Oscilograma raspunsul amplificatorului  cu tranzistoare la frecventa de 1MHz, se observa faza  inca OK, nu produce intermodulatii pe gunoaile de inalta frecventa din semnale digitizate chiar necomprimate.

OTLspecs.jpg

Screenshot from 2024-04-11 16-18-26.png

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

pai -3dB e jumatate (in lumea ne-logaritmica) cred ca lipseste  jumatate din puterea sonora la notele alea sesizezi si daca nu esti mare muzician dar numai daca stii cum ar trebui sa sune instrumentul respectiv (cati stiu?)

eu sincer cred ca problemele sunt la difuzoare la fiziologia urechii umane la nivele mici. Nu THD-ul te omoara la auditie care oricum e foarte bun la majoritatea amplificatoarelor. Cine zice ca poate sa faca diferenta intre 0.5% si 1% distorsiuni cu urechea mananca rahat.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Amplificatorul din oscilograma are -3dB la 4 MHz ascult la el chiar acum,  in jos e dc coupled,

Difuzoarele conteaza, cel putin personal nu mai aud corect de la 50 dB in sus (sound pressure), nu pot spune nimic despre calitatea unui sistem de redare care i-mi urla in urechi, pentru puteri mari trebuie sa fiu departe sa pot spune ceva, dar intervin probleme de propagare, cum ar fi refractia pe mase de aer cu densitate diferita, reflexii, efecte doppler datorate curentilor de aer e.t.c.

Acum pe masurate am 40 dB la unde stau cu urechile sub 20 dB, nu mai pot distinge mare lucru.

La puteri mici neliniaritatile la tranzitia prin zero pentru clasa AB sau B sunt mai suparatoare decat imperfectiunile difuzoarelor,  un Slew rate asimetric poate modifica perceptia, in cazul unui amplificator in clasa A.

Lumea spune ca tuburile au zgomot mai mic, si intermodulatii mai putine datorita amplificarii mai uniforme, unii cauta tuburile pentru amplificatoare cat mai liniare care nu amprenteaza semnalul, altii pentru o anumita amprenta cand sunt impinse pana la limita distorsiunilor.

Un amplificator cu semiconductoare distorsineaza urat la limita regimului overdrive, in schimb unul cu tuburi poate introduce o amprenta placuta pentru unii.

Ontopic, initiatorul vrea un amplificator compact, OTL nu are transformator de iesire, este relativ compact, il poate alimenta cu un LLC autoscilant, iese  mai compact.

Am construit un LLC autooscilant controlat cu amplificator magnetic, pe o platforma Sony curent folosesc 2 mosfeturi cu carbura, e usor scalabil pana la puteri de Kw.

Important poate fi alimentat in dc sau ac, de pe busul dc al unui sistem solar, sau un bank de acumulatoare.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu
Acum 1 oră, roadrunner a spus:

pai -3dB e jumatate (in lumea ne-logaritmica)

Corect, exact asta ziceam si eu, la +/- 3 dB se aude, se simte.

Link spre comentariu
5 hours ago, ionut120v said:

futterman.gif

Cum functioneaza acest amplif ?
Tubul final de sus are un condensator de 0.25uF intre anod si grilă.
Este normal așa ?

Editat de cloudy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări