Dxxx Postat Martie 22 Partajează Postat Martie 22 Se prezinta varianta de a lipi leduri SMD pe un star destinat altui tip de led, in plus se pot pune mai multe leduri pe un singur star. Importanta practica vine de la faptul ca un star de buna calitate este greu de reprodus, si merita mai bine achizitionat... insa este greu sa gasesti unul dedicat capsulei folosite. Desigur ca exista MC-PCB disponibil la achizitie, dar prelucrarea lui este dificila si nu m-au impresionat rezultatele. Mare atentie! MC-PCB bun este cu izolator ceramic, in nici un caz nu discutam de chinezismele ieftine, cu izolatie FR4 (ca un cablaj) care are rezistenta termica mare la grosimea folosita. La un pret sub 2 lei pentru un star industrial de buna calitate mi se pare ca nici nu exista rival... Am trimis unui coleg explicatii in acest sens, dar m-am gandit ca poate fi util si pentru altii, mai ales ca tot am facut poze. 1. Star + leduri folosite Ledurile folosite sunt in capsula 2,8/3,5mm (Edison). Cand achizitionati starul este bine sa alegeti cel mai bine potrivit pentru numarul de leduri si conformatia lor , ceea ce prezint eu este numai un exemplu. Pe starul prezentat se pot lipi pana la 4 leduri cu dimensiuni sub 3,5x3,5mm fara mari probleme. Starul este pentru un led cu tab termic la mijloc si 8 pini in linie (SOIC) - din inscriptionare era pentru un led Cree 2. Modificari Am intrerupt traseul PCB in zonele marcate cu verde pe poza urmatoare. Am folosit cate 2 insule (din cele 8 pentru pini) pentru anod, iar toti catozii sunt conectati la tabul de racire, care a devenit polul negativ. Racirea ledurilor in cazul meu este prin catod, care este si zona de cupru cea mai mare pentru acest star, deci din acest motiv l-am ales. Rezistentele sunt puse fiecare in serie cu un led, pentru echilibrare, la limita pot sa lipseasca. Evident ca a trebuit sa indepartez soldermask-ul din cele 4 zone unde am lipit catozii - am razuit cu o lama pana am ajuns la cupru. 3. realizare practica Cel mai bine merge daca lipesti cu pasta de lipit, dar merge sa incarci insulele cu fludor si sa faci reflow. Evident ca daca ai o plita merge cel mai bine, dar la limita poti sa te descurci cu un letcon cu varf mai mare, tinut pe fundul star-ului pana face reflow la toate ledurile si rezistentele / merge si cu aer cald. In exemplul prezentat am folosit 4 capsule pe un singur star, se poate foarte bine sa puneti 2 sau 1 singur led. Atentie daca ledul are racirea pe anod sau catod - va trebui ca respectivul terminal sa fie lipit pe o zona de cupru cu dimensiune maxim posibila. Link spre comentariu
barbulescuorlando Postat Martie 23 Partajează Postat Martie 23 Mulțumim mult pentru informații. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum