Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema veche woofer cu sal sbx3040

Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

Dupa ce am abandonat mult timp acest proiect am reusit sa aloc umpic dfe timp si sa lucrez la aspectul incintei.Din pacate odata mutata in camera mare nu reusesc sa o fac sa sune placut urechii mele.Nici o combinatie de filtre(am folosit diferite filtre software si hardware din calculator sau autonome) sau de lungimi si diam,etre de tevid e reflex nu m-a satisfacut.La mijlocul camerei unde stau eu nu se aude cam deloc frecventele joase,ele se aud insa excesiv in colturi.Cutia sta langa peretle unde se afla gamurile pe la jumate langa calorifer si din pacate nuo pot muta altundeva.Este compusa dintr-o incinta de 50 de litri cu difuzor sal sbx3040 si o incinta de 30 de litri cu 2 difuzoare sal sbv1620.Incintele au amadoua tevi de reflex dar am facut teste si ce acestea astupate.Frecventele de acordaj le-am variat dar fara rezultate satisfacatoare.Diametrul tuburilor este suficient de mare conform simularilor aerul se aude deranjant la puteri mai mari(mai exact pe la 30 de hz aerul se aude foarte clar in tevi chiar la puteri foarte mice<10W).As avea nevoie de sfaturi pentru a remedia situatia si a avea un bass placut fara unde stationare la mine in camera.Precizez ca nu pot reface incinta..deci astept solutii ce implica confectionarea de noi filtre,adaugarea de noi tuburi de reflex..eventuale modificari in interiorul cutiei,schimbarea difuzoarelor.Va rog sa nu ignorati problema mea chiar daca este veche si am mai postat...Multumesc mult. :smt006

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ciprian Alexandrescu

14

• radue

4

• danzup

2

• EmyRulz

2

Top autori în acest subiect

Din cate spui tu ai ceva anulari de frecvente. Acustic numai prin tratarea spatiului se poate rezolva problema. Din filtre nu prea cred ca poti modifica lungimea de unda a unei frecvente...asa ca nu prea ai noroc. :smt009

Link spre comentariu

Eu nu inteleg insa cum poate un sistem din asta micut ca genius 5.1 sa sune cam la fel peste tot iar incinta mea nu poate(fenomenul se manifesta intrucatva si cu celalte boxe din camera :smt010 ).E clar ca e ceva in neregula si cu incinta si cu camera.Sper sa reusesc totusi sa dreg cate ceva.

Link spre comentariu

Difu e pt cutie inchisa.Orice ai simula,in realitate este diferit,mai ales ca nu ai parametrii difului tau,e suficient sa difere cu >20% fata de cei de catalog,si ai cam gresit cutia.55-60L Vb ,asta ar fi optim.Fiind bleg,trebuie sa umplii cutia cu fono,undeva la 70-80%,minet ar fi bun,bagat lejer.Incearca asta in cutia pe care o ai deja.Chiar daca vei pierde acum bas lung si huruit,cat si putin spl,cred ca vei avea un domeniu mai liniar si cu tranzienti ceva mai buni.Amp sa ai sa il hrabesti ca e obosit.Compresia e chiar recomandata tinand cont ca ai pb cu acustica.Daca tot nu te multumeste si esti baiat destept,il lasi in pace si iti iei unul mai de calitate.Geniusul se aude mai bine ca SAL,sa stii si tu,si ca multe alte no-nameuri si chinezisme,tinand cont si de marimea lui.Asa prost cum e,nu e mai prost decat celelalte,are dif cu cursa maricica,mebrana de hartie,cutie de mdf,calculata,filtre sa nu se strice...nu faci altul mai bun la pretul ala.Astea ieftine de se gasesc pe la tarabe sunt chiar penale cate unele.Se misca membrana,fac galagie ceva,dar nu 'canta',nu produc muzica.Doar sunete si zgomot,parca ar fi facute din ...

Link spre comentariu

Acum porturile sunt infundate.Din pacate si cu ele infundate e aceiasi treaba...scade doar putin din mid bass,scade si din spl .Nu-mi place basul foarte lung si nici group delay-ul mare...folosind filtre software am dat wooferul chiar cu 500 milisecunde inaintea satelitiilor.Din pacate n-am rezolvat mare lucru cu asta..dar parca se aude "mai la timp".Cutia este jumate plina cu vatelina,mai groasa spre mijloc si mai subtire spre margini unde sunt porturile.Amplficatorul are ~2x 140 W ..iar difuzoarele trec de cursa maxima frecvent si freaca. :smt013 .Pe langa faptul ca se aude asa dispersat mai apare si un zgomot de cutie(butoi mai exact) foarte suparator orice as face mai puternic in anumite parti ale apartamentului.Orice frecventa de filtrare as alege nu dispare..eventual este atenuat.Asezand boxele de camera Sony inchise cu difuzoare de 16.5 langa perete in acelasi loc cu semnal filtrat am un bass nu atat de jos dar mai curat si uniform mai ales daca orientez difuzoarele spre perete.La cutie nu pot renunta..in ea se adaposteste toata electronica si este deja imbracata in autocolant.Oare daca as pune difuzorul pe spate iar in fata as pune o membrana pasiva ar ajuta la ceva?Ma necajeste ca am ascultat mai multe boxe facute de diversi cunoscuti la pleasneala,fara calcule,cu porturi de reflex alese aiurea si cu difuzoare felurite inclusiv sal si cu filtre generice care suna mai bine si nu se aude aerul prin porturi.Toate insa aveau un volum mare> 100 litri..eu nu am avut din pacate atata spatiu...Mai incerc sa-l mestersc..oricum daca puteti va rog sa-mi sugerati ce alte difuzoare as putea pune...Nu stiu insa daca e clara situatia..eu am 2 incinte lipite sa zicem...una e cu sbx-ul si cealalta e cu cu srp-urile.A doua are rolul de canal de centru sau woofer in functie de situatie.Ambele se aud prost....a doua nu are presiune sonora aproape deloc..se misca difuzoarele si nu prea aud nimic..doar cu ceva kick bass pe la 70 hz se mai descurca.In spatele incintei mici se afla camera electronicii care ere si ea vreo 20 de litri.Multumesc mult :smt001

Link spre comentariu

Dupa mai multe auditii mi-am cam dat seama ce nu-mi place la sunet.Basul nu este definit..suna ca din butoi ca reverberatii.Basul boxelor sony este rapid si precis.Influenteaza umpic si locul dar boxele sony se aud mult mai bine in acelasi loc ca wooferul..desi sunetul capata umpic de coloratie neplacuta.Nu stiu cat de bine am reusit sa descriu ce aud..rog pe cei cu experienta sa ma ajute.

Link spre comentariu

Omule nu stiu ce sa-ti zic.

Dar un lucru e sigur: Schimba-ti difuzorul.

Chiar daca e sal, adica e o chinezarie cu parametrii, eu sunt de parere ca el este cauza datorita faptului ca sunetul e prost.

Incearca sa faci rost de un difuzor profesional cat de cat de subwoofer, asa doar pt imprumut si vezi daca el suna acceptabil ( la puteri mici nu va cobora prea mult, dar macar iti faci o idee daca e difuzorul tau de vina ). Daca iti place atunci fie iti iei ceva profesional de 15" pt subwoofer ( adevarul este ca asa ceva are si un pret pe masura, iar cele de 12" sunt si rare si au si pretul piperat ) sau iti cumperi un difuzor hi-fi de 12" pt subwoofer de la firme gen Vifa. Gasesti pe http://www.hiend.ro o oferta bogata.

Ca si fapt divers o alta cauza ar putea sa fie si defazajele pe care le baga filtrele active, care apar ca si group delay.

In legatura cu acele anulari sa sti ca acolo nu difuzorul e de vina, intrucat si la un WN-15S apar aceleasi probleme ( la mine in camera ).

Link spre comentariu

Ai incercat sa deconectezi cele 2 difuri mai mici si sa lasi doar cel mai mare legat catre amplificator ( celalalte 2 difuri sa fie pasive ) ?Fa un test si zi cum suna !ok ?Sigur e o problema de defazaj ... dar cum poti sa o rezolvi fara o simulare a camerei si a incintei impreuna ???

Link spre comentariu

Da..ambele subincinte funtioneaza separat la nevoie.Am facut toate testele posibile.Am defazat din filtrele software si negativ si pozitiv fara rezultate..si wooferul chiar ascultat singur se aude prost.Iar incinta cea mica este izolata de cea mare.Basul este lunguiet si moale,nu este precis si rapid(cum este la wooferele sony..mie asa imi place) si nu se simte in piep..simt o presiune in cap.Nu inteleg de ce ambele subincinte cu difuzoare diferite si frecvente de taiere diferite se comporta la fel.. :smt035Legat de difuzoarele noi... hp15W imi place cum suna...cu filtru activ e tocmai bun..dar l-am auzit in incinta de 80 de litri si de 160 de litri..nu stiu daca hp12S va suna asemanator in incinta mea de 55 de litri :smt009

Link spre comentariu

Atunci din punctul meu de vedere este cam o singura solutie: Incearca niste difuzoare de calitate.Pt subwoofer ti-as recomanda eu un tip de incinta, numai ca inca e in stadiu de proiect pt mine si nu am facut nici macar o cutie de test.Ca si sfat, daca vrei subbas ( adica sa sune cat d cat calitativ si sub 50 Hz ) uita de seria HP. Daca folosesti ceva procesare atunci o sa scaota si subbas, dar calitativ nu va fi cine stie ce.

Link spre comentariu

Pai nu am prieteni electronisti :smt010 .Doar daca cineva de aici de pe forum care sta in Cluj poate/vrea sa ma ajute.Alta solutie nu vad decat sa cumpar unul..din pacate acuma nu am posibilitati fananciare. :toimonster: .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări