Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie termica rezistenta convector electric


Postări Recomandate

Bună ziua. Am achiziționat o rezistenta de convector nou, dar puțin diferita fata de cea originala. La rezistenta noua pe lângă termosiguranta mai este montat și un întrerupător termic care oprește alimentarea imediat cum începe rezistenta sa se încălzească. Nu vreau sa-l suntez, este un element de siguranță, dar nu înțeleg,  cum funcționează acest sistem în alte convectoare, de nu decupleaza. Rezistenta este de 1250w + 750w.

20240319_200203.jpg

20240319_200154.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sint obligatorii  minim 2 elemente de siguranta anti-incendiu la toate aparatele ce contin elemente de incalzire electrica de genul Celui de Mai sus si anume ... Un termostat cu bimetal NC legat in serie cu elementul incalzitor , care sa declanseze la o temperatura T bine stabilita , urmat in cascada de o siguranta termica virgula calibrata pt o temp Mai mare decit T , aceasta fiind ultimul aparator in caz ca elementul cu bimetal ramine accidental cuplat pe inchis ... 

Concret , in cazul tau , daca piesa ta necunoscuta este in contact termic cu rezistenta de putere , atunci 99,99% este un termostat cu bimetal NC , insa nu are forma clasica de mic cilindru  cu / fara 2 urechiuse de prindere + 2 papuci de 6,3mm ... Nu care cumva sa il suntezi ...:speriat...pt ca elimini elementul termo-regulator ... Si ti se VA arde siguranta termica la prima utilizare...

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Aceasta rezistenta are 2 elemente montate. Siguranta termica care se vede în foto plus întrerupătorul legat în serie cu aceasta siguranta și bineînțeles termostatul care este montat pe carcasa convectorului.

Problema mea este ca întrerupătorul montat în serie cu siguranță termica declanșează imediat ce se încălzește rezistenta. 

20240320_122100.jpg

Link spre comentariu

aaaa , la  tine  este  alta  gisca  in  alta  traista  ...pai  tu  nu  ai  contact  termic  cu  elementul incalzitor , cu  rezistenta  adica ... termostatul cu  bimetal  al  tau  citeste  temperatura  aerului  incalzit  , si  abia  cind  este  suficient  de  fierbinte  aerul  atunci  trebuie  sa  se  deschida ...

daca  se  deschide  prea  repede , eu  zic  ca  ar  putea  fi  3  cauze ... ori  trebuie  pozitionat  altfel  rezistenta  cu  totul ,  ori  este  T prost  ales  de  catre  fabricantul  rezistentei ,  ori  T  este  bine  ales , insa  calitatea  piesei  este  de  2  bani  si  nu  corespunde  T marcat  pe  el  cu  T real  ...

Link spre comentariu

Nu e bine montat .

Trebuie rotit cu 90 grade sa ajunga cum am spus mai sus .(cu protectiile in jos )

In pozitia actuala nici aerul nu circula cum trebuie .

Orcum se vede mana lui Dorel .

Are si protectia amintita de @misuraelectronic .

Doar dorel stie cum sunt legaturile si de ce a ales pozitia gresita din toate punctele de vedere .

 

Acum 40 minute, valentinleonte a spus:

Jur, ca asa este montata.

Cred ca nu stii unde e susul si unde e josul .

Sigur !!!!!!

ACEEA ESTE POZITIA DE FUNCTIONARE CORECTA .cea din ultima poza

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Problema rezolvata, după ce am montat capacul frontal lucrurile funcționează corect ( cred ca se creează un flux de aer care tine temperatura în parametri).

O singura întrebare mai am . 

La prima treapta de putere porneste rezistenta de 750w( fara ventilator ) care se afla la partea superioara a platbenzii cu rezistente.

La treapta 2 porneste și rezistenta nr 2 de 1250w, de la partea inferioara a platbenzii ( în total 2000w 750w+1250) , dar porneste și ventilatorul.

Ce părere aveți este ok ca rezistenta de 750w care funcționează fără ventilator sa fie la partea superioara ?

Sau trebuie sa răsucesc platbanda cu rezistente , sa pun rezistenta de 750w orientata în jos și cea de 1250w orientata în sus? ( A se tine cont ca ventilatorul pirneste doar în treapta 2 de putere , adică ka 750w+1250w)

Link spre comentariu

Lasă rezistențele cum sunt, dar dacă acest convector avea și niște ,,picioare,, la partea de jos, pune-le și pe alea, fiindcă altfel trebuie montat suspendat pe un perete.Este esențial ca sub convector să existe un spațiu pe unde să intre aerul rece, altfel convecția naturală e îngreunată și declanșează protecțiile termice.

Din experiența cu aceste încălzitoare, de altfel cele mai sigure posibil de pe piață, după un timp oarecare, protecția bimetalică începe să declanșeze prematur și trebuie fie înlocuită, fie șuntată.Siguranța termofuzibilă nu trebuie în niciun caz șuntată dacă dacă rămâne singură, ea protejează (ca și cea bimetalică de altfel) la incendiu, dacă accidental cade ceva pe convector și se astupă calea de acce a aerului fierbinte.

Link spre comentariu

 Din punctul meu de vedere eu aş fi asigurat ventilație şi la rez de 750w.Zic asta deoarece e cutie semiînchisă.

 Dacă țineți minte cam toate convectoarele româneşti vechi aveau rezistențele la vedere...Evident era şi o protecție la atingere, cu plasă sau grilaj.

Link spre comentariu

Exista convectoare electrice cu 3 rezistente de 750 W (deci aprox 2250W la maxim) in cutie semiinchisa, care nu au niciun fel de ventilator si care functioneaza exclusiv pe principiul termoconvectiei...

 

 

Link spre comentariu

A mai apărut o problema.

Dețin un reșou electric de 1000w la care s-a ars rezistenta. 

Prin magazie am găsit o rezistenta de 2000w. Risc ceva sa o tai pe jumatate si sa o montez pe reșou. Dacă o tai pe jumătate spirele vor fi mai rare la pas decât cea de 1000w. 

Ma gândesc ca asta de 2000 rezista mai mult , având sarma dubla ca și grosime

Link spre comentariu

Ca să o faci de 1000W trebuie să mai adaugi spire (practic o dublezi), nu sa tai din ea.....deci nu merge pe ideea asta.

Un material rezistiv oarecare are un anumit număr de Ohmi/metru, funcție de aliajul din care e făcut și grosime (secțiune).Cu cât e mai groasă sârma, cu atât mai lungă trebuie sa fie pentru aceeasi valoare în Ohmi....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări