Ovidanie Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Este vorba de o tigaie de fonta sau tuci, cum vreti sa-i spuneti. Nu este emailata, are mai mult de 120 ani, a avut diversi stapani si a fost folosita in diverse conditii. Am gasit-o intr-un sopron si ma tot gandesc cum sa o curat, vreau sa o folosesc. M-am gandit sa o ard, dar cum nu incape in plita ma gandeam sa bag tigaia intr-o galeata de tabla, voi deforma galeata cat este nevoie, in asa fel incat tigaia sa stea intre doua straturi de carbune pentru gratar, probabil vreo 4 kg carbune. Daca nu gauresc galeata, carbunele nu va avea tiraj, voi da foc pe deasupra sa arda de sus in jos. Risc sa topesc tigaia? Eu zic ca nu. Voi ce spuneti? Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Fara tiraj fortat, slabe sanse sa topiti fonta. Link spre comentariu
PavelR Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Din ce am vazut in strainatate, unde exista cultul vaselor de gatit din fonta, restaurarea acestora se face prin electroliza si lasare la inmuiat in solutie de soda caustica Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 (editat) Posibil să meargă şi cu soluție de sodă caustică...După mine cel mai bine făcută o degresare întâi cu orice agent de curățire cuptoare,plite de aragaz,spălată şi apoi şlefuită mecanic cu o sculă de polişat.Evident cu granulații grosiere şi fine.Apoi iar degresat,unsă cu ulei comestibil peste tot şi coaptă... E şi soluția ca înainte de polişare să se sableze,dar cu nisip f f fin... Editat Martie 30 de BRANCA Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Ovidanie.Soluțiile propuse de mine se referă la tigăile ce au un strat gros de carbon depus.Dacă are şi rugină e preferabil să faci şi un atac cu soluție 5-10% acid clorhidric,după degresare şi înainte de polişare. Evident totuşi că cea mai eficientă metodă e sablarea f f fină.Vezi că unele aparate de spălat cu apă sub presiune au şi o anexă pentru sablare cu nisip,cu ajutorul apei! Link spre comentariu
validae Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Se poate construi un dispozitiv de sablare improvizat în cinci minute. Făcusem la serviciu și sablam bujii de Dacia și motoarele vechi înainte de vopsire într-o veselie.... Ce vedeți în imagine sunt două țevi dintr-o antenă telescopică, unite de o bucată de textolit sau orice material disponibil (lemn, plastic, metal) găurit astfel încât cele două țevi să se întâlnească (buză în buză) la un unghi de maxim 90* https://i.imgur.com/3a0jwWk.jpeg Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Corect Validae!Şi la noi se făceau,dar pentru aer comprimat,deci sablare uscată.Erau eficiente pentru suprafețe mici. La sablarea umedă cu nisip se evită silicoza,asta dacă sablezi f des... Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Din cate stiu eu fonta e poroasa si ma indoiesc ca iese uleiul ala polimerizat din pori la sablat. Dar e posibil sa fie si asta o solutie. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 30 Autor Partajează Postat Martie 30 Fonta este poroasa, deci in porii aia ar fi ulei si alte reziduri. Vreau sa scap de tot de a fost candva pe tigaia aia. Plus ca pe exterior este un strat de ulei ars, pe alocuri are 4-5mm. Tot jegul ala vreau sa-l ard, fac un fel de purificare si sterilizare, apoi cu o dalta pentru lemn inlatur grosier rezidurile, urmeaza perie de sarma, de aia pt. flex, iar pe interior, daca este cazul, voi folosi perie de alama si hartie abraziva, am granulatii mici, le-am folosit la polish auto. Pana una-alta grija mea este sa nu distrug tigaia cand o ard. Daca nu bate vantul, sa atate jarul, eu zic ca nu este nici o problema. Unchiul meu zice ca riscul e mare si ca cel mai bine ar fi sa folosesc butelia de voiaj, sa improvizam o aparatoare pt vant si pe mijlocul gradinii, nu o sa deranjeze fumul. Eu vreau sa folosesc carbune, stiu ca va arde 2-3 ore. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Stefan.Ce ai pus e cazul fericit,adică fără strat gros de carbon.Am văzut şi eu tigăi ca aia lui Ovidanie.Aveau stratul de depuneri şi de 2 mm,fără rugină! Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Acum 2 ore, Ovidanie a spus: Risc sa topesc tigaia? Eu zic ca nu. Voi ce spuneti? Crapă subit.... Eu am un ceaun de fonta ,si era foarte zgrunțuros de la turnare ....era un chin sa curăț pe interior ...mai ales dupa un timp...deh dupa mancare si baut nu ai chef de spalat sau mai contine mancare ,este destul de mare.... Asa ca am pus in flex disc cu smirghel 60- 80 dat peste tot ,o masca contra prafului nu strica...apoi cu un disc cu smirghel mai fin.Daca are grasime acumulata se poate spala cu benzina amestecata cu detergent vase.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Soda caustica sau sablare. Cu restul ideilor îți faci nervi degeaba sau riști compromiterea vasului. Link spre comentariu
PavelR Postat Martie 30 Partajează Postat Martie 30 Acum 6 minute, BRANCA a spus: .Aveau stratul de depuneri şi de 2 mm,fără rugină! de asta cred că ar trebui lasată mai mult timp într-o baie chimică. Fără să fie înmuiate depunerile de carbon sunt foarte greu de "ras" de pe fontă Acum 5 minute, Усилитель a spus: Daca are grasime acumulata se poate spala cu benzina amestecata cu detergent vase fonta o dată ce intră în contact cu o substantă greu mai scapi de ea. Dacă pui benzină si detergent nici după 10 clătiri nu mai scapi de aromă Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 30 Autor Partajează Postat Martie 30 Pe vremuri, la Intreprindere de Reparatii Auto Suceava, spalau blocurile motor din fonta, in baie fierbinte de soda sau potasa caustica, ieseau ca noi. Acolo spalau toti muncitorii gratarele de la aragaz si orice altceva ce nu era din aluminiu sau aliaj de aluminiu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum