Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrerupator cu NUL - doza doar cu faza

Postări Recomandate

D-le flomar,daca erati un pic mai atent,am subliniat situatia in care 1p+n poate fi defect chiar pe nul,caz in care o sa intrerupeti curentul chiar din cartierul unde este plasata institutia,ca doar nu o sa imi spuneti ca veti deconecta bus bar-urile sub tensiune.In rest,fiecare cu ale lui,ca un citat de mai sus.Respectele mele inca o data.Probabil ca in tablouri cu macaroane interventia e mai usoara,iar cind erati in voga fierbinte din cimpul muncii,erau alte vremuri,stim noi de care,la fel si protectiile,contactoarele si alte cele.Nu inseamna ca normele de protectie erau altele.Concluzia este asa:Va faceti griji pentru un nul(care daca este tratat corect nu e o problema) in timp ce lucrati intr-un tablou sub tensiune la depanarea unui traseu care poate include inlocuirea unui 1p+n fara sa lasati institutia sau clientul in bezna...Probabil colegul care aplauda ar trebui sa ne arate un tablou de-al dinsului.Seara buna in continuare si succes!De data asta o sa ma opresc aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acum 7 minute, tenzen a spus:

... ca doar nu o sa imi spuneti ca veti deconecta bus bar-urile sub tensiune... 

Descarcarea de sarcină a unui traf 20/0,4kv care alimentează consumatori publici nu se face prin deschiderea separatorului de 20kv....se scot siguranțele MPR pe fiecare plecare sau se deschid aparatele de comutatie dacă sunt prezente.... așa că atunci cand situația o impune se pot deconecta și bus bar-urile rapid.... le faceți toate astea echipat cu mănuși, cizme electroizolante, cască cu vizieră, covor sau platformă electroizolanta.... Am incheiat și eu intervenția mea aici și îmi cer scuze inițiatorului pt. off-topic!  Toate cele bune tuturor! 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, tenzen a spus:

Daca nulul nu e intrerupt aiurea de zeci de sigurante1p+n,inafara de generala,nu se intimpla nici o situatie de acest gen.Inafara de asta,nulul prizei nu se ia din iluminare,situatia era invers,sa iei nul pentru un amarit de beculet din nulul unei prize,printr-o derivatie.In cazul monopolarelor si a barei de nul comuna,se poate foarte bine,fara nici o consecinta.Ce e frumos in toata polemica asta e ca initiatorul nu a precizat protectiile din tabloul existent..

Eu nu înțeleg ce drac ai cu nulul ăla...și unde îl întrerupi!? E continuu...și nu are legătură cu nu știu ce nul de la mama dracu eu știu ce circuit... nu-l croșetezi din siguranță în siguranță...și se întrerupe doar la ieșirile din siguranțe 1p+n.

Link spre comentariu

@Elservius spune si tu ceva util, lasă-l pe @tenzen pentru că sigur știe mai multe de cat mulți despre acest subiect.

Concluzia? Pentru o chinezărie de întrerupător "smart" nu merita făcute modificări la instalația electrică dacă nu stăpânim subiectul și nu știm sigur ce făceam.

Link spre comentariu

Eu unul am înțeles că d-nul tenzen susține că într-un tablou electric monofazat al unei locuințe se montează siguranțe de protecție numai pe conductorul de fază, nu și pe conductorul de nul de lucru.

Dacă nu am înțeles bine, atunci am greșit când am postat mai sus și îmi cer iertare încă o dată; dar dacă am înțeles corect și într-adevăr d-nul tenzen susține că nu se pun siguranțe de protecție pe nulul de lucru într-un tablou electric monofazat al unei locuințe, atunci situația este gravă.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Elservius a spus:

d-nul tenzen susține că nu se pun siguranțe de protecție pe nulul de lucru într-un tablou electric monofazat al unei locuințe, atunci situația este gravă.

Tenzen asta are nulul monitorizat de un diferential pe general.Nulul este legat la o impamintare zdravana si nu este intrerupt nicaieri,doar monitorizat de diferential.Chiar daca se inverseaza faza cu nulul la stilp,zboara totul din generala tabloului creat de OD.Singurul lucru mai dificil,daca pot sa ma exprim asa,este ca,in cazul singular al umui defect de izolatie intre nul si PE,imi ia mai mult timp sa detectez circuitul respectiv,lucru care pe mine nu ma deranjeaza.Ca atare,pot sa ma duc la orice priza sau bec sa pun mina pe nul linistit,ca nu ma da de pamint,cu monopolara decuplata pe faza.Cum spun si alti colegi,nu e bine sa ma chemi la instalatii,era doar o parere vis a vis de un intrerupator care consuma citiva miliamperi caruia ii trebuia un nul de undeva.Nimeni nu a sesizat ca,problema nu e nulul care l-am sugerat eu din derivatie,ci faptul ca totul depinde de instalatia omului,care nici in prezent nu stim cum e construita.Ca daca e veun ANL de prin 2004,cu vreo 3 fire de aluminiu de aceeasi culoare prin doze,precedate de tablouri cu c25,oricum ar fi in imposibilitatea unei modificari.Respect meseria si anii petrecuti in domeniu cum este colegul flomar si altii,cum am mentionat mai sus,mi-ar place sa cred ca toti de pe elforum au tablouri smechere dupa normativele invocate.Din pacate,cred ca multi,mai ales din atacanti,pot muri prin bai la orice ora in cadrul unui defect mai aparte.Haideti sa invatam sa ignoram parerile gresite cum este cea exprimata de mine si sa devenim mai buni.Din cite am inteles,trilogia  nu este permisa pe forum.

Link spre comentariu

Și dacă conexiunea la PE e precara, nasoala, ce te faci? Atunci există posibilitatea să mori cu nulul de protecție în brațe.

Ce diferențiala folosești că din ce spui ceva nu e concludent sau mai bine zis unde anume ai făcut confesiunea intre nul și pe?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări