Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

La un bransament de 32A ajung 6mm2 ? + alte intrebari.

Postări Recomandate

Buna tuturor.

O sa refac instalatia de la zero la ai mei si o sa fie tras si un bransament nou de 32A. Mi-sa parut cam putina dimensionarea de 6 mm2 la o distanta de aprox. 20m. E justa ingrijorarea mea, sau e ok dimensionarea? La consumatori este vorba de un frigider, masina de spalat, un boiler pt. apa calda si eventual o centrala termica peste cativa ani in locul boilerului.

Am mai auzit de la cineva ca exista o normativa care obliga 2.5 mm2 la prize si minim 1.5 la iluminat. Asta exista? La TV si la incarcatoare si alte minuni care am consum redus ma gandeam sa trag conductori de 1.5 mm2 cu B13 in tablou, dar daca exista aceast normativ si e in vigoare, atunci o sa trag 2.5 mm2 peste tot. 

In ceea ce priveste conductorii ma gandeam sa iau de la Dedeman cate una sau doua role, dar nu stiu daca acest producator RCB 97 e de treaba si ofera calitate buna... Aici e linkul cu fisa technica. Daca asta nu e ok ce producator mi-ati oferi si de unde se poate cumpara mai ieftin? Va multumesc anticipat pt. raspunsuri si imi cer scuze daca nu m-am exprimat prea clar pe alocuri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cumpără cu încredere dar verifică cu atenție produsele românești cu semifabricate din China / Turcia... ROMCAB nu era în insolvență anul trecut? Colegii mei au avut o surpriză "plăcută" cu un colac de MYF cu eticheta de ROMCAB, vânzătorul a primit cablul înapoi.

Link spre comentariu

Va multumesc foarte frumos pentru raspunsuri si pentru tabel care intr-adevar e foarte util, dar nu am vazut referinta daca e obligatoriu 2.5 pe prize si 1.5 la iluminat si sincer sa fiu nu mi-am dat seama din tabel daca pe 20m e ok 6mm2 pt. 32A.

La ce furnizor sau site pot comanda Romcab sau ICME ? Poate ies mai bine daca iau Prysmian din Ungaria, aia cu siguranta e 100% calitate.

Link spre comentariu

D-nule @csabex, eu zic să puneți la toate prizele conductor de 2,5 și nu de 1,5 nici dacă considerați că aveți vreuna cu consum mic. Dacă este vorba despre o casă la țară ar fi bine să aveți și o priză alimentată prin conductor de 4 , priză la care să aveți acces ușor de afară din curte.

În privința branșamentului, dacă este de la stâlpul rețelei electrice până la BMP/contorul furnizorului acesta trebuie să fie de 16mm pătrați (poate să fie din aluminiu și de obicei așa și este). Altfel, în mod normal, conductor de cupru de 6mm pătrați ar fi suficient pentru un curent de 32A.

P.S. Să aveți grijă și să nu faceți pe undeva vreo conexiune galvanică, adică directă, între cupru și aluminiu deoarece aceasta va duce la o oxidare foarte puternică urmată de o încălzire foarte mare (la roșu, câteva sute de grade!) urmată de incendiu.

Editat de Elservius
Completare
Link spre comentariu

Pentru branșament nu este suficientă verificarea la curentul maxim admis. Trebuie făcută verificarea și la căderea de tensiune. 
poate la curentul maxim să fie OK și să te trezești cu 180 V la priză dacă lungimea este mare.

eu as pune fără să stau pe gânduri acyby de 16 mmp.

Link spre comentariu
22 hours ago, Elservius said:

D-nule @csabex, eu zic să puneți la toate prizele conductor de 2,5 și nu de 1,5 nici dacă considerați că aveți vreuna cu consum mic. Dacă este vorba despre o casă la țară ar fi bine să aveți și o priză alimentată prin conductor de 4 , priză la care să aveți acces ușor de afară din curte.

În privința branșamentului, dacă este de la stâlpul rețelei electrice până la BMP/contorul furnizorului acesta trebuie să fie de 16mm pătrați (poate să fie din aluminiu și de obicei așa și este). Altfel, în mod normal, conductor de cupru de 6mm pătrați ar fi suficient pentru un curent de 32A.

P.S. Să aveți grijă și să nu faceți pe undeva vreo conexiune galvanică, adică directă, între cupru și aluminiu deoarece aceasta va duce la o oxidare foarte puternică urmată de o încălzire foarte mare (la roșu, câteva sute de grade!) urmată de incendiu.

D-nule Elservius, va multumesc foarte frumos pentru sfaturi, o sa tin cont de ele. Este vorba despre o cladire intr-o zona centrala unde sta ai mei si sunt pensionari si nu prea se pot ocupa de astfel de lucruri si in plus mama e nevazatoare gr. I si pensionata din cauza asta definitiv, iar eu lucrez in strainatate si nu vin foarte des acasa, anual doar de cateva ori si am zis ca trebuia sa rezolv instalatia ca deja incepe sa fie extrem de periculos cu cablurile de aluminiu vechi de 40 de ani minim...

In ceea ce priveste priza exterioara, am sa pun un Schneider din asta in cutie si asta se va putea folosi cu siguranta.

Bransamentul nu de mult s-a schimbat din cel aerian in subteran, au bagat tot sub pamant in zona noastra centrala, inclusiv retelele de telecomunicatii si internet si s-a facut o cutie pe strada langa perete in care sunt amplasate contoarele si de acolo o sa vina sus prin pod cablul de alimentare. Eram cam ingrijorat legat de 6mm2 la 20 - 25 de metrii, de asta ziceam ca ar fii bine sa ma interesez si sa ii zic la proiectant sa schimbam acest cablu intr-una de 10 mm2 minim. Instalatia principala pana la cutie o sa mi-l faca o firma cu proiect cu tot, eu doar instalatia interioara o sa efectuez.

Va multumesc foarte frumos incaodata pentru post si va doresc multa sanatate si numai bine.

Link spre comentariu
24 minutes ago, dan_b11 said:

Pentru branșament nu este suficientă verificarea la curentul maxim admis. Trebuie făcută verificarea și la căderea de tensiune. 
poate la curentul maxim să fie OK și să te trezești cu 180 V la priză dacă lungimea este mare.

eu as pune fără să stau pe gânduri acyby de 16 mmp.

Ma gandeam si eu la caderea de tensiune, dar dupa tabelul initial care s-a postat printre primele posturi si dupa cautarea si informarea mea in domeniu am ajuns si eu la cativa V doar, adica nesemnificativ dupa parerea mea si vad ca si dupa parerea Domnului Ion Bumbu al carui postre se vede mai sus. 16 mmp e exagerat dupa parerea mea, ca la o casa geamana s-a tras 16mm2 pentru ambele cladiri pe monofaza la o cunostinta, dar asta e doar o parere, deci sa nu o iei ca si contrazicere ca eu la partea asta cu bransamente nu prea ma pricep, de asta nici nu ma bag.

Link spre comentariu
15 minutes ago, Stefan said:

Mersi pentru idee, dar asta vad ca nu e modulara. Cutia o sa fie afara, nu in casa si de asta am ales sa fie modulara.

Priza o sa fie pe circuitul principal unde deja din start o sa fie pusa o diferentiala exact cum e si in linkul tau, numai ca e Schrack pentru ca tot tot o sa fie Schrack intr-o cutie Hager.

Link spre comentariu

Domnule Csaba, după ultimele postări ale d-voastră cred că îmi dau seama ceva mai bine despre ce fel de om sunteți și cam ce anume doriți să realizați.

Schrack este o firmă despre care eu am o părere foarte bună.

Domnii Ștefan și Ion Bumbu sunt adevărați profesioniști.

Acum, referitor strict la problema d-voastră cel mai bun sfat pe care pot să vi-l dau eu este să intrați pe YouTube, să căutați canalul domnului Fulop Lehel (care exact așa se și numește), să intrați în legătură cu dumnealui și sunt sigur că veți primi cele mai bune îndrumări posibile.

După părerea mea, domnul Fulop Lehel este un profesionist și un om desăvârșit și în același timp foarte deschis și amabil și vă va oferi cele mai bune îndrumări posibile.

Nu știu unde locuiește dumnealui, dar poate aveți norocul să fie în apropierea d-voastră și să puteți beneficia chiar de prezența sa.

Numai bine vă doresc și mult succes!

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Elservius a spus:

Acum, referitor strict la problema d-voastră cel mai bun sfat pe care pot să vi-l dau eu este să intrați pe YouTube, să căutați canalul domnului Fulop Lehel (care exact așa se și numește), să intrați în legătură cu dumnealui și sunt sigur că veți primi cele mai bune îndrumări posibile.

Draga, omul nu isi face termocentrala! are o nelamurire la care a primit suficiente sfaturi, nu trebuie sa consulte Marele Guru de pe YT.

Si da, pentru 20-25 de metri, un cablu de cupru de 6 mmp este suficient! sau trebuie trimis la YT si inginerul proiectant care a ales cablul respectiv!?

La 07.04.2024 la 21:45, Elservius a spus:

oxidare foarte puternică urmată de o încălzire foarte mare (la roșu, câteva sute de grade!) urmată de incendiu.

dupa care gramatica?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări