Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impamantarea de la priza folosita si pe lumina.

johnygold

Postări Recomandate

Bună ziua. Într un  apartament fără impamantare pe lumini as putea sa trag impamantare la aplica din baie dintr o doza de pe un circuit de prize. Practic, din doza derivatie prize, as pleca cu un conductor de PE, tras separat prin copex, pana la lustra din baie. Este ok asa ceva,  sau dacă nu caror riscuri ma supun? Menționez ca am diferential de 30ma în tablou, dar pt un plus de siguranta  în baie unde este umiditate crescută, as trage separat acel conductor de PE. Ce părere aveți?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cloudy

4

• Dxxx

2

• johnygold

2

• bmwh548

1

Top autori în acest subiect

Care ar fi rostul impamantarii unui bec ?
Aplica este de obicei din plastic si are o bucata de tabla cu rolul de a radia caldura becului.
Unde legi impamantarea ?

Link spre comentariu

Aplicele moderne folosesc surse in comutatie care pot sari si de 300V pe alimentarea ledurilor. Si cam tot ce am montat recent aveau carcasa metalica, singurul plastic era plexiglasul pus in fata ledurilor (unele avand sticla). 

Bonus: daca nu ma inseala memoria normativul prevede impamantare pe corpurile de iluminat montate la inaltime mica.

Link spre comentariu
2 minutes ago, bmwh548 said:

Aplicele moderne folosesc surse in comutatie care pot sari si de 300V pe alimentarea ledurilor.

Nu au ce cauta prin baie astfel de dispozitive.

Link spre comentariu

Vine cineva cu 24 postari cu sentinte: enunt categoric si neexplicat.

Esti foarte categoric pentru ca probabil nu ai habar despre cat de variate pot fi echipamentele si/sau cat de bine protejate.

Desigur ca utilitatea sau inutilitatea impamantarii nu poate fi estimata decat in raport cu niste date concrete asupra instalatiei de care discutam.

@johnygold - daca faci instalarea corect nu vad nici o problema.

Link spre comentariu
19 minutes ago, Dxxx said:

Vine cineva cu 24 postari cu sentinte

Ma scuzati pentru interventie.
Dar nu cred ca numarul de postari pe acest forum influenteaza normativele in vigoare.
Este totusi vorba de un spatiu inchis cu umididate foarte mare.
Cum sa montezi corpuri de iluminat electrice, carcasa metalica si alimentare in comutatie la 300V cum spunea cineva mai sus ?
PS: Protectia oferita de diferentiala din tabloul electric nu se aplica dupa sursa in comutatie !
Asa ca in baie se pune bec (LED-uri) in fasungul de 230V.
Fara alte artificii !

Editat de cloudy
Link spre comentariu
1 oră în urmă, cloudy a spus:

Nu au ce cauta prin baie astfel de dispozitive.

Punem lumanari si lampi cu petrol, e bine asa?   Poate da si o nota de romantism.

Carcasele metalice ale corpurilor de iluminat se conecteaza la impamantare. Omul a intuit corect data fiind locatia.

Link spre comentariu
13 minutes ago, IPV said:

Carcasele metalice ale corpurilor de iluminat se conecteaza la impamantare.

Asta pentru a proteja omul in caz ca atinge carcasa.
Daca omul este obisnuit sa faca dusuri fierbinti pana se fac aburi de nu se mai vede in oglinda din baie, eu consider ca este destul de riscant sa ne bazam pe diferentiala de 30mA din tabloul electric. Mai ales daca avem si o sursa la 300V prin aplica eventual chinezeasca.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
1 oră în urmă, cloudy a spus:

PS: Protectia oferita de diferentiala din tabloul electric nu se aplica dupa sursa in comutatie !
Asa ca in baie se pune bec (LED-uri) in fasungul de 230V.
Fara alte artificii !

PPS: in foarte multe ''bec (LED-uri)'' exista ghici ce?  exact o sursa in comutatie!

Link spre comentariu

Depinde de clasa de protectie pentru care a fost construita aplica.

Aparatele din clasa I trebuie conectate la impamantare. Aparatele de clasa II si III nu trebuie conectate la impamantare.

Vezi eticheta aplicii, ar trebui sa aiba simbolul corespunzator. Alternativ, daca conectorul din aplica are contact pentru impamantare, atunci ar trebui sa folosesti impamantarea. Aceasta poate fi trasa de la o priza, trebuie doar sa ai grija sa fie un fir gros si bine legat (standardul de siguranta specifica ceva de genul maxim 0.5 ohm rezistenta testat la minim 10A - citat din memorie, sper sa fi retinut cifrele corecte).

https://en.wikipedia.org/wiki/Appliance_classes

Link spre comentariu

Tocmai asta e ideea, acum sa zicem am o aplica din plastic, dar poate pe viitor o schimb cu una metalica. Daca tot am niște intervenții asupra pereților în acea zona, ma gândeam sa trag acel fir de PE, sa fie acolo, ca nu se știe, doar ca nu sunt sigur cât e de ok sa-l trag de pe prize pe lumini. Citisem ca firul de PE trebuie sa vina în același tub cu faza zi nulul, pe când ceea ce vreau eu sa fac, vine tras separat în copex, și se întâlnește cu faza și nulul abia la lustra (cu toate ca dacă urmărim instalațiile vechi pe aluminiu, impamantare vine în teava  separat de faza și nul, postate si la distante de 10-15 cm). 

Deci, intrebarea mea nu este daca am sau nu nevoie de impamantare, ci dacă e safe ceea ce vreau sa fac?

Link spre comentariu

Împământarea e cea mai sigură protecție, când e realizată corect.Utilizarea și a unei siguranțe diferențiale sporește gradul de siguranță, dar în prima linie se află împământarea...

Link spre comentariu

@johnygold , iti repet, este OK.

Oricum tu faci un upgrade de securitate pe instalatia existenta, deci in cel mai rau caz va fi oricum mai bine, ...ca nu ma pot abtine de la oximoroane.

@cloudy - bineinteles ca daca ce spui AR FI corect, nu as avea nici un motiv sa ma leg de numarul postarilor.

INSA bagajul tau limitat de cunostinte este evident - de aceea iti sugerez sa te abtii sa dai sentinte.

Sentinte ca este sau nu este bine de facut... vad ca se abtin sa dea cei cu experienta imensa, care au postat aici, uite spre exempli colegul @validae sau @Marele Savant ... dar cel care da sentinte categorice esti tu.

Evident ca aproape orice becoled are la interior 320V si nu are clasa de protectie la umiditate.

Dupa cum exista echipamente care pot sa reziste GARANTAT la tensiuni peste valoarea de mai sus fiind imersate in apa si fara sa prezinte pericol in zona lor. De asta sunt surse cu protectii IP65 sau chiar IP67.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, johnygold a spus:

Tocmai asta e ideea, acum sa zicem am o aplica din plastic, dar poate pe viitor o schimb cu una metalica. Daca tot am niște intervenții asupra pereților în acea zona, ma gândeam sa trag acel fir de PE, sa fie acolo, ca nu se știe, doar ca nu sunt sigur cât e de ok sa-l trag de pe prize pe lumini. Citisem ca firul de PE trebuie sa vina în același tub cu faza zi nulul, pe când ceea ce vreau eu sa fac, vine tras separat în copex, și se întâlnește cu faza și nulul abia la lustra (cu toate ca dacă urmărim instalațiile vechi pe aluminiu, impamantare vine în teava  separat de faza și nul, postate si la distante de 10-15 cm). 

Deci, intrebarea mea nu este daca am sau nu nevoie de impamantare, ci dacă e safe ceea ce vreau sa fac?

Ați auzit dvs ceva, dar nu se referă la conductorul PE. Conductoarele active ale unui circuit (adică faza/fazele și neutrul) trebuie instalate în același tub/jgheab/plintă. Pentru conductorul PE nu există această obligativitate.

Puteți trage fără nicio problemă conductorul PE din doza de priză până la lampa din baie. E foarte bine că v-ați gândit la această soluție. Chiar dacă în acest moment aveți o lampă cu carcasă din plastic, nu se știe niciodată ce veți monta în viitor. Atenție, însă, la tipul lămpii. Corpurile de iluminat care se pot monta în băi trebuie să aibă menționat pe ambalaj această posibilitate sau să aibă gradul de protecție minim IP55.

În rest, spor la lucrare și nu mai băgați în seamă pe toți ăștia care dau verdicte categorice fără să fi văzut situația de la fața locului. Țineți minte că un om inteligent întotdeauna va avea îndoieli și va căuta răspunsuri, în vreme ce prostul va fi întotdeauna categoric, deoarece el le știe pe toate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări