Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare sursa SMPS 12 V - intrebare

Postări Recomandate

Salutari!

Cu dorinta de a realiza un redresor / incarcator baterie auto (Pb - acid), am achizitionat recent o sursa 12V - 16,5A (chinezesti bineinteles..) 

https://i.postimg.cc/K894z9FD/sursa-12v.jpg

https://i.postimg.cc/P5FrhPz6/sursa-CI.jpg

https://i.postimg.cc/C1p0LDZ4/SURSA-INT.jpg

Nimic special pana aici , am mai construit un redresor cu sursa  chinezeasca , insa tensiunea de iesire am reusit sa o ridic prin intermediul semireglabilului existent -pana la 14,4 V , suficient pentru aplicatia de care aveam nevoie (redresorul functioneaza foarte bine- cred ca am avut noroc) ..  Cu sursa prezentata mai sus am reusit doar 13,5V (actionand semireglabilul ).Intrebarea este: Cum pot  obtine macar 1V in plus ? pentru ca acum nu am nici macar tensiune de float pentru un acumulator.. CI- ul este clasic KA7500B .Daca cineva a modificat o astfel de sursa , as fi recunoscator sa vad cum ..Am vazut datasheet- ul IC -ului ,cred ca pot modifica ceva pe la Uref / comp , insa nu sunt sigur .. nu este vorba de pretul IC -ului daca - l stric (cativa lei - este vorba de timp ..)Experienta mea cu surse SMPS / ATX , a inceput anul acesta ,asa ca nu tratati cu ironie experimentele unui batran..

Multumesc tuturor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

pai unde e semireglabilul trebuie sa fie si o rezistenta de ceva k.ohmi legata la masa sau prin unul din pinii semireglabilului,se creste sau se scade valoarea ei in functie de cum e nevoie,sau daca nu e se schimba valoarea semireglabilului cat mai apropiata de cea originala, cel putin eu asa procedez cand e vorba de ridicat sau coborat cu putina valoare - sau +,au fost si cazuri unde am mai dat 1-2 spire in plus secundarului pentru a ridica ceva mai mult

Editat de iuliantv
Link spre comentariu
Acum 29 minute, iuliantv a spus:

pai unde e semireglabilul trebuie sa fie si o rezistenta de ceva k.ohmi legata la masa sau prin unul din pinii semireglabilului,se creste sau se scade valoarea ei in functie de cum e nevoie,sau daca nu e se schimba valoarea semireglabilului cat mai apropiata de cea originala, cel putin eu asa procedez cand e vorba de ridicat sau coborat cu putina valoare - sau +,au fost si cazuri unde am mai dat 1-2 spire in plus secundarului pentru a ridica ceva mai mult

Cam la asta ma gandeam si eu ,semireglabilul avand si o rezistenta fixa inseriata (probabil sa nu ajunga in 0 absolut)pot modifica valoarea acestuia ..pana la urma nu am nimic de pierdut - este doar un  proiect "de Duminica".Multumesc!  

Link spre comentariu

Semireglabilul e probabil parte a unui divizor de tensiune ce stabilește pragul de tensiune limitat de un TL431.Asta de obicei, dar nu toate sursele folosesc TL431.

Scoateți schema din zona optocuplorului, ce cuprinde  uzual și unTL431 și rezistorii aferenți, unul din ei probabil înseriat cu semireglabilul.Apoi se poate vedea unde trebuie să schimbați o valoare.De obicei rezistorul dintre pinul de control și masă.

Altă variantă e să înlocuiți pe rând unul din acei rezistori cu un semireglabil și să tatonați (cu atenție și în pași mici) valoarea până când vă crește cu 1V tensiunea, apoi puneți un rezistor fix în loc...

Link spre comentariu

SE RIDICA SCHEMA! Max 20 min!

Pinii 1 si 2 sunt intrarile amplif. de tensiune. Pe 2 este un divizor de la Vref iar pe 1 divizorul de la tensiunea de iesire (ce trebuie stabilizata). Simplu, rapid si cu baza tehnica de discutie. 

image.thumb.png.79ad92ae2f56c8555d87543d0a81b4cf.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

daca santeti singur acasa,si redresorul e pentru uz personal,cel mai simplu redresor e un condesator gen celor pentru motoare la 385-450v alternativ de cativa mf ,o punte de diode si gata,legat la 220v condesatorul legat in serie inainte de puntea de diode 

Editat de iuliantv
Link spre comentariu

In general la alea monotensiune se ridica usor pina la 15Vdc tensiunea doar trebie 2 lucruri verificate in ordine:

1 protectie supratensiune, in general crowbar cu tiristor, daca are, prima data o dezactivati.

2. vedeti potentiometrul de reglaj cum este pus si injumatatiti rezistenta spre masa.

Dupa asta rezolvati protectia de supratensiune sau o lasati fara...

La cond parca e 1Aac pentru 7uF/230Vac si 50Hz.

deci spre 2 zile incarca bateria in regim de curent constant.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 37 minute, validae a spus:

Și cu asta e gata rețeta sigură de redresor mortal....eu zic că-i mai sigură o mică modificare pe bucla de reacție a sursei de 12V.

e mortal daca stai cu mainile pe borne,clesti,si s.au inventat fel si fel de sigurante,

important e sa conectezi inainte de a baga in priza,si e metoda buna pentru o incarcare mai lenta si regim de urgenta cand nu ai altceva la indemana

Link spre comentariu
Acum 28 minute, Ion_Bumbu a spus:

La cond parca e 1Aac pentru 7uF/230Vac si 50Hz.

deci spre 2 zile incarca bateria in regim de curent constant.

I = 2 *pi * f * C * U deci 2 * 3,14 * 50Hz * 0,000007F * 230V = 0,505A neglijând căderea de tensiune pe baterie și punte, deci e mai redus în realitate. Și ăsta îi curentul efectiv prin condensator , curentul mediu prin baterie (că ăla încarcă) e mai redus (în principiu de 1,11 ori). Deci un 0,45A e o valoare rezonabil de corectă.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Mai demult am modificat si eu vreo 2 surse asemanatoare, din ce tin minte trebuie ajustat unul din rezistorii R40 sau R41.

Identifica rezistorul ce are un pin la GND si il inlocuiesti cu alt rezistor cu o treapta mai mica sau lipesti peste el un alt rezistor de 10 mai mare decat el.

image.png.5821b4355230f0757ca011284e50a0b2.png

Spor la treaba!

Link spre comentariu
Acum 9 minute, AdR!@N a spus:

Salutare tuturor!

Mai demult am modificat si eu vreo 2 surse asemanatoare, din ce tin minte trebuie ajustat unul din rezistorii R40 sau R41.

Identifica rezistorul ce are un pin la GND si il inlocuiesti cu alt rezistor cu o treapta mai mica sau lipesti peste el un alt rezistor de 10 mai mare decat el.

image.png.5821b4355230f0757ca011284e50a0b2.png

Spor la treaba!

Multumesc Domnule! fix acolo eram , dupa ce am scos semireglabilul (montat ca o rezistenta variabila - nu potentiometric - cum credeam..) mi-am dat seama ca se poate lucra cu componentele din jur..Am sa continui maine si va tin la curent.. Multumesc inca o data!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări