Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Finali,prefinali,racire


Postări Recomandate

Pt micile mele proiecte am folosit doar cateva variante de finali si prefinal in 3 amplif audio (50w/8ohm, alimentare max 2x37v)
Racirea pasiva comuna cu radiatoare de aluminiu .

 

Mai complicat de izolat electric pe radiatorul comun este TIP42C :Si,PNP,Pc65w,Vcb140v,Vce100v,Ic6A,Tj150grC,Ft3M,Hfe20,TO220

Am reusit cu izolator de TO220 si surub M2x15mm trecut printr-o bc de izolator de conductor electric, in capete saibe metalice peste saibe de carton recuperate.
Prea complicat si nesigur mai ales ca TIP42C ca prefinal in kit de Quad405 functioneaza in cl A pt primii 5w si cam acolo e utilizat in majoritatea timpului.

 

La BD-uri(139.140,237,238) si la 2SC5200,2SA1943 este foarte simplu ,radiatorul propriu nu poate sa atinga surubul metalic de fixare .

Apelez la experinta voastra sa va rog sa-mi spuneti :
-cu ce pot sa inlocuiescTIP42C ? (parametrii echivalenti ,radiator propriu simplu de fixat si izolat electric , pret accesibil, usor de gasit pe stoc)
-nu am folosit pasta, termoconductoare? siliconica? TREBUIE inlocuita periodic? utilizarea ei e benefica? cum se aplica? pe ambele fete ale izolatorului? ce folositi voi? link? cea pt procesor de calculatoare e buna ?
-izolator siliconic sau mica?
-finalii 2X2SC5200(in Quad405) ori 2SC5200 cu 2SA1943 sunt cea mai buna optiune pret calitate ? (50w/8ohm, alimentare max 2x37v )

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Doar la mica trebuie pasta, la cel siliconic nu trebuie pus nimic.  Sau la contactul direct cu radiatorul mai trebuie pasta.

 

Toata lumea foloseste saiba izolanta pentru to220 si nu am auzit sa fie probleme. De fapt merge surub M3 acolo. Eu nu am trecut niciodata suruburile prin nimic, doar saiba izolanta si atat. Nu poate pleca de acolo in momentul strangerii.

 

Dar exista si capsule T0220 din plastic daca preferi.

Editat de modoran
Link spre comentariu

Intotdeauna se folosesc saibe izolatoare profilate (cu trecere izolata) la montarea tz pe radiator. Costa cativa bani si se gasesc la magazinele cu compoinente electronice.

Niciodata sa nu faceti improvizatii cu suruburi izolate cu varnish, sunt multe sanse sa se sfarseasca prost.

Vasilina "siliconica" pt transfer termic este / poate fi extrem de importanta si se aplica in strat subtire pe abele suprafete ce vin in contact (si tz si radiator). Nu se aplica pe folia izolatoare.

Se aplica chiar si la tz cu carcasa izolata.

Vasilina pt contact termic de la procesoare (despre care nu aveti date de catalog) se poate folosi in siguranta pana la tensiuni de cativa zeci de volti.  Pt tensiuni mai mari cumparati o vaselina garantata de catre producator pt asa ceva.

Link spre comentariu
Vizitator

Profilati bine suprafata radiatorului (planeitate). Personal , inainte de montare fac o ultima slefuire cu burete pentru tevi de cupru , folosite la instalatii , atat radiatorul cat si capsula semiconductorului .Spalare cu alcool , apoi vaselina , aplicata si intinsa in strat subtire pe ambele suprafete . Capsula si mica , sau padul siliconic . Eu pun si pe acesta , dupa ce-l degresez . Acoperire cat mai subtire . Atentie la calitatea vaselinei (pastei ) . Majoritatea sunt glume , o smantana neconcludenta . De preferat ceva industrial verificat , rezultatele sunt vizibile imediat . Altfel, exista , desi sunt mai rari , izolatori cu aspect de ceramica , pentru majoritatea capsulelor . Sunt superiori celorlalte solutii , si mai siguri ( daca sunt montati corect ). Urmeaza strangerea , poate ar merita o discutie separata . A nu se uita vericarea ohmetrica , daca tranzistorul este cu adevarat izolat de radiator .

 

P.S. - sunt si solutii mai exotice , gen adeziv .

 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Shambala a spus:

Vasilina pt contact termic de la PROCESOARE  (despre care nu aveti date de catalog) se poate folosi in siguranta pana la tensiuni de cativa zeci de volti.

stimati tovarasi ... de  ce  sa  ne  legam  la  cap  daca  nu  ne  doare ?  vasilina  pt  procesoare  contine  argint , deci  conduce  ff  bine  curentul  electric ... un  user  ne-experimentat  , daca  nu  este  extrem  de  foarte  atent , poate  intinde  un  strat  prea  gros , iar  atunci  cind  stringe  surubul M3 la  radiator , daca  stringe  prea  mult , poate  iesi  excesul  in  jos , accidental ... si  gata  , avem  scurt  intre  pinii  tranzistorului ... si  iata ...niste  artificii  pe  tavan  apar  instant  la  alimentarea  montajului ...

acolo  se  monteaza inca  din  antichitate  vasilina  termica  alba , din  aceea  ca  pasta  de  dinti ...riscurile  de  scurt accidental din cauza  vasilinei folosite   sint  zero barat   in  acest  caz , indiferent  de  experienta  depanatorului ...:rzb

 

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Nu toata pasta termica de procesoare este cu argint. Nici macar metalica nu-i toata.

Daca se merge pe pasta termoconductoare pe substrat ceramic totul este OK. Cel mai bine este sa fie evitata pasta de procesoare, mai ales daca nu ai suficiente informatii despre ea.

Link spre comentariu

Am facut eu un test cu pasta de procesor cu pulberi metalice. La tensiuni mici nu se intampla nimic. Nici pe ohmetru nu indica nimic. Am pus izolatie de mica si pasta respectiva intre tranzistor si un radiator. Pasta se revarsa si pe radiator. Am inseriat o sursa de tensiune  (trafo separator 220v)  cu colector tranzistor(talpa tranzistor),  radiator , bec cu filament(75..100W). Becul s-a aprins la capacitate maxima.

Link spre comentariu

Nu asteptam raspunsuri asa rapide.

Multumesc, am inteles, pasta pt procesor PC =NU .

TIP42C are gaura de 3.5mm

Bucsa izolanta pt TO220 e o solutie buna, ar fi 0.2-0.3mm stanga ,dreapta pt izolare electrica si centrare surub M3 .

 

6 hours ago, Buimacescu said:

Atentie la calitatea vaselinei (pastei ) . Majoritatea sunt glume , o smantana neconcludenta . De preferat ceva industrial verificat

 

7 hours ago, modoran said:

Doar la mica trebuie pasta, la cel siliconic nu trebuie pus nimic.

 

Atunci izolator siliconic, fara pasta pe o suprafata plana si curata.

 

7 hours ago, Iomis said:

In loc de TIP42C... folositi cautarea parametrica pe site-urile specializate

 

Nu e greu sa gasesc altul echivalent pe net dar in pdf-uri detaliile de desen tehnic ale radiatorului pot duce la aprecieri eronate. 

Pot sa ma descurc cu ce am plus acele bucsi izolatoare.

 

Daca tot am intrebat poate mai aveti chef de niste variante de finali in loc de 2SC5200 si 2SA1943 si prefinali in loc de TIP42C ,BD139,140 BD237,238 cu un bun raport calitate-pret.

Cateva date tehnice sunt in primul post.

 

Link spre comentariu

Exista vaseline pt procesor care sunt de foarte buna calitate - cele ceramice. Unele sunt si f scumpe.

In functie de nivelul de slefuire al suprafetei radiatorului poate fi necesara vaselina chiar si la paduri siliconice.

Link spre comentariu

Acele seibi profilate pentru montaj tr TO220 se numesc nipel, se găsesc de cumpărat sau se poate recupera din surse de PC sau alte montaje cu tr de tipul asta.

Nu vă complicați cu pasta termica pentru procesoare, folosiți pasta termo alba care este electroizolanta.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Costa a spus:

Daca tot am intrebat poate mai aveti chef de niste variante de finali in loc de 2SC5200 si 2SA1943 si prefinali in loc de TIP42C ,BD139,140 BD237,238 cu un bun raport calitate-pret.

in loc  de  tip42c  merge  perfect  bd244c  sau  bd912  , iar  in  loc  de  bd140 / bd238 poti  merge  pe  bd442 ... iar  pt  bd139 / bd237 , mergi  pe  bd441 ...

in  rest , nu  mai  cauta  himere ...

Link spre comentariu

Și eu am folosit BD 244C. Tot în Quad 405. Finali 2N3773 Toshiba, asta in anii '90 când accesul la componente era limitat. Alimentarea era la -/+ 62v. A funcționat cca 20 ani sonorizare la o terasă.

Link spre comentariu

Multumesc pt postari.

Bucsa izolanta,nippel ...am retinut, comand imediat ce am pe lista destule pt suma minima.

Pt cautarea "pasta termo siliconica" pe net am remarcat pasta alba borcan 100g cu denumire slava, temp max 200grC

Zice acolo : "Faciliteaza fluxul de caldura între componentele electronice si radiatoarele acestora"

 

Nu pun link ,presupun ca nu e voie,altfel era pus de unul dintre voi si era cel mai simplu si clar raspuns.

 

Apreciez mult ca am primit si echivalentele de tranzistori enumerate ,am sa fac cautarile necesare pt ca sa pot decide in cunostinta de cauza.

 

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări