Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Decontaminare tigaie fonta.


Ovidanie

Postări Recomandate

Daca a fost arsa se poate curata mecanic ( daca mai e cazul)  apoi se trece la "asezonat" care presupune si o curatare chimica mai mult sau mai putin agresiva (in masina de spalat sau cu pastile utilizate de astfel de masini) sat traditional otet+ bicarbonat+ detergent de vase . Un exemplu  la pct. 14  , https://mrfoc.ro/faq/   . Vasele de fonta simpla bine asezonate/intretinute sunt negre si la interior si exterior ...

 

Editat de Nikk
modificare
Link spre comentariu

 Ovidanie.Nu țin neapărat să iau ceva ceramică.Întrebam deoarece credeam că o să fac un turneu prin zonă.

 Din Horezu am luat mai demult o oală smălțuită,cu capac şi am constatat ulterior că e o chinezărie!

Link spre comentariu

Chinezărie, adică fabricată în China? Nu cred. Eu zic că este ceramică decorativă, adică o oală care a fost doar bine  uscată în cuptor. Coaptă două ore la 600 grade, mai mult decât suficient pt ceramica ornamentală. Oală smălțuită și coaptă la 800 grade, este pentru pus laptele la prins. Ceramica pentru gătit trebuie coaptă pe la 1200 grade, timp de câteva ore, până când lutul se vitrifică.  Adică consum mare de gaz metan sau curent electric.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
La 18.11.2024 la 18:11, BRANCA a spus:

  Din Horezu am luat mai demult o oală smălțuită,cu capac şi am constatat ulterior că e o chinezărie!

De la un olar din Horezu auzita:
Vasele facute pe roata de mesterii traditionali sunt desprinse de pe respectiva roata prin taierea lutului cu ata. Raman astfel urmele atei imprimate pe fundul vasului, vizibile si dupa coacere.

Cele chinezesti sunt facute in matrita si fundul de obicei are diferite forme (concav, scobit, etc.).

Si da, la magazinele din strada, din Horezu, se vinde si marfa de "import". Ca de altfel in orice piata, celebrele rosii romanesti sau pepenii de Dabuleni!

Si inca un aspect. Mesterii din Horezu se feresc ca de necuratu sa faca capace. Astea trebuiesc prelucrate pe ambele fete si nu se baga si se mai si deformeaza la ardere. Un amic a vrut sa faca niste cadouri de craciun pentru vanzare, ceva cu mierea dacilor. Oala de lut cu capac, umpluta cu miere romaneasca, sigilata cu ceara de albine si impopotonata cu tricolor si alte cele. A gasit foarte greu pe cineva sa vrea sa-i faca lucrarea. De la el stiu si chestia cu ata.

Link spre comentariu

Oalele matritate seanana foarte bine intre ele si au forme perfecte. Celelalte, facure pe roata olarului nu, chiar daca mesterul foloseste sabloane. 

Oalele inainte de a fi bagate in cuptor sunt uscate la soare, si de obicei fundul vasului copiaza forma suprafetei pe care sta. Dupa ce vasul se intareste un pic la soare mesterul lipeste coada si finiseaza vasul cu un burete umed.

Putin probabil sa mai ramana urme de la un fir de macrame.

Link spre comentariu

Se deosebesc foarte bine cele facute de mesteri si alea din China.

Am fost de vreo cinci ori la Horezu cu treburi si mi-au explicat cei din zona. Am vazut si chinezariile vandute la strada principala dar si cele de la mesteri, Ei aveau magazinele mai sus, pe o strada.

Link spre comentariu

Hai sa discutam si despre procesul de coacere, deoarece si asta conteaza. In ziua de stazi ceramica este artizanala. Rar cand cineva mai baga o oala de lut in cuptor. Asadar mesterii nu mai fac oale pentru gatit. Astea pentru pus laptele la prins, sunt altceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări