the same Postat Mai 7 Partajează Postat Mai 7 (editat) ..Impactul Micii Ere Glaciare asupra societății Înainte de revoluția Industrială societățile erau predominant agrare. Nu există o relație directă între temperaturile scăzute și impactul asupra societății dar indirect, societatea depinde de agricultură și creșterea animalelor iar acestea din urmă depind de climă/vreme. Spre exemplu, înghețul timpuriu sau târziu afectează calitatea și cantitatea hranei și duc la creșterea prețurilor alimentelor. În vremurile mai îndepărtate, prețurile crescute ale alimentelor de bază și lipsa hranei pentru creșterea animalelor a dus la numeroase revolte dar și la extinderea bolilor infecțioase pe fond de malnutriție. Dar să ne uităm la Europa, partea centrală, estică și vestică a continentului sunt vulnerabile în special la temperaturile scăzute din sezonul de însămânțare și cel de creștere a plantelor (primăvară-vară) dar și la excesul de precipitații din toamnă. Dacă primăvara este foarte rece, atunci producția de grâu și cantitatea de nutreț va fi foarte scăzută determinând scăderea producției produselor animale de bază (lapte, carne etc.). .. -------------------------------------------------------------------------------------- Exact ce spuneam mai sus, lucruri constatate in decursul celor 15 ani de cand stau, in mod constant, la tara. Editat Mai 7 de the same Link spre comentariu
the same Postat Mai 7 Partajează Postat Mai 7 Madam Greta poate sa treaca pe dropsuri. Link spre comentariu
roadrunner Postat Mai 7 Partajează Postat Mai 7 (editat) @the same avem si putin tendinta sa exacerbam lucrurile negative (anul trecut au fost productii record la cereale in unele zone) - nu neg ce constati tu localizat, ca stii mai bine cum a fost si cum e acum (cel putin pe 10 ani in urma) dar nu e nici apocalipsa dupa colt cu ne zic unii. Citat duc la creșterea prețurilor alimentelor cred ca cresterea pretului la alimente e combinatie de prostie cu lacomie, cam ce ne asteptam sa se intample cand am tot tiparit bani gratis (pandemie) si am scumpit energia dupa care am justificat cresterea ca din cauza incalzirii globale. Ce ne facem cand o sa se vada ca s-a exagerat cu toata treaba asta si am sacrificat viitorul la o generatie doua din cauza unor politicieni tampiti? stau si ma gandesc care e riscul mai mare. Pana acum nici un model climatic nu a fost precis, cresterea globala medie (daca te uiti la masuratori) e pe la 1 grad fara nici o dovada clara ca va contiua sa creasca la aceeasi rata de crestere ca si pana acum. Pe de alta parte e vizibil cum s-au micsorat ghetarii si nimeni nu neaga valurile (neobisnuite) de caldura din Siberia din timpul verii. Cred ca o abordare mai echilbrata si mai stiintifica (mai putin partizana) ar face lucrurile mai usor de inteles. Dar frica se vinde mult mai bine decat stiinta. RR Editat Mai 7 de roadrunner Link spre comentariu
the same Postat Mai 7 Partajează Postat Mai 7 Oricum ar fi , avem solutii. Masini electrice, taxe pe carbon, reciclarea bidoanelor de suc... Eu am parerea ca unii se fac ca lucreaza, altii suntem prosti, restul baga mare. Unii chiar pedaleaza pe trotinete. Cea mai tare a fost cu flatulenta vacilor olandeze. Probabil ca fiecare epoca a avut partile ei de prostie crasa. Noi ne delectam pe verde. Link spre comentariu
maxente Postat Mai 7 Partajează Postat Mai 7 (editat) Acum 7 ore, the same a spus: Oare? Eu nu am mai văzut zăpadă de 30cm sau temperaturi de -20 grade de cca. 10 ani. Acum nu pot să pun roșiile în grădină că ziua am 23-25 grade iar noaptea 5-7 grade. Acum 10 ani nu era asa. Acum, eu greblez în grădină și în Decembrie, îmbrăcat cu o bluza sport cu mânecă lungă. Eu vad schimbări an de an, de la rău la mai rău. Îmi povestea un paznic de vânătoare cum anumite animale fac două rânduri de pui, lucru ce nu s-a mai pomenit. PS. Și păsări... La mine in zona (sud, la Dunare) nu mai poti face caise si piersici cum se faceau prin anii 90 - 80. Cum le da floarea la cais si piersic ori da inghetu, ori da bruma... Am un cais si anu asta e prima data cand vad in el mai multe caise decat as avea eu degete la maini. Anu trecut, ca niciodata, ciresu de iunie a facut doar cat poti sa tii doi pumni de cirese si era plin de flori pana sa dea bruma sau inghet, ce drecu o fi fost. In schimb smochinii nu au mai degerat de mai bine de 7 - 10 ani. Fac smochine de ne satura si pe noi si pe grauri. Alta chestie cu prafu ala saharian, pana mai acum 5-7-10 ani eu si ai mei nu am mai pomenit de asa ceva Editat Mai 7 de maxente Link spre comentariu
franzm Postat Mai 8 Partajează Postat Mai 8 Reciclarea bidoanelor de suc nu este prostie crasa ci reactia fireasca la comportamentul bovin al unora (pe unde umbla, pe-acolo si kk). Daca oamenii s-ar comporta civilizat si constient si n-ar exista tot felul de smecherasi care sa astepte sa adune altii dupa ei, n-ar fi necesare masuri drastice. De ce, în unele parti ale lumii, e interzis sa mesteci cianga pe strada si au fost introduse pedepse draconice pentru orice fapta care are ca efect murdarirea oraselor? În America de sud, praful saharian are rol de fertilizator si, fara el, n-ar fi posibila vegetatia luxurianta din bazinul Amazonului. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 8 Administratori Partajează Postat Mai 8 Acum 8 ore, icar a spus: cum pot copia link-ul de la filmuletul pus de tine? https://rumble.com/v4ti0du-clima-adevarul-gol-golut.html Eu la fel nu neg ca exista schimbari climatice doar ca aceste nu sunt din cauza a ce ne vand activistii de la UE. Cand actrivistii si fanaticii devin politicieni e de rau, partidul verde din germania a fost inainte un ONG de fanatici climatici. Link spre comentariu
the same Postat Mai 8 Partajează Postat Mai 8 Ăștia par a fi niște demenți. Activiștii... Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 8 Partajează Postat Mai 8 Acum 19 minute, the same a spus: Ăștia par a fi niște demenți. Activiștii... Corect. Nu sunt dementi cei care-si cumpara masina SUV ca sa se duca la job, 5 statii de metrou, nici cei care dau centrala termica la maxim, dar stau cu geamurile deschise, sunt dementi cei care incearca sa reduca abuzul asupra naturii! In aceasta minivacanta care tocmai a trecut, a fost aer de munte in unele cartiere bucurestene (si nu periferice!)- solutia e una singura: minim 10 euro litrul de benzina pentru persoanele fizice, gratis pentru masinile de utilitati(ambulante, pompieri, politie, etc), pret minim pentru masini de aprovizionare magazine, etc. In momentul in care schimbi masina uzata, nu mai poti cumpara decat electrica in locul celei predate la REMAT. Nu poti imbolnavi de plamani un milion de oameni, fiindca esti Gigel Burta-Verde si ai bani. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 8 Administratori Partajează Postat Mai 8 Nu sunt dementi toti, unii care nu stiu nimic sa faca au un loc de munca bine platit. Daca maine se schimba narativul ei nu au nici o problema sa schimba macazul chiar daca noul narativ contrazice pe cel anterior. Mai sunt si cei fanatici dar multi dintre ei habar nu au despre ce este vorba Masuri de reducere a puluarii trebuie luate dar nu in stilul dement propus de unii care se plimba cu jeturile private... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8 Partajează Postat Mai 8 Acum 34 minute, Spitfire a spus: In aceasta minivacanta care tocmai a trecut, a fost aer de munte in unele cartiere bucurestene (si nu periferice!)- solutia e una singura: minim 10 euro litrul de benzina pentru persoanele fizice, gratis pentru masinile de utilitati(ambulante, pompieri, politie, etc), pret minim pentru masini de aprovizionare magazine, etc. In momentul in care schimbi masina uzata, nu mai poti cumpara decat electrica in locul celei predate la REMAT. Nu poti imbolnavi de plamani un milion de oameni, fiindca esti Gigel Burta-Verde si ai bani. Sa se aplice doar in Bucuresti in cartierul tau, pe strada ta, la numarul tau. Link spre comentariu
validae Postat Mai 8 Partajează Postat Mai 8 Dacă ai fi dependent de un respirator mecanic, ori măcar o alergie severă la praf și fum, altă viziune ai avea....că așa a zis și un ,,șmecher,, neamț de Covid că nu există.Antivaccinist convins. Dar taman ăla i-a pus colacul pe piept... Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Mai 8 Administratori Partajează Postat Mai 8 Acum 1 minut, validae a spus: Dacă ai fi dependent de un respirator mecanic, altă viziune ai avea.... Daca energia consumata de el este dintr-o centrala pe carbuni l-as scoate din priza Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8 Partajează Postat Mai 8 Reciclarea bidoanelor de suc si bere, apa, etc.... e un fel de "roata tiganului" moderna. Eu iti iau banii, apoi ti-i dau inapoi dar nu fizic, ci cumperi de la mine de ei.....vrajeala ieftina cu adunatu' de gunoaie. Si, din nou aceeasi vrajeala, de ce sa sortam noi, firma, gunoiul cand o pot face direct producatorii? Nu trebuie platite salarii, sporuri de toxicitate, etcetc... Link spre comentariu
the same Postat Mai 8 Partajează Postat Mai 8 Problema vizibila de pe Luna este ca nu se fac schimbari fundamentale de dragul unor consortii, firme mari si influente. Eu asta vad. In ograda mea incerc sa reduc cat pot risipa, in ograda lor lucrurile par altfel. Inca intra in tara tone si tone de deseuri. De ce, pentru ca exista o mafie si coruptie. Lucrati la asta frate, interziceti in UE plimbatul de deseuri catre tari mai ''amarate''. Nu va mai bateti in pept cu realizari pe hartie cand gunoiul vostru e in tara mea. Vai ce verde este Austria, si este. Dar pe spatele cui? E doar un exemplu care mi-a venit acum in minte. Cand unul dintre ministri de la mediu a inceput sa trimita gunoaiele inapoi, a iesit din joc. Deci? Link spre comentariu
Postări Recomandate