Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masuratori reale de performanta pentru statii de lipit / Practic - episodul 4


Postări Recomandate

1.thumb.jpg.42e0e14f8408d5b49bf707ec7adfda6c.jpg

(click pe tabel pentru marire sau salvare)

 

Preal = puterea maxima a statiei, determinata prin masurare reala


t-rezist, t-300/330, t-release = denumirea completa este "timp rezistenta 330, timp incalzire 300/330, timp de desprindere", toate sunt explicate in episodul anterior


OEM = adica statia originala, inclusiv puterea declarata de producator

 

JBC 245 OEM = statia are codul CD 2C020 si puterea specificata 75W, masurat pe sarcina folosita debiteaza 125W.


Dxxx = statiile facute de mine
 

 

Observatii practice:

 

1.
determinarile practice sunt foarte laborioase, exista imprastiere semnificativa a rezultatelor, asa ca este necesar ca masuratorile sa fie repetate de destule ori, incat media sa fie relevanta.
Asta inseamna sa faci o masuratoare si sa astepti apoi racirea ceva la genul 30 minute pentru a putea sa o repeti, si in general a fost necesar ca sa fac peste 10 determinari, adica peste 5 ore daca totul merge snur.
Daca socotim ca sunt 9 tipuri de statii, cu cate 3 valori ce trebuiesc masurate, rezulta 27 de valori si la fiecare va fi necesara reluarea procesului care dureaza multe ore...

 

2.
 statiile mele au facut in mod evident parte din test, si se poate banui ca am fost la un anumit nivel "partizan".
INSA daca doream sa denaturez ceva atunci nu ma apucam sa fac tot acest efort... asa ca pana la urma motivatia mai mare a fost sa vin cu rezultate cat mai corecte, ca sa justific deranjul.

 

3.
am observat diferente semnificative odata cu schimbarea modelului de cartus. Asta insemna ca alegerea tipului de varf poate influenta semnificativ rezultatele.

 

4.
pentru obiectivitate... in cazul improbabil ca cineva doreste sa faca efortul de a repeta determinarile, macar pentru statia pe care o are in dotare - eu m-as bucura. In plus sunt dispus sa dau toate detaliile practice, incat testul sa se poata desfasura in parametri macar asemanatori, deci rezultatele sa fie comparabile.

 


Comentarii:

 

1.
Gordak... este singurul model mai vechi, care nu are cartridge.
Valorile din tabel sunt marcate cu ~ deoarece sunt determinari mult mai vechi si ar putea exista parametri diferiti.
Totusi, datorita valorilor mari ale respectivelor intervale de timp, erorile de masurare sunt neglijabile pentru ca latentele sunt semnificativ mai mici ca timpii masurati.

 

2.
mentiunea "boost" la statiile mele reprezinta boost adevarat, adica statia comanda o putere real mai mare atunci cand varful "este prea rece". Intrarea in functie a sistemului boost este suficient de rapida incat sa nu afecteze masuratorile deoarece latenta este sub 0,1 secunde.

 

3.
pare oarecum socant ca statiile mele JBC245 sunt mult mai rapide decat cele OEM.
Initial mi s-a parut si mie neverosimil - cum sa explic ca o statie de-a mea tip D care nu are decat 85W este mai rapida decat cea originala, care in mod real/masurat are puterea respectiva de 125W?
Insa explicatia este evidenta deoarece statia originala are un timp de bootare (incarcare a softului) aparent de 3-4 secunde.


Si statiile chinezesti GVM si OSS au probabil acelas comportament, dar cu o durata mai mica.
Statiile mele sunt integral analogice, deci nimic nu booteaza si evident ca se castiga timpul respectiv.


Desigur ca daca masuram timpii de revenire din stand-by, atunci statia originala de 125W reali va fi mai rapida decat statia tip D de 85W, deoarece in acest caz statia este in functionare si nu exista booting.

 

4.
statiile chinezesti GVM si OSS in acest caz au dat spre cartuse peste 200W, insa daca as fi folosit cartuse cu valoare minima a impedantei atunci ar fi dat 280W, poate si mai mult. Evident ca este o situatie anormala si periculoasa pentru sanatatea cartusului.

 


Final:

 

Toate episoadele practice pot fi interpretate corect daca aveti notiunile de baza, acoperite de primele episoade teoretice:

 

- Teorie, episodul 1:    https://www.elforum.info/topic/159143-principii-functionare-statii-lipit-episodul-1-generalitati/
- Teorie, episodul 1-bis:    https://www.elforum.info/topic/159328-principii-functionare-statii-lipit-episodul-1-bis-aprofundare-notiunea-fundamentala-letcoane
- Teorie, episodul 2:   https://www.elforum.info/topic/159370-principii-functionare-statii-lipit-episodul-2-aprofundare/
- Teorie, episodul 3:   https://www.elforum.info/topic/159639-principii-functionare-statii-lipit-episodul-3-masurare-evaluare/

- vor urma alte episoade

 


PS - rugaminte catre colegii care folosesc JBC-245 si au statii OEM:

 

Statia OEM masurata de mine injecta in cartusul de referinta 125W.
Insa daca as fi folosit un cartus de 3 ohmi atunci puterea ar fi fost 110W, iar daca foloseam altul de 2 ohmi puterea ar fi fost 140W.
Desigur ca asta ar modifica rezultatele oarecum, dar mai important este ce putere maxima admite producatorul.
Statia respectiva era un model cotat de catre JBC la 75W.

 

Exista insa si modele care merg cu varfuri 245 si care sunt cotate de producator la 125W sau la 150W.

 

Nu stiu in ce masura statiile respective vor debita putere mai mare... Asteptarea mea este ca o statie mai elaborata sa masoare puterea de iesire si sa o mentina la o valoare exacta, indiferent de impedanta cartusului.
Posibil ca si timpul de bootare sa fie mult redus la o statie mai performanta.

 

Cum ati putea ajuta?
- daca sunteti din Bucuresti si puteti sa veniti cu statia la mine pentru ceva la genul macar o ora, am putea face testarea impreuna - fara demontare de nici un fel a statiei si fara nici o supra-solicitare.
- daca aveti dorinta se poate sa faceti singuri testarea, deci nu mai conteaza unde domiciliati.

 

Eu am adaptorul de pus intre statie si cablul manerului, ca sa putem scoate semnal spre osciloscop / de asemenea am varfuri in toata gama de variatie posibila.

 

Daca cineva vrea sa faca singur testul... atunci trebuie sa:
- aiba statie JBC originala specificata peste 100W.
- poata lua semnal in paralel cu rezistenta din cartus (probabil cu demontarea caroseriei sau a conectorului letconului).
- sa aiba o punte RLC sau ceva similar cu care sa poata masura precis impedanta cartusului, la nivel de zeci de miliohmi.
- sa aiba varfuri cu impedanta cat mai variata in domeniul 2-3 ohmi.
- sa aiba osciloscop digital.

 

Scopul ar fi oscilograme cu varf cat mai spre 2 ohmi si apoi cu altul cat mai spre 3 ohmi.
S-ar vedea daca statia face compensarea puterii in functie de cartus.
S-ar putea determina tensiunea RMS, din care rezulta puterea injectata de statie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am DDE2C de 150W..si as mai putea face teste cu HD2B de 300W cu cartridge 245 sau 470! Problema este ca nu am punte RLC..am in schimb ceva miliohmetre! Am peste 15 tipuri diferite de varfuri, de la cele mai subtiri pana la cel mai mare! Nu am osciloscop..e in plan, caci cel pe care l-am avut l-am imprumutat unui amic cu service auto si a disparut!

Editat de djdansmart
Link spre comentariu

Seria 470 este cu totul altceva, pentru cei cu lucrari mari si mai putin pentru electronica - nu am experienta cu ele si nici nu am intentii. Dar majoritatea statiilor tip 470 sunt compatibile si cu 245.

 

Despre metodologie:

- nu conteaza cu ce masori rezistenta cartusului daca poate sa dea doua zecimale dupa virgula si precizia este satisfacatoare.

Pentru ca rezistenta cartusului variaza intre 2 si 3 ohmi trebuie neaparat sa poti declara exact respectiva impedanta.

Valoarea respectiva este necesara si pentru a  calcula puterea reala (= U patrat supra R)

Pentru ca 0,1 ohmi modifica semnificativ rezultatul, de aici ne trebuie masurarea cu doua zecimale.

In plus conteaza mult si manerul folosit, cele OEM au impedanta destul de precis centrata pe 0,25 ohmi masurat pe borna statiei, dar un singur contact oxidat/decalibrat va denatura major valoarea.

- osciloscopul este esential pentru a vizualiza ce se intampla... daca se intampla.

In caz ca statia face ce spuneam (masoare puterea de iesire si  o mentine la o valoare exacta) atunci cel mai probabil trebuie sa vedem o modulare PWM a undei de iesire, cu factor de umplere care sa creasca pe masura ce rezistenta cartusului creste.

Nu vad cu ce se poate inlocui asta. Unele AVO performante pot relativ sa dea totusi valori RMS.

Si mai trebuie sa fie si digital pentru a putea sa stochezi/trimiti imaginea usor (cu ceva mai mult efort merge si cu analogic) dar in special pentru prelucrarea matematica, unde o sa-ti dea direct valoarea RMS a tensiunii incluzand efectul modularii PWM.

- varfuri de impedante diferite - sunt necesare pentru a vedea daca se schimba ceva de tip PWM sau alta modulare. Daca intamplator toate varfurile au 2,4 ohmi, atunci nu ai cum sa vezi ce/daca exista compensare.

In mod normal valoarea variaza intre 2 si 3 ohmi, merita oricum  sa le masori sa vezi ce imprastiere ai.

- evident, pentru a lua semnal pentru osciloscop trebuie sa ajungi la firele de conexiune in zona bornei, deci trebuie desfacuta fie borna letconului, fie statia.

 

PS - am omis sa mentionez codul statiei pe care am facut eu masuratori: CD 2C020 cu puterea specificata de 75W (am corectat si in textul initial).

Link spre comentariu

Daca te pasioneaza si "te bagi" niciodata nu va fi prea tarziu...

Poate se molipsesc si altii (zic si eu!).

 

Fie ca vei finaliza sau nu, poti ca preliminar sa masori cartusele pe care le ai, intre insula de masa (comuna cu varful) si cea cu diametrul intermediar - adica ramane neconectat pinul cu diametrul minim si masori intre ceilalti doi electrozi. Sa vedem ce dispersie ai.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări