Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie SELENA B-215

ovi4

Postări Recomandate

Buna, dupa ceva vreme ce-i drept revin cu un update in legatura cu radioul cu pricina. Totul sa reolvat pin la urma cu success insa cu ajutorul altui radiou identic.  mai erau inca 2 fire puse gresit si unul lipsa (de tot) pe care initial nici nu-l observasem ca lipseste iar lipsa receptiei pe undele scurte (S4, si S5) sa dovedit a fi  lipsa unui miez de ferita la S4  iar la S5  era crapata placuta (semn ca cineva a dat-o candva jos si...ma rog  a  incercat sa o...omoare de tot.  Deci in acest aparat s-a lucrat intens (cindva in trecut)  Deci dupa cum spuneam  totul a revenit la normal  si functioneaza ca aricare altul de acest gen. mi-am facut foarte multe notite (pentru viitor). 

Mai are insa o problema de care trebuie sa ma ocup insa se pare ca e o problema (foarte des intalnita) de care se pare ca sufera o gramada de aparate din seria asta gen, SELENA, VEF, ASTRAD, VEGA, OKEAN etc. chiar din fabrica.

Este vorba despre un zgomot de fond in audio pe toate benzile si care odata observat  incepe sa devina obsedant de suparator si deci as incerca sa-i gasesc o solutie. De mentionat faptul ca acest zgomot se aude foarte clar chiar si daca

potentiometrul de volum este dat la un MINIM APSOLUT!!!

Pina in acest moment am incercat si/sau verificat urmatoarele:

-stabilizatorul l-am verificat are tensiunea corespunzatoare si transformatorul este cel original din fabrica

-am pus diode noi de redresare, si cond. ceramici de 47 si sau 100nF in paralel pe fiecare dioda

-am schimbat electroliticii de filtrag cu altii noi de inalta calitate de la Nichicon !

-am incercat sa alimentez si cu o sursa de alimentare de lablorator (sursa prin comutatie cei drept) insa

...nimic acelasi simptom persista.

-am incercat schimbarea pozitiei transformatorului insa nici o schimbare observabila nu sa intamplat

-am verificat care traseele de masa din intreg radioul sa fie la fel cu radioul etalon (prin comparatie)

-am schimbat zennerul din sursa originala

-am incercat sa amplific semnalul audio printr-un alt amplificator audio (acesta fiind alimentat pe baterii) dar zgomotul exista.

-am incercat sa ascult prezenta zgomotului in difuzorul radioului dar prin deconectarea totala a firului de semnal si zgomotul persista.

am scimbat tot ce se poate chema electrolitic (cu aceleasi valori) din intreg radioul insa.....nici o schimbare

Cautand pe nenumarate forumuri nu prea am dat (pina in acest moment) de vreo solutie clara (batuta in cuie) la acest defect.

Se pare ca se tot vorbesc "verzi si uscate" pe forumuri insa fara nici o concluzie clara si demna de urmat!

- unii spun ca de  diodele de redresare  cum ca devin zgomotoase dupa o vreme

- altii cum ca de la pozitionarea fizica a transformatorului  prea aproape de difuzor si ca trebuie repozitionat

- unii ca nu ca de la dioda Zener fiind de proasta calitate si prea slaba si ca trebe neaparat pusa una mai mare

-unii ca de la cei  2  ceramici C22 si 23 (47nF) si ca mai trebuie pusi inca 2 pe celelalte 2 diode redresoare

-unii ca de la masa radioului deci exista pe undeva o bucla de masa care provoaca treaba asta (Hmmm...sa zicem ca  treaba asta ar merita studiata deoarece pare plauzibila)

-altii spun ca daca tragi un fir de la masa de la pot. de volum si pina la firul de masa al bateriilor se rezolva treaba

altii ca nu, ca trebuie schimbat total stabilizatorul de 9V al radioului cu un regulator integrat gen LM7909 etc. Aici ramane sa testez dupa ce gasesc regulatorul mentionat

Voi ce parere aveti?. Ati lucrat vre-o unul dintre voi la aceasta problema si chiar ati reusit sa o rezolvati ?

Orice parere este desigur bine venita.

Mentionez faptul ca  si radioul 2  dupa care m-am ghidat in a-l repara pe al meu are aceeasi problema si posesorul lui a acceptat demult ideea cum ca defapt asa merge din fabrica si pace!

De mentionat ca odata ce il alimentezi pe baterii zgomotul (se pare ) ca nu mai exista sau...ma rog si daca exista probabil ca este diminuat mult ca nu se mai aude. (probabil putin asa daca stai sa asculti cu urechea la difuzor)

Toate cele bune.

Editat de ovi4
ortografie
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ovi4

10

• cirip

4

• sesebe

4

• dumitrumy

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am butonat si eu citeva Selena. Zgomotul nu-i de la redresare si stabilizare. Ramine chiar si daca ai verificat cu osciloscopul si nu ai riplu. Banuiesc ca-i o problema de layout traseie si puncte de lipire fire. Eu l-am ignorat nefiind foarte puternic.

Link spre comentariu

In al doilea video, tipul detaliaza, face masuratori si probe, verifica si procedeul de inlocuire, repozitionare a transformatorului de retea etc.

O alta metoda de reducere a brumului de retea este sa se modifice cararcteristica de frecventa a amplificatorului audio: se creste valoarea rezistorului R15 (pin 6 K174UN7) de la 100 ohmi (sau 56 ohmi) la 270 ohmi. 

Link spre comentariu

@Sorin2015: Da, multumesc. Suna interesant si plauzibil. Cand am o ferestra libera am sa incerc si treaba asta. Referitor la acest domn (se pare ca este din Lituania (deci nu este rus, rus de la mama Rusia!) am mai urmarit ceva filmulete de-ale lui (in trecut) cu realizarea unui modul nou pentru FM insa este foarte enervanta bariera asta lingvistica. Eu nu inteleg rusa decat poate un cuvant la fiecare 100 iar rusii in general (si din cate am auzit de la ceva moldoveni de peste prut) cica in limbajul lor de zi cu zi se exprima extrem de mult folosind anumite jargoane comuniste pe care ei desigur le stiu (intre ei). Lucru care complica desigur foarte mult lucrurile in esenta lor. Dealtfel ca sa traduci jargoanele ar trebui cineva din interior (cineva care cunoaste aceste jargoane) si ar sti sa le traduca intr-un mod interpretativ. Si tocmai de aceea incercand sa schimbi subtitrarea de pe rusa pe o alta limba gen, engleza sau romana iese o traducere cel putin bizara ! (birara e putin spus) Un fel de "tocana de legume" care de foarte multe ori este practic de neinteles. Bineinteles ca o imagine face cat 1000 de cuvinte. Video uneori ajuta insa cand este vorba de anumite specificatii vorbite si nu aratate in video treaba nu prea mai functioneaza. I-am scris acestui domn acum approx. 1 saptamana direct pe emailul lui (pe care il dezvaluise intr-unul dintre filmuletele lui ) I-am scris si pe romana si pe engleza in acelasi email insa deocamdata nu am primit vre-un semn din partea lui. Oricum din partea mea toata stima si admiratia pentru acest domn care se pare ca stie foarte bine cu ce "se mananca electronica".  Multumesc inca odata pentru acest pretios info !

Toata stima.

Revin cu o intrebare care tocmai mi-a venit in minte. Stie cineva ce echivalent de actualitate are integratul K174UN7 ?  Parca ar semana cu un TBA810. Ma gandesc ca e bine de stiut (in avans) in caz ca se buleste vreodata sa stiu ce inlocuitor s-ar potrivi.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

@validae   Ah, super. In acest caz sunt acoperit (Am 3 bucati nou noute care le tin cam de prin anii 90 si inca nu le gasisem intrebuintarea :))  Multumesc pentru Info. Sa notat in carnetel :)

Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

Este chiar echivalentul direct al lui TBA810.

Mi-aduc aminte si acum o imagine din tinerete: cineva vindea in piata intr-un orasel integrate dtip K174UN7 dintr-un sac. Avea cred ca zeci de mii de bucati. N-am cumparat nici unul ca eram elev si nu aveam bani pt asa ceva desi stiam deja cu ce se maninca.

Link spre comentariu

Ref la modificarea rusului pentru brum...În a treia poză se vede firul verde.Capul de jos e lipit la masă iar traseul de sub lipitură e tăiat (spre masă).Capul de sus,al firului verde,e lipit la "minus" condensator mare.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Mi-aduc aminte si acum o imagine din tinerete: cineva vindea in piata intr-un orasel integrate dtip K174UN7 dintr-un sac. Avea cred ca zeci de mii de bucati. N-am cumparat nici unul ca eram elev si nu aveam bani pt asa ceva desi stiam deja cu ce se maninca.

Și acum mai am câteva noi.

Nu-mi amintesc de unde...

Parcă mai făceau unii bișniță cu așa ceva...

Link spre comentariu
Acum 3 ore, BRANCA a spus:

Ref la modificarea rusului pentru brum...În a treia poză se vede firul verde.Capul de jos e lipit la masă iar traseul de sub lipitură e tăiat (spre masă).Capul de sus,al firului verde,e lipit la "minus" condensator mare.

Da, cam asa.

Prin sectionarea traseului imprimat, punctul comun al diodelor VD6, VD7 (care era conectat la masa langa minusul condensatorului C12) devine separat de acea zona si , prin conductorul vernil adaugat in circuit, devine conectat la masa  in alta zona, mai fericit aleasa.

2024-04-23_191638.jpg

Editat de Sorin2015
corectare cifra
Link spre comentariu

Da, se pare ca proiectantul era incepator si a dat-o in bara cu layout-ul. Curentul de incarcare la condesatorul de filtrare trece prin punctul de referinta (de masa) de la reactia integratului amplificator audio. Modificarea este foarte corecta si ar trebui sa rezolve problema. Sper sa nu uit si sa modific si eu la cele pe care le am.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări