Nikk Postat Noiembrie 17, 2024 Partajează Postat Noiembrie 17, 2024 (editat) Daca a fost arsa se poate curata mecanic ( daca mai e cazul) apoi se trece la "asezonat" care presupune si o curatare chimica mai mult sau mai putin agresiva (in masina de spalat sau cu pastile utilizate de astfel de masini) sat traditional otet+ bicarbonat+ detergent de vase . Un exemplu la pct. 14 , https://mrfoc.ro/faq/ . Vasele de fonta simpla bine asezonate/intretinute sunt negre si la interior si exterior ... Editat Noiembrie 17, 2024 de Nikk modificare Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Ovidanie.Nu țin neapărat să iau ceva ceramică.Întrebam deoarece credeam că o să fac un turneu prin zonă. Din Horezu am luat mai demult o oală smălțuită,cu capac şi am constatat ulterior că e o chinezărie! Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 18, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Chinezărie, adică fabricată în China? Nu cred. Eu zic că este ceramică decorativă, adică o oală care a fost doar bine uscată în cuptor. Coaptă două ore la 600 grade, mai mult decât suficient pt ceramica ornamentală. Oală smălțuită și coaptă la 800 grade, este pentru pus laptele la prins. Ceramica pentru gătit trebuie coaptă pe la 1200 grade, timp de câteva ore, până când lutul se vitrifică. Adică consum mare de gaz metan sau curent electric. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 15, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2024 https://www.facebook.com/reel/1710810973049852?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v Se pare că merge și prin electroliză. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 8 Partajează Postat Februarie 8 La 18.11.2024 la 18:11, BRANCA a spus: Din Horezu am luat mai demult o oală smălțuită,cu capac şi am constatat ulterior că e o chinezărie! De la un olar din Horezu auzita: Vasele facute pe roata de mesterii traditionali sunt desprinse de pe respectiva roata prin taierea lutului cu ata. Raman astfel urmele atei imprimate pe fundul vasului, vizibile si dupa coacere. Cele chinezesti sunt facute in matrita si fundul de obicei are diferite forme (concav, scobit, etc.). Si da, la magazinele din strada, din Horezu, se vinde si marfa de "import". Ca de altfel in orice piata, celebrele rosii romanesti sau pepenii de Dabuleni! Si inca un aspect. Mesterii din Horezu se feresc ca de necuratu sa faca capace. Astea trebuiesc prelucrate pe ambele fete si nu se baga si se mai si deformeaza la ardere. Un amic a vrut sa faca niste cadouri de craciun pentru vanzare, ceva cu mierea dacilor. Oala de lut cu capac, umpluta cu miere romaneasca, sigilata cu ceara de albine si impopotonata cu tricolor si alte cele. A gasit foarte greu pe cineva sa vrea sa-i faca lucrarea. De la el stiu si chestia cu ata. 1 Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 8 Partajează Postat Februarie 8 Oalele matritate seanana foarte bine intre ele si au forme perfecte. Celelalte, facure pe roata olarului nu, chiar daca mesterul foloseste sabloane. Oalele inainte de a fi bagate in cuptor sunt uscate la soare, si de obicei fundul vasului copiaza forma suprafetei pe care sta. Dupa ce vasul se intareste un pic la soare mesterul lipeste coada si finiseaza vasul cu un burete umed. Putin probabil sa mai ramana urme de la un fir de macrame. Link spre comentariu
Alic Postat Februarie 8 Partajează Postat Februarie 8 Se deosebesc foarte bine cele facute de mesteri si alea din China. Am fost de vreo cinci ori la Horezu cu treburi si mi-au explicat cei din zona. Am vazut si chinezariile vandute la strada principala dar si cele de la mesteri, Ei aveau magazinele mai sus, pe o strada. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 8 Autor Partajează Postat Februarie 8 Hai sa discutam si despre procesul de coacere, deoarece si asta conteaza. In ziua de stazi ceramica este artizanala. Rar cand cineva mai baga o oala de lut in cuptor. Asadar mesterii nu mai fac oale pentru gatit. Astea pentru pus laptele la prins, sunt altceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum